Σ. Θεοδωρίδου – Θ. Ορφανίδης: «Η Ελλάδα μάς εμπνέει διαρκώς!»

12:34 4/9/2014 - Πηγή: iPop

Είναι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, αλλά ποτέ δεν ξεχνούν από πού ξεκίνησαν. Αν και περιζήτητοι στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή, δεν σταματούν να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην Ελλάδα, ειδικά όταν ο σκοπός είναι εξαιρετικά σοβαρός. Κάπως έτσι, η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και ο σύζυγός της και μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης δημιούργησαν την Orchestra Mobile, μια πολυεθνική

ορχήστρα που «διαφημίζει» την ελληνική μουσική και προβάλλει την Ελλάδα της δημιουργίας και της υψηλής ποιότητας.

Αυτή τη φορά, την ερχόμενη Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, η Orchestra Mobile τάσσεται υπέρ ενός αγαθού σκοπού: δίνει συναυλία της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για τη συνέχιση του ανασκαφικού έργου στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Συναυλία στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, μια νύχτα με Πανσέληνο! Υπάρχει καλύτερος τόπος και χρόνος για να υποδεχθεί τους δύο εξαιρετικούς μουσικούς;

Ο Θεόδωρος Ορφανίδης, λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία, μιλά στο iPop.gr.

Μπορείτε να μας μιλήσατε για τη δράση της Orchestra Mobile; Ποιο θεωρείτε ότι ήταν σημείο-σταθμός στην πορεία της, από το 2010 που δημιουργήθηκε;Η δημιουργία της ορχήστρας μας υπήρξε ιδέα της γυναίκας μου Σόνιας Θεοδωρίδου και δική μου προκειμένου να υποστηρίξουμε την διάδοση της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής.
Αυτό από μόνο του σύν το γεγονός πως η ορχήστρα μας αποτελείται από μουσικούς από όλο τον κόσμο – μουσικούς σολίστ – είναι κάτι το εξαιρετικό. Μεγάλη στιγμή υπήρξε σίγουρα το Άξιον Εστί που κάναμε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσ/νίκης και τον Παναγιώτατο Κύριο Άνθιμο για τους εορτασμούς των 100 χρόνων ανεξαρτησίας της πόλεως το 2012. Όποτε βρίσκομαι στην Θεσ/νίκη ο κόσμος με σταματά και μου λέει ακόμη για αυτό μας το πρότζεκτ.

Ποιο θα είναι το πρόγραμμα της 9ης Σεπτεμβρίου;Το πρόγραμμα είναι μία Ελληνική Ανθολογία με τα καλύτερα τραγούδια του ρεπερτορίου. Από Μάνο Χατζιδάκι στον Μίκη Θεοδωράκη έως τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Ένα κονσέρτο που παρουσιάζουμε με τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό, κοινωνώντας έτσι αυτήν την καταπληκτική μουσική.Πώς λειτουργεί ο ίδιος ο χώρος -στη συγκεκριμένη περίπτωση η εκπληκτική Αρχαία Μεσσήνη- στην έμπνευση και την απόδοση ενός δημιουργού την ώρα της παράστασης;Είναι ευλογία να παίζεις σε τέτοιους χώρους. Σκέφτεσαι την ιστορία, την ενέργεια που έχει, όλο τον πολιτισμό που έχει υπάρξει εκεί πριν από εσένα και αισθάνεσαι μοναδικά.
Κακά τα ψέματα. Η Ελλάδα είναι μία συγκλονιστική χώρα που μας εμπνέει, μας δίνει ζωή και μας πηγαίνει ψηλότερα…Ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να κάνετε τη συναυλία υπέρ του συγκεκριμένου σκοπού; Ποια μοναδικά στοιχεία για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης θα έπρεπε να γνωρίζει ο κάθε Έλληνας;Κατ” αρχήν ο σκοπός είναι ιερός. Οι ανασκαφές και αυτό το υπέροχο αρχαιολογικό έργο οφείλει να έχει μία συνέχεια και συνοχή. Το οφείλουμε στο παρελθόν μας, μα πρώτιστα και στο μέλλον μας, εάν και εφόσον θέλουμε να έχουμε μέλλον ωσάν λαός και έθνος.
Ο κάθε Έλληνας θα πρέπει να γνωρίζει πως γίνεται μία εξαιρετικά σημαντική και σοβαρή εργασία εκεί, εργασία που θα του κάνει μεγαλύτερη και πληρέστερη την εικόνα που έχει για την ίδια την χώρα του. Και κάθε Έλληνας οφείλει να επισκεφθεί τον ιερό αυτό χώρο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Orchestra Mobile;Έχουμε παραστάσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα, ηχογραφήσεις με νέα πρότζεκτ τα οποία θα αναδείξουν τον ατελεύτητο πλούτο της Ελληνικής μας Μουσικής καθώς και παρουσιάσεις – αφιερώματα.
Στον Μεγάλο μας Μίκη Θεοδωράκη που του χρόνου γίνεται 90 ετών, αφιέρωμα στα 10 χρόνια απουσίας του Σταύρου Κουγιουμτζή και τέλος αφιέρωμα για τα 25 χρόνια απο τον θάνατο του Γιάννη Ρίτσου. Και τα τρία το 2015.Γιατί δεν υπήρξε τότε αφιέρωμα και στο Μάνο Χατζιδάκι που το 2014 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατό του;Πιστέψτε με όταν σας λέω πώς κάναμε ό,τι πραγματικά δεν μπορούσαμε, προκειμένου να κοινωνήσουμε την εξαίσια μουσική και τα μεγάλα έργα αυτού του σπουδαίου συνθέτη. Παρ” όλα αυτά κάτι τέτοιο δεν καταφέρθηκε μίας και οι δίαυλοι επικοινωνίας με την πλευρά που έχει την εκμετάλλευση των έργων του, υπήρξαν ολότελα και ερμητικά κλειστοί. Ελπίζουμε όμως πως θα έχουμε μελλοντικά την χαρά και τιμή να παίξουμε έργα του. Το θέλουμε πολύ!Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου

Αρχαίο Θέατρο

Προπώληση Εισιτηρίων: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Δημαρχείο Μεσσήνης, Δημοτικά Διαμερίσματα Δήμου Μεσσήνης

Ώρα έναρξης: 8.30 μμ

Τιμές Εισιτηρίων

15€ : Κανονικό / 10€: Φοιτητικό, Μαθητικό Παιδικό, Πολυτέκνων & Ανέργων

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 27410-86694

The post Σ. Θεοδωρίδου – Θ. Ορφανίδης: «Η Ελλάδα μάς εμπνέει διαρκώς!» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα