«Ράλι» για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης- Στο τραπέζι τα μέτρα «κάβα» των ύψους 3 – 3,5 δισ. ευρώ;

09:54 19/4/2016 - Πηγή: iPop

Με γεμάτες τις βαλίτσες του με τα νέα, «καυτά» μέτρα, ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ, έφτασε στην Αθήνα το κουαρτέτο το οποίο από την Τρίτη σηκώνει ξανά τα μανίκια και πιάνει δουλειά. Αν και αρχικά στόχος ήταν το κλείσιμο συμφωνία μέχρι τo Eurogroup της Παρασκευής, αυτός αλλάζει καθώς στην ατζέντα της συνεδρίασης έχει τεθεί απλά καταγραφή προόδου των επαφών και όχι λήψη κάποιας απόφασης. Την ίδια, όμως, στιγμή, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να ελπίζει σ’ ένα έκτακτο Eurogroup

εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, στο οποίο θα κλειδώσει η συμφωνία.

Στο επίκεντρο τα νέα μέτρα:

Η Κυβέρνηση επισημαίνει πως τα πρόσθετα μέτρα τα οποία μάλιστα ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό στα 9 δισ. ευρώ θα επιβληθούν μόνο σε περίπτωση που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, πέσει στο κενό.

Στο επίκεντρο τα μέτρα «κάβα» επί ποδός η Κυβέρνηση.

Τι αναμένουμε;Μείωση του αφορολόγητου η οποία θα φτάσει τα 8.160 ευρώ. Την εν λόγω άποψη έχει το ΔΝΤ και βρίσκει σύμφωνη την Κομισιόν. Στόχος να διευρυνθεί η φορολογική βάση προς τα κάτω.Μετατάσσονται οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού από ΦΠΑ 13% σε 24%.Προς κατάργηση το υπερμειωμένο ΦΠΑ 6% ή διατήρησή του μόνο στα φάρμακα.Μειώσεις στις κύριες συντάξεις.Απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις.Περικόπτονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Δίνεται έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων.Παγώνουν μέχρι νεοτέρας οι προσλήψεις.Σημείωση!

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM) βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και θα έχουν ορισμένες πρώτες επαφές με το οικονομικό επιτελείο μέχρι να καταφθάσει και η Ντέλια Βελκουλέσκου, που εκπροσωπεί το ΔΝΤ.

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα και χθες, Δευτέρα, με την Κριστίν Λαγκάρντ να επαναλαμβάνει την ανάγκη το χρέος να γίνει βιώσιμο, ενώ κάλεσε την ελληνική πλευρά να δείξει ότι λαμβάνει πραγματικά μέτρα.

Ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του δίνει έμφαση στη σειρά των πραγμάτων: πρώτα αξιολόγηση και μετά συζήτηση για το χρέος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επίσης ζητά περισσότερη δουλειά για να κλείσει η συμφωνία, ενώ τονίζει πως στο Eurogroup θα συζητηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Το συμπέρασμα είναι ότι από τότε που διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις λόγω εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ μέχρι σήμερα, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο ίδιο σημείο, ενώ πλέον στο τραπέζι έχουν τεθεί και τα έξτρα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ.

Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται, ωστόσο, αισιόδοξοι ότι το ΔΝΤ θα πέσει έξω στις προβλέψεις του για το πλεόνασμα, καθώς, όπως επισημαίνουν το έχει κάνει και στο παρελθόν.

photo:AP

The post «Ράλι» για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης- Στο τραπέζι τα μέτρα «κάβα» των ύψους 3 – 3,5 δισ. ευρώ; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα