Νεκρός ο Ρώσος πρέσβης μετά από επίθεση στην Άγκυρα (Photo & Video)

18:22 19/12/2016 - Πηγή: iPop

Δολοφονική επίθεση με θύμα τον Ρώσο Πρεσβευτή στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ, σε εκθεσιακό χώρο στην Τουρκική πρωτεύουσα. Ο Καρλόφ πυροβολήθηκε από άντρα που ήταν αστυνομικός, την ώρα που βρισκόταν στο βήμα και εκφωνούσε λόγο στο πλαίσιο έκθεσης με θέμα “Η Ρωσία μέσα από τα μάτια των Τούρκων”.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο δράστης ήταν αστυνομικός, 22 χρονών και ονομαζόταν Μελβούτ Μερτ Αλτιντας, ενώ άλλες πληροφορίες απ’ την Άγκυρα

κάνουν λόγο ότι ο αστυνομικός ήταν «γκιουλενιστής».

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν απ’ την πλευρά του απέρριψε οποιαδήποτε εμπλοκή του με την δολοφονία του Τούρκου πρέσβη και καταδίκασε την «ειδεχθή τρομοκρατική πράξη». Παράλληλα, έκανε λόγο για υποβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας λόγω των συνεχόμενων διώξεων.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας απ’ την πλευρά του είπε πως ο δράστης ήταν αστυνομικός εκτός υπηρεσίας. Την ταυτότητα του δράστη επιβεβαίωσε και το τουρκικό ΥΠΕΣ.

Ο αστυνομικός είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η μητέρα κι η αδερφή του δράστη είναι υπό κράτηση.

Τα πυρά τραυμάτισαν βαριά τον Ρώσο Πρεσβευτή που σύμφωνα με τα τουρκικά Mέσα υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα. Τον θάνατο του Καρλόφ επιβεβαίωσε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Δήμαρχος της Άγκυρας κατά τις πρώτες του δηλώσεις είπε: «Η επίθεση στον Ρώσο πρέσβη σχεδιάστηκε για να καταστρέψει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας».

Σημειώνεται ότι ακόμα τρία άτομα έχουν τραυματιστεί. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι κι ένας Έλληνας ομογενής, ο οποίος έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Ο ένοπλος δράστης έπεσε επίσης νεκρός απ’την τουρκική Αστυνομία, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης:

LATEST — Assailant who shot Russian envoy to Ankara Andrey Karlov caught on camera https://t.co/8JwzE0kU24 pic.twitter.com/QdEkLPxXov

— DAILY SABAH (@DailySabah) December 19, 2016

Η στιγμή της δολοφονίας:

Βίντεο κατέγραψε τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του Ρώσου πρέσβη. Προσοχή σκληρές εικόνες.

Σκληρές εικόνες απ’ την δολοφονική επίθεση:

Στην πρώτη εικόνα φαίνεται ο δράστης που έπεσε νεκρός απ’τα αστυνομικά πυρά και στην δεύτερη ο Ρώσος πρέσβης.

JUST IN: Russia's ambassador to Turkey shot while visiting an art gallery in Ankara, state-run media reports https://t.co/I6XSUmCgmV pic.twitter.com/ljqtH5DsKo

CNN (@CNN) December 19, 2016

Ο Καρλόφ πυροβολήθηκε ενώ μιλούσε σε έκθεση έργων τέχνης στην Άγκυρα. Η ρωσική πρεσβεία κάνει λόγο για πιθανή «ισλαμιστική επίθεση». O δράστης εισήλθε στην έκθεση χρησιμοποιώντας αστυνομική ταυτότητα.

Φωτογραφία λίγο πριν την επίθεση:

PHOTO: Russian ambassador to Turkey #Karlov right before attack in Ankara https://t.co/oHK7ihF7ey pic.twitter.com/BycjUQn0KW

— RT (@RT_com) December 19, 2016

Tι είχε δηλώσει ο Ρώσος Πρέσβης

Μιλώντας στις 16 Δεκεμβρίου σε συνέδριο στην Άγκυρα με τίτλο «Εμβάθυνση των σχέσεων Τουρκίας- Ρωσίας», ο Καρλόφ σύμφωνα με την Daily Sabah είχε εστιάσει στις τρεις συναντήσεις και τις συνεχόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν το τελευταίο διάστημα οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν, τονίζοντας πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν επιστρέψει στο κανονικό τους.

«Ο Πούτιν δεν είχε μιλήσει το τελευταίο διάστημα με κανέναν άλλο ηγέτη τόσο συχνά όσο με τον Ερντογάν». Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αποκαταστάθηκαν πλήρως, ωστόσο, χρειάζονται 1-2 χρόνια για να γίνει το ίδιο και με τις οικονομικές σχέσεις.

Τι φώναζε ο ένοπλος την ώρα της επίθεσης

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο ένοπλος στεκόταν πίσω απ’ τον Καρλόφ όταν άρχισε να πυροβολεί φωνάζοντας: «Θα σκοτώσεις του αθώους», εννοώντας τους άμαχους στο Χαλέπι.

Ο φωτογράφος του Asoociated Press που βρισκόταν στην έκθεση τονίζει ότι σημειώθηκαν συνολικά 8 πυροβολισμοί.

Το AP μεταδίδει πως ο ένοπλος φώναζε: «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι! Μην ξεχνάτε τη Συρία! Κάντε πίσω! Κάντε πίσω! Μόνο ο θάνατος θα με πάρει από εδώ. Όποιος παίζει ρόλο σε αυτή την καταπίεση θα πεθάνει εξ επαφής».

Σημειώνεται ότι η εν λόγω επίθεση εναντίον του Ρώσου πρέσβη φέρνει σε λεπτή ισορροπία τις ευαίσθητες σχέσεις Τουρκίας- Ρωσίας.

«Τρομοκρατική επίθεση» χαρακτηρίζει το συμβάν το Κρεμλίνο- Η αντίδραση της Άγκυρας

Ο Βλ. Πούτιν συζήτησε για το συμβάν με τον Ρώσο ΥΠΕΞ. Το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την επίθεση ως «τρομοκρατική». Παράλληλα, οι κ.κ. Πούτιν κι Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία.

Έντονη είναι η κινητικότητα της Αστυνομίας μετά την ένοπλη επίθεση.

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ απ’ την πλευρά του τονίζει πως «δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ να ρίξει σκιά στη ρωσο-τουρκική φιλία». Παράλληλα, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη.

Τέλος, προειδοποιεί ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία. «Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του».

Greece unequivocally condemns the heinous murder of #Russia's Ambassador to #Turkey.Sincerest condolences to his family&friends @mfa_russia

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) December 19, 2016

Καταδικάζει το State Department την δολοφονική επίθεση

«Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας, όποια κι αν είναι η πηγή της. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον ίδιο (σ.σ. τον Ρώσο πρεσβευτή) και την οικογένειά του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department.

Και ο Γάλλος Πρόεδρος καταδικάζει την δολοφονία

Η γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο Φρανσουά Ολάντ καταδικάζει έντονα την ένοπλη επίθεση εις βάρος του Καρλόφ.

Le président @fhollande condamne avec force l’assassinat de l’Ambassadeur de Russie à Ankara

— Élysée (@Elysee) December 19, 2016

Σοκαρισμένος ο Τζόνσον

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ σε tweet του δηλώνει σοκαρισμένος απ’ την δολοφονική επίθεση εναντίον του Ρώσου πρέσβη κι εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος.

Shocked to hear of despicable murder of #Russia's Ambassador to #Turkey. My thoughts are with his family. I condemn this cowardly attack.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) December 19, 2016

Λίγο νωρίτερα και η Τερέζα Μέι εξέφρασε τις ανησυχίες της μετά το συμβάν.

Φωτογραφία της Hurriyet απ’ το συμβάν:

Ποιος ήταν ο Αντρέι Καρλόφ:

Ο Αντρέι Καρλόφ ήταν διπλωμάτης καριέρας με πολυετή θητεία, υπηρετώντας την Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια τη Ρωσία. Στην πρεσβεία της Τουρκίας βρισκόταν από τον Ιούλιο του 2013.

Γεννήθηκε το 1954 στη Μόσχα.Το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της ΜόσχαςΤην ίδια χρονιά έκανε τα πρώτα του βήματα στην διπλωματία.Το 1992 αποφοίτησε από τη ρωσική Διπλωματική Ακαδημία.Υπηρέτησε στην Κορέα επί Σοβιετικής Ένωσης, και σε πολλά νευραλγικά πόστα επί Ρωσίας.Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.Photo: RT

The post Νεκρός ο Ρώσος πρέσβης μετά από επίθεση στην Άγκυρα (Photo & Video) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα