Σάλος για τις δηλώσεις Ερντογάν περί ήττας της Τουρκίας απ’ την Συνθήκη της Λωζάνης

21:39 29/9/2016 - Πηγή: iPop

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε πως η χώρα του ζημιώθηκε απ’ την Συνθήκη της Λωζάνης. Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ απαντούν ότι τη Συνθήκη της Λωζάνης θα πρέπει να την σέβονται όλοι, ενώ πολλές αντιδράσεις υπήρξαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τι είπε ο Τ. Ερντογάν;

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας.

Ο ίδιος συνέχισε τις κατηγορίες λέγοντας: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Πώς αντέδρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ;

Κύκλοι του ΥΠΕΞ τόνισαν νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν θα πρέπει να αγνοείται, αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους.

Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται.Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό

Η αντίδραση των κομμάτων της ΑντιπολίτευσηςΝέα Δημοκρατία

«Σε δήλωσή του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάνης επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας», τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωσή της.

Παράλληλα, ζητά απ’ το ελληνικό ΥΠΕΞ «να αντιδράσει άμεσα τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχουν μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο Νέο – οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον».

Ερώτηση στην Κομισιόν απ’ τον Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης σχολιάζει πως ο Τούρκος Πρόεδρος «θέτει ευθέως θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης με δήλωση που οδηγεί σε «γενικότερη αποσταθεροποίηση και εξάρει ανιστόρητες εθνικιστικές διεκδικήσεις».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τις σημερινές του ανιστόρητες και εν πολλοίς προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις του, σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας έθεσε ευθέως θέμα αναθεώρησης της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Συνθήκη που υπέγραψαν εκ μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμαλ Αττατούρκ και καθορίζει το καθεστώς των Στενών και τα σημερινά σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Σε μία χρονική στιγμή που η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δοκιμάζεται από την εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, την τρομοκρατία του Ισλαμικού Χαλιφάτου και την στιγμή που η Ευρώπη δέχεται τεράστια ρεύματα ροών προσφύγων και μεταναστών, τέτοιες δηλώσεις όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά πυροδοτούν τις σχέσεις των χωρών της περιοχής, οδηγούν σε γενικότερη αποσταθεροποίηση και εξάρουν ανιστόρητες εθνικιστικές διεκδικήσεις.

«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, «δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;»

Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς.

Τη Συνθήκη της Λωζάνης πλην της Ελλάδος και της Τουρκίας συνυπέγραψαν πολλές χώρες μεταξύ των όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η ΕΣΣΔ.

Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν δόθηκε στην Ελλάδα κανένα νησί του Αιγαίου αντίθετα επιστράφηκαν στην Τουρκία τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, νησιά με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, που ήταν και τα μόνα που της είχαν παραχωρηθεί με τη Συνθήκη των Σεβρών του 1919.

Η Τουρκία ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των Στενών.

Είναι σε γνώση της Επιτροπής οι συγκεκριμένες δηλώσεις;Τέτοιες δηλώσεις αμφισβήτησης Διεθνών Συνθηκών που διαταράσσουν και τις σχέσεις καλής γειτονίας συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο;».ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει επικίνδυνες και προκλητικές τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα γκρίζων ζωνών

Η ανακοίνωση του κόμματος συνεχίζει τονίζοντας ότι «η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το “κλείσιμο” του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση».

Τέλος, συμπληρώνει πως για μια ακόμη φορά εκτίθενται η Κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας – ΝΑΤΟ είναι παράγοντας “ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή”, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει».

Ένωση Κεντρώων

H Ένωση Κεντρώων ζητά τη σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής έπειτα απ’ τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

«Αν οι απειλές συνεχιστούν, τότε να συκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν για αμφισβήτηση των συμφωνιών του 1923 της Λωζάνης, τορπιλίζουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανακόπτουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και επαναφέρουν την Τουρκία σε ρόλο ταραχοποιού στα Βαλκάνια. Απώτερος σκοπός του Τούρκου προέδρου είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών και είναι φανερό από τις δηλώσεις του, ότι παζαρεύει για το θέμα των προσφύγων και της Συρίας, βάζοντας στο τραπέζι ανύπαρκτες Ελληνοτουρκικές διαφορές.

Η Ένωση Κεντρώων καλεί την Κυβέρνηση να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και αν οι απειλές συνεχιστούν, τότε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Λίγα λόγια για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν η συνθήκη που υπεγράφη στις 24 Ιουλίου 1923 απ’ την Ελλάδα, την Τουρκία κι άλλες χώρες που πολέμησαν στον Α’ Π.Π. και τη Μικρασιατική εκστρατεία, ενώ συμμετείχαν και στη Συνθήκη των Σεβρών.

Ουσιαστικά, η Συνθήκη της Λωζάνης κατάργησε τη Συνθήκη των Σεβρών.

Πρόκειται για τη συνθήκη ειρήνης, η οποία έθεσε και τα όρια της σημερινής Τουρκίας.

The post Σάλος για τις δηλώσεις Ερντογάν περί ήττας της Τουρκίας απ’ την Συνθήκη της Λωζάνης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα