Προίκα σε όλα τα μωρά της θα δίνει πλέον η Σκωτία

11:10 21/11/2016 - Πηγή: iPop

Σε βρεφικά κουτιά, τα οποία συμβολίζουν την ισότητα όλων των παιδιών που γεννιούνται, πρόκειται να μεγαλώνουν από το 2017 τα μωρά στην Σκωτία, ακολουθώντας το πρότυπο της Φιλανδίας.

Σε ανακοίνωσή της η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον ανέφερε ότι όλα τα μωρά που θα γεννιούνται από το 2017 και μετά στη χώρα, θα λαμβάνουν ως προίκα ένα κουτί που θα περιλαμβάνει 80 χρήσιμα βρεφικά είδη. Την υιοθέτηση αυτού του σκανδιναβικού στυλ αποφάσισε η Σκωτία, στην προσπάθεια να υπάρξει

ισότητα ανάμεσα σε όλα τα μωρά.

Η Σκωτία, ξεκίνησε αυτήν την πρωτοβουλία σε συνέχεια όσων ξεκίνησε η Φιλανδία, η οποία ήδη εδώ και 80 χρόνια δίνει κουτιά σε όλα τα νεογέννητα. Στα κουτιά αυτά περιλαμβάνονται φορμάκια, ένας υπνόσακος, βρεφικά προϊόντα μπάνιου, πάνες, σεντόνια και ένα μικρό στρώμα. Με το στρώμα στον πάτο του κουτιού, το κουτί μεταμορφώνεται στο πρώτο κρεβάτι του μωρού.

Ανεξάρτητα από το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο κάθε οικογένειας, πολλά μωρά, κοιμούνται εκεί τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες της ζωής τους, κάτι που, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, είναι καλό και για την υγεία τους, αφού χαρακτηρίζεται από μεγάλη ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, οι πρώτες μητέρες που ζουν σε πιλοτικές περιοχές θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα κουτιά τον Ιανουάριο και ότι η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα μέχρι το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει η κα. Νίκολα Στάρτζον:

Υποσχεθήκαμε ένα κουτί με όλα τα απαραίτητα για τα νεογέννητα. Είναι μια πολιτική που δανειστήκαμε από τη Φινλανδία, όπου συνέβαλε στην επίτευξη χαμηλότερων ποσοστών της παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο

Η παράδοση της Φιλανδίας

Ήδη εδώ και 80 χρόνια στην Φιλανδία, οι μέλλουσες μαμάδες παίρνουν από το κράτος ένα κουτί , στο οποίο περιλαμβάνονται ρούχα, σεντόνια και παιχνίδια για το μωρό τους. Το κουτί αυτό λειτουργεί ταυτόχρονα και ως κρεβάτι, κάτι που έχει βοηθήσει τη Φινλανδία να συμβάλει στην μείωση των ποσοστών βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο.

Το κουτί αυτό έχει αφήσει ιστορία στη χώρα από τη δεκαετία του 1930 και έχει σχεδιαστεί με κύριο σκοπό του να μεταδώσει το μήνυμα της ισότητας σε όλα τα παιδιά της χώρας, ανεξάρτητα από το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο της οικογένειάς του. Δίνει ίσες ευκαιρίες στο ξεκίνημα της ζωής κάθε μωρού που γεννιέται στη χώρα. Οι μητέρες έχουν δύο επιλογές. Μπορούν είτε να πάρουν το κουτί, είτε να λάβουν ένα συμβολικό ποσό, αυτή τη στιγμή ύψους 140€, το 95% όμως επιλέγουν το κουτί, συνεχίζοντας αυτήν την παράδοση.

Photos: Μilla Κontkanen

The post Προίκα σε όλα τα μωρά της θα δίνει πλέον η Σκωτία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα