Πρόταση Γαλλίας- Γερμανίας για διευκόλυνση των απελάσεων απ’ την Ε.Ε.

19:30 21/2/2017 - Πηγή: iPop

Χαλάρωση των κριτηρίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνουν Γερμανία και Γαλλία, προκειμένου να έχει την δυνατότητα να απελαύνει σε τρίτες χώρες όσους ζητούν άσυλο, πριν ελεγχθεί η υπόθεσή τους, με βάση κοινή πρότασή τους για την μείωση του αριθμού των μεταναστευτικών ροών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η επιλογή των αιτούντων θα πραγματοποιείται μόνο κατά την περίοδο, στην οποία να σημειώνεται μεγάλος αριθμός μεταναστών στην Ευρωπαϊκή

Ένωση, από την στιγμή, μάλιστα που η Ε.Ε. θέτει εμπόδια στην έλευση και την παραμονή μεταναστών και προσφύγων.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. έχει τονίσει ότι μπορεί να διώχνει όλους τους οικονομικούς μετανάστες αν το επιλέξει, από την στιγμή που της παρέχεται αυτό το δικαίωμα. Οι νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το άσυλο, οι οποίοι υπάρχουν μέχρι στιγμής, προβλέπουν ότι οποιαδήποτε τρίτη χώρα το επιθυμεί, θα πρέπει να καλύπτει κάποιες προϋποθέσεις, ώστε η Ε.Ε. να είναι σε θέση να στείλει σε αυτήν την χώρα κάποιον ο οποίος έχει ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη.

Η επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο είναι ένα στοιχείο – κλειδί της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο και την οποία το Παρίσι και το Βερολίνο χαιρέτισαν στο κοινό έγγραφό τους, καθώς μείωσε δραματικά τον αριθμό των ανθρώπων – κυρίως προσφύγων από τη Συρία – που επιχειρούν το ταξίδι προς την Ευρώπη.

Παρόλα αυτά υπάρχουν γειτονικές προς την Ε.Ε. χώρες, οι οποίες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα κριτήρια, μεταξύ των οποίων η εξασφάλιση ότι δεν κινδυνεύουν με διώξεις, ότι υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής, και μερική, τουλάχιστον, πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Δεν πρόκειται για φρούριο- Ευρώπη

Με αυτήν την προοπτική Γερμανία και Γαλλία επιζητούν χαλάρωση των κριτηρίων από την πλευρά της ΕΕ, στηρίζοντας την άποψή τους στο γεγονός ότι το σύστημα ασύλου της Ε.Ε. έχει την ανάγκη σχεδιασμού με έναν περισσότερο ευέλικτο τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ό,τι προκύπτει.

«Δεν πρόκειται για την οικοδόμηση του «φρουρίου Ευρώπη». Πρόκειται για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία έχει κοστίσει ήδη τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και για την αντικατάστασή της από ένα ρυθμισμένο σύστημα νόμιμων εισόδων, σε συνδυασμό με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, που θα διασφαλίζονται από την Ε.Ε. σε τρίτες χώρες», τονίζεται στο σχετικό έγγραφο.

Με την αύξηση των επιλογών για απέλαση όσων ζητούν άσυλο, Γερμανία και Γαλλία ελπίζουν σε αποθάρρυνση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην Ευρώπη, ενώ η Ε.Ε. θα δίνει τους νομικούς τρόπους για όσους έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι πρόσφυγες, ενώ είναι πρόθυμη να πληρώσει, ώστε να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών σε τρίτες χώρες, στις οποίες θα γίνονται δεκτοί.

Τι άλλο περιλαμβάνει η πρόταση των δύο χωρών;

Στην πρόταση των δύο χωρών περιλαμβάνονται, ακόμα, η αναγνώριση ορισμένων περιοχών και όχι ολόκληρων χωρών, όπως γίνεται μέχρι τώρα, οι οποίες θεωρούνται κατάλληλες να υποδεχτούν τους πρόσφυγες οι οποίοι ζητούν άσυλο.

Η Γερμανία και η Γαλλία ξεκαθάρισαν ότι οι νέοι κανόνες που προτείνουν πληρούν τα βασικά κριτήρια της Συνθήκης της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων, καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Βέβαια, καταργούν ορισμένους δευτερεύοντες νόμους της ΕΕ , οι οποίοι δίνουν μεγαλύτερες εγγυήσεις.

Απαγόρευση μαζικών απελάσεων

Οι μαζικές απελάσεις θα συνεχίσουν να απαγορεύονται και οι τρίτες χώρες υποδοχής θα συνεχίσουν να οφείλουν την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους απελαθέντες αιτούντες άσυλο, ενώ όσοι θα στέλνονται εκεί από την Ε.Ε δεν θα προωθούνται περισσότερο σε περιοχές όπου θα διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο.

The post Πρόταση Γαλλίας- Γερμανίας για διευκόλυνση των απελάσεων απ’ την Ε.Ε. appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα