Πρέπει να κάνεις λιστα με στόχους για τη νέα χρονιά ή όχι;

18:22 17/12/2016 - Πηγή: iPop

Ήρθε αυτή η περίοδος του χρόνου, ξανά, και ενώ έχεις βγάλει χαρτί και στυλόκαι ετοιμάζεσαι να γράψεις τα New Year’s resolutions, που λέμε και στο χωριό μου, εμείς σε ρωτάμε, Πρέπει να κάνεις λίστα με στόχους για τη νέα χρονιά ή όχι;

Τι είναι καλύτερο από το να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά με ελπίδα και υποσχέσεις να γίνεις πιο επιτυχημένος, πιο παραγωγικός και να αγαπήσεις περισσότερο; Αυτή θα είναι η χρονιά σου κατά την διάρκεια

της οποίας θα κάνεις πράξη όσα δεν έκανες μέχρι σήμερα, θα κάνεις μεγάλες αλλαγές και θα πετύχεις μεγάλους στόχους.

Μερικοί από εμάς θα κάνουμε αυτή τη λίστα ενώ κάποιοι άλλοι θα μας κοροϊδεύουν γι αυτό.

Η διαμάχη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις λίστα με τους στόχους για τη νέα χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Για την ακρίβεια το «έθιμο» της διαμάχης φαίνεται πως είναι πιο «βασικό» από την ίδια τη λίστα!

Γιατί υπάρχει τέτοια ένταση με την δημιουργία αυτών των στόχων; Γιατί, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να τους πραγματοποιήσουμε.

Το μεγαλύτερο επιχείρημα κατά τη δημιουργία αυτής της λίστας προέρχεται από μία έρευνα η οποία δείχνει ότι λιγότερο από το 10% των ανθρώπων που θέτουν τους στόχους του νέου έτουςφτάνουν στην επίτευξή τους στην πραγματικότητα. Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων που θέτουν στόχους δεν μπορούν να θυμηθούν ποιοι ήταν οι στόχοι τους όταν τους ρωτήσει κάποιος αργότερα μέσα στο ίδιο έτος. Για την ακρίβεια η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως όσα κανονίζεις τον Ιανουάριο μένουν στον Ιανουάριο και δεν καταφέρνουν να φτάσουν ούτε μέχρι τη μέση της χρονιάς.

Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς. Αυτή η ζοφερή στατιστική-ένα 10% ποσοστό επιτυχίας- μπορεί να κάνει ακόμα και τους πιο ακραίους υποστηρικτές της θετικής σκέψης να λυγίσουν. Εάν οι πιθανότητες συσσωρεύονται εναντίον σου, γιατί θα πρέπει να μπεις καν στον κόπο; Γιατί να κάνεις κάτι το οποίο πιθανότατα είναι καταδικασμένο να αποτύχει;

Μικρή σημασία έχει από ποια πλευρά της διαμάχης βρίσκεσαι καθώς σε κάθε περίπτωση θα έχεις δίκιο. Απλά βεβαιώσου ότι έχεις δίκιο για τους σωστούς λόγους. Εδώ είναι μερικοί λόγοι που θα πρέπει να εξετάσεις, πριν αποφασίσεις για το αν θα θέσεις στόχους ή όχι!

Πρέπει να θέσεις στόχους για το νέο έτος:

… Αν είσαι από τους ανθρώπους που χρειάζονται ένα επιπλέον κίνητρο.

Το να συμμετέχεις ενεργά στην επίτευξη ενός στόχου ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, δίνει ένα τράνταγμα ευτυχίας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το να προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας, μας δίνει τόση ευχαρίστηση όσο και να τα πραγματοποιήσουμε!

…Αν θέτεις τους ίδιους στόχους για χρόνια.

Το να θέτεις τους ίδιους στόχους κάθε χρόνο υποδυκνύει ότι αυτοί είναι σημαντικοί για τη ζωή σου και ότι θέλεις να δεις τον εαυτό σου να επιτυγχάνει και να προχωράει προς τα μπροστά. Ότι δεν τους έχεις πραγματοποιήσει ακόμα σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις τρόπο προσέγγισης. Θέσε και φέτος τους ίδιους στόχους… απλά άλλαξε τρόπο που προσπαθείς να τους πραγματοποιήσεις!

… Αν έχεις την τάση να ξεχνάς τους στόχους σου.

Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσις μαθήσεως. Όσο πιο συχνά υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τους στόχους σου τόσο πιο πολύ θέτεις το μυαλό σου σε θέση να προσαρμοστεί σε σχετικές πληροφορίες, ανθρώπους, γεγονότα, ή ευκαιρίες που υποστηρίζουν αυτούς τους στόχους. Και επειδή η ανθρώπινη μνήμη χρειάζεται κάποια εξωτερική υποστήριξη, γράψε τους στόχους σου και βάλτους κάπου όπου θα τους βλέπεις καθημερινά!

… αν θέλεις να γίνουν πράξη.

Γνωρίζοντας τον τελικό στόχο βάζουμε τον εαυτό μας να βρίσκεται σε φάση εγρήγορσης. Από καθημερινά πράγματα, όπως να σηκωθείς από το κρεβάτι για να πας στη δουλειά το πρωί μέχρι το να επισκεφτείς το Σινικό Τείχος της Κίνας, η διαδικασία είναι η ίδια: θέτουμε στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν.

Δεν πρέπει να θέσεις στόχους τη νέα χρονιά:

…αν ήδη έχεις ένα σύστημα για να πραγματοποιείς τους στόχους σου.

Ξέρεις ήδη τι κάνεις, οπότε δεν χρειάζεται να μπερδέψεις περισσότερο τα πράγματα βάζοντας επιπλέον στόχους στη ζωή σου επειδή και μόνο το ημερολόγιο δείχνει 31 Δεκεμβρίου!

…αν θεωρείς ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένεις την Πρωτοχρονιά για να θέσεις σημαντικούς στόχους στη ζωή σου.

Όταν το ζήτημα έρχεται σε στόχους που πρέπει να κυνηγήσεις τότε οποιαδήποτε στιγμή είναι η σωστή για να τους θέσεις! Δεν έχει σημασία αν είναι Απρίλιος, Ιανουάριος ή Σεπτέμβριος. Ξεκίνα να θέτεις τους στόχουςκαι να εργάζεσαι για την υλοποίηση τους!

…αν ακόμα έχεις πολλές δικαιολογίες στην φαρέτρα για το γιατί δεν έχεις ολοκληρώσει τους στόχους σου ακόμα.

Αντί να σπαταλάς τον χρόνο σου θέτοντας στόχους για τη νέα χρονιά και μετά να βρίσκεις δικαιολογίες γιατί δεν τους έκανες πράξη, επικεντρώσου στις δικαιολογίες. Αναγνώρισε τα προβλήματα και τις δυσκολίες και θέσε σαν στόχο να τα εξαλείψεις.

The post Πρέπει να κάνεις λιστα με στόχους για τη νέα χρονιά ή όχι; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα