Προς ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων- Κατατέθηκε το ν/σ για την Πολιτική Αεροπορία

07:38 5/10/2016 - Πηγή: iPop

Προς ολοκλήρωση φαίνεται πως πηγαίνουν τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την δόση των 2,8 δις ευρώ. Αργά το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε στην Βουλή ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για την Πολιτική Αεροπορία.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ορίζει την σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής

Αεροπορίας.

Την Τετάρτη θα γίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Πέμπτη θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το νομοσχέδιο, στόχος είναι αρχικά η λειτουργική και οργανωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και στη συνέχεια η διάκριση των αρμοδιοτήτων κανονιστικής ρύθμισης και εποπτείας των αερομεταφορών και αεροναυτιλίας για «να ασκηθεί με τρόπο αδιάβλητο, διάφανο και αντικειμενικό η κανονιστική και εποπτική αρμοδιότητα».

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, «ακολουθούνται τα διεθνώς παραδεκτά πρότυπα διαχωρισμού της ρυθμιστικής και κανονιστικής αρμοδιότητας από εκείνη την επιχειρησιακής δραστηριότητας». Έτσι, θα συσταθεί η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, που αποστολή έχει την άσκηση των ρυθμιστικών, κανονιστικών, εποπτικών αρμοδιοτήτων στον τομέα των αερομεταφορών, αεροναυτιλίας και των τελών των αερολιμένων αλλά και οικονομικού ρυθμιστή της αγοράς των αερομεταφορών που θα αποτελεί αυτοτελή, ανεξάρτητη δημόσια υπηρεσία για να εναρμονίζεται το Ενωσιακό Δίκαιο στον τομέα των αερομεταφορών.

Η Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας θα είναι πλέον αυτοτελής δημόσια υπηρεσία και Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας και Διαχείρισης Αερολιμένων και Υδατοδρομίων. Υπό τον έλεγχό της θα έχει τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία δεν θα περιέλθουν στην κοινοπραξία της Fraport.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας θα επιλέγεται με δημόσια πρόσκληση και θα εγκρίνεται απ’ την Βουλή. Ο διοικητής κι ακόμα τέσσερα μέλη θα αποτελούν το εκτελεστικό συμβούλιο της Αρχής.

Η ΥΠΑ θα διοικείται απ’ τον διοικητή της και θα συγκροτηθεί εκτελεστικό συμβούλιο και δύο θέσεις υποδιοικητών:

Υποδιοικητής Φορέα Παροχής Υπηρεσιών ΑεροναυτιλίαςΥποδιοικητής Φορέα Διαχείρισης Αεροδρομίων και Υδατοδρομίων.

Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας θα έχει δημόσιο και ανεξάρτητο χαρακτήρα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Προς ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων- Κατατέθηκε το ν/σ για την Πολιτική Αεροπορία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα