Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στις προκλήσεις- Video

12:55 4/12/2016 - Πηγή: iPop

Για τις προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας, αλλά και για την κρίση που βιώνει μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε άλλο να μείνουμε απαθείς».

«Η πολιτική της λιτότητας δημιούργησε μία τεράστια κρίση χρέους που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή» εκτίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ενώ αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τόνισε:

Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στις

προκλήσεις που ίσως λέγονται για εσωτερική κατανάλωση

Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως η χώρα μας θα τα καταφέρει και θα ξεπεράσει την κρίση, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί ακόμα και να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί τον δρόμο της.

«Τελειώσαμε με τα ελλείμματα ή τα μειώσαμε σημαντικά, αλλά έχουμε δημιουργήσει μία κρίση χρέους. Αυτή η πολιτική λιτότητας, δημιούργησε μια τεράστια κρίση χρέους που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για το ρόλο του νότου στην Ε.Ε.:

Ο Πρ. Παυλόπουλος ερωτήθηκε εκτός των υπολοίπων και για τον ρόλο που μπορεί να έχει ο νότος στην Ε.Ε. και δήλωσε ότι ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν πρέπει να έχει ξεχωριστό λόγο, αλλά όχι σε αντιπαράθεση με τον βορρά.

Για τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τις προκλητικές του δηλώσεις:

«Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στις προκλήσεις που ίσως λέγονται για εσωτερική κατανάλωση» είπε και ανέφερε μιλώντας για τα εθνικά θέματα:

Μια μόνο διάφορα έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση της νησιώτικης υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά. Τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε.


Και πρόσθεσε:

Όταν επιβουλεύεται την Συνθήκη της Λωζάνης στη πραγματικότητα επιβουλεύεται σύνορα ελληνικά αλλά ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά

Για το χρέος:

«Το χρέος δεν ήταν σε καμία περίπτωση βιώσιμο από την στιγμή κατά την οποία, λόγω της πολιτικής λιτότητας και της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, άλλαξε το κλάσμα από πλευράς αριθμητή-παρονομαστή, με αποτέλεσμα αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε σήμερα. Έπρεπε, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή να υπάρξει ρύθμιση. Ποτέ δεν μίλησα και ήμουν από τους λίγους την εποχή εκείνη που έλεγα προσέξτε, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κούρεμα του χρέους, διότι δεν είναι νοητό κούρεμα χρέους, ιδιαίτερα από την ώρα που δημιουργήθηκε ο ESM και απαγορεύει το κούρεμα» είπε και εξήγησε:

«Αυτό το έλεγε ο κ. Σόιμπλε, χωρίς όμως να λέει την υπόλοιπη αλήθεια. Δηλαδή, κούρεμα όχι, αλλά ρύθμιση του χρέους οπωσδήποτε. Με δύο μεθόδους. Δεν είναι και πολλές άλλωστε: η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων».

Για την προσφυγική κρίση:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε «τα φοβικά σύνδρομα κρατώνμελών που είναι ιδεολογικά ξένα προς τα ευρωπαϊκά δεώδη» και είπε «η Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό πρέπει να πάρει τα μέτρα της».

Χαρακτήρισε επίσης αναγκαία τη λήξη της προσφυγική κρίσης «κλείνοντας το μέτωπο της Συρίας και οπωσδήποτε αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως ανθρώπους σ’ ένα πνεύμα αλληλεγγύης».

Για τη στάση της Μέρκελ:

«Είναι δυνατόν πεντακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι να μην μπορούμε να διαχειριστούμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες;» διερωτήθηκε και δεν απέκλεισε η ηγετική της φυσιογνωμία στη Γερμανία να αποτυπωθεί και ως ευρωπαϊκή «εάν δείξει ότι πάνω από όλα σκέπτεται περισσότερο το Ευρωπαϊκό όραμα».

Για το Κυπριακό:

«Δεν πρόκειται για πρόβλημα, ελληνοτουρκικό, ελληνοκυπριακό ή τουρκοκυπριακό, αλλά για Διεθνές. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο κ Ερντογάν ότι η Κύπρος ως ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι δυνατόν να κοιτάζει κατά την Ανατολή αλλά και κατά τη Δύση, όπως συμβαίνει και με το Σκοπιανό» διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανέφερε:

Εμείς ζητάμε από τον Ερντογάν να είναι φίλος και σύμμαχος

Ο ΠτΔ αναγνώρισε ότι δεν επιδέχεται «κούρεμα» λόγω ESM αλλά ότι «επιβάλλεται ρύθμιση με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων» και πρόσθεσε ότι «άλλες χώρες δανείζονται με πολύ μικρότερα και επιπλέον, εμείς έχουμε ένα χρέος απέναντι στο ΔΝΤ όπου το επιτόκιο του είναι αρκετά μεγάλο».

photo: Theodore Manolopoulos / SOOC

The post Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στις προκλήσεις- Video appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα