Οι Ιταλοί ψηφίζουν- Στις κάλπες 47 εκατομμύρια πολίτες

11:14 4/12/2016 - Πηγή: iPop

Στις κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα προσέρχονται σήμερα, Κυριακή, σχεδόν σαράντα επτά εκατομμύρια πολίτες σε οκτώ χιλιάδες δήμους της γειτονικής Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι έτσι κι αλλιώς έγκυρο ακόμα κι έστω προσέλθουν στις κάλπες λιγότεροι από τους πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου καθώς η

μεταρρύθμιση έχει ήδη λάβει έγκριση από το κοινοβούλιο.

Πότε άνοιξαν οι κάλπες και πότε θα κλείσουν;

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 ( τοπική ώρα) και αναμένεται να κλείσουν στις 23:00 (δηλαδή στις 08:00 ως τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Ποιος ο στόχος του σημερινού δημοψηφίσματος;

Το εν λόγω δημοψήφισμα αποσκοπεί στο να σταματήσουν να έχουν η Βουλή αλλά και η γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως δηλαδή συνέβαινε από το 1948 μέχρι σήμερα.

Τι θα γίνει σε περίπτωση επικράτησης του «ναι»;

Το γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνο για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ενώ παράλληλα, θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές από τους οποίους οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι, ενώ οι πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για ποια θέματα αποφασίζουν οι Ιταλοί;

Την ίδια βέβαια στιγμή οι πολίτες της Ιταλίας επίσης καλούνται να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel).

Ο νόμος ο οποίος καλούνται να εγκρίνουν ή και να καταψηφίσουν υπογραμμίζεται πως προβλέπει ότι «η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας».

Επίσης, προτείνεται και η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων.

Διαβάστε επίσης:

Στις κάλπες οι Ιταλοί- Οι φόβοι των Ευρωπαίων και η τελευταία έκκληση του Ρέντσι

The post Οι Ιταλοί ψηφίζουν- Στις κάλπες 47 εκατομμύρια πολίτες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα