Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνεις την γάτα σου στον κτηνίατρο;

14:34 27/4/2022 - Πηγή: iPop

Το να πηγαίνεις την γάτα σου στον κτηνίατρο αποτελεί ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεις στην τριχωτή σου φίλη περισσότερες ευκαιρίες για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή – και ποιος δεν θέλει κάτι τέτοιο;

Ίσως εκπλαγείς όταν μάθεις ότι σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη του 2020, πάνω από το 90% των ιδιοκτητών σκύλων ανέφεραν ότι επισκέπτονταν κτηνίατρο ανά πάσα στιγμή, έναντι μόνο 40% των ιδιοκτητών γατών έκαναν κάτι τέτοιο.

Αν και οι γάτες μπορεί να έχουν πιο ανεξάρτητες προσωπικότητες σε σύγκριση με τους σκύλους, χρειάζονται επίσης τακτικές επισκέψεις

στον κτηνίατρο, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να αναρωτιέσαι: πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνεις τη γάτα σου στον κτηνίατρο;

Γιατί οι γάτες δεν μπορούν να βρυχηθούν όπως τα υπόλοιπα αιλουροειδή;

Οι γενικές οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Νοσοκομείων Ζώων (AAHA) συνιστούν ότι όλα τα κατοικίδια – γάτες και σκύλοι – πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ωστόσο, ο αριθμός των επισκέψεων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και τις προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας.

«Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνω την γάτα μου κτηνίατρο;»

Πιθανότατα να πρέπει να επισκεφτείς τον κτηνίατρο με το γατάκι σου περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του από οποιαδήποτε άλλη φορά. Συνήθως, η πρώτη επίσκεψη περιλαμβάνει έναν γενικό έλεγχο και ξεκινάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Οι πρώτες επισκέψεις είναι οι ιδανικές για να κάνεις ερωτήσεις στον κτηνίατρο σχετικά με την καλύτερη τροφή για γάτες, την κοινωνικοποίησή τους, την εκπαίδευση και γενικότερα ό,τι σε προβληματίζει ή σε φοβίζει.

Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι τα γατάκια ξεκινούν με εμβόλια για τον καλυκοϊό της γάτας, την ιογενή ρινοτραχειίτιδα και την πανλευκοπενία των αιλουροειδών. Αυτά χορηγούνται συχνά σε ένα συνδυαστικό εμβόλιο που ονομάζεται εμβόλιο FVRCP, το οποίο προστατεύει τα γατάκια και από τους τρεις ιούς.

Unsplash

Θα χρειαστεί να πηγαίνεις το γατάκι σου στο κτηνιατρείο κάθε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για να λάβει ένα ενισχυτικό εμβολίου FVRCP μέχρι να γίνει περίπου 12 έως 16 εβδομάδων.

Ένα άλλο εμβόλιο που θεωρείται βασικό για γατάκια και γάτες ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι η λευχαιμία των αιλουροειδών. 

Τέλος, όταν το γατάκι σου είναι περίπου 16 εβδομάδων ή περίπου τεσσάρων μηνών, θα λάβει ένα αναμνηστικό εμβόλιο κατά της λύσσας.

Εάν επιλέξεις να στειρώσεις τη γάτα σου, θα επιστρέψεις στον κτηνίατρο για τη διαδικασία αφού το γατάκι σου ολοκληρώσει όλες τις πρώτες επισκέψεις του.

Θες να πάρεις γάτα αλλά δεν θες να βλέπεις παντού τρίχες; Αυτές είναι οι ράτσες που μαδάνε λιγότερο

Ενήλικη γάτα και κτηνίατρος

Οι ενήλικες γάτες, ηλικίας ενός έως επτά ετών, θα πρέπει να κάνουν ετήσιους ελέγχους – αν και ορισμένοι κτηνίατροι μπορεί να συστήσουν ελέγχους ευεξίας κάθε έξι μήνες για ορισμένες γάτες.

Εάν η γάτα σου είναι υγιής, δεν χρειάζεται συγκεκριμένα ενισχυτικά εμβολίου και δεν έχει ιατρικές παθήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, οι ετήσιοι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ενηλικίωσης της γάτας σου.

Εάν η γάτα σου χρειάζεται επιπλέον ενισχυτικά εμβολίου, θα τα λάβει και σε αυτές τις ετήσιες επισκέψεις στον κτηνίατρο. 

Φυσικά, εάν η γάτα σου έχει προβλήματα υγείας, μπορεί να χρειαστεί να επισκέπτεστε το κτηνιατρείο πιο συχνά από μία ή δύο φορές το χρόνο για τις απαραίτητες εξετάσεις ή θεραπεία.

Μόλις η γάτα σου φτάσει σε ηλικία, οκτώ έως 10 ετών (και μεγαλύτερη), είναι καλή ιδέα να κάνεις επισκέψεις στον κτηνίατρο δύο φορές το χρόνο. Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας, επομένως καθώς η γάτα σου μεγαλώνει, θα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη φυσική της κατάσταση.

Unsplash / Keenan Barber

Πώς να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου – Βασικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Πότε να πας αμέσως στον κτηνίατρο;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση (AVMA), εδώ είναι μερικά παραδείγματα έκτακτων περιστατικών υγείας κατοικίδιων ζώων που απαιτούν άμεση φροντίδα:

Εάν η γάτα σoυ έχει σοβαρή αιμορραγία, βήχει αίμα ή έχει αίμα στα ούρα της.Εάν η γάτα σoυ πνίγεται ή έχει δυσκολία στην αναπνοή.Εάν η γάτα σoυ δεν μπορεί να κάνει κόπρανα ή να ουρήσει.Εάν η γάτα σoυ έχει τραυματισμό στο μάτι της ή το μάτι είναι κόκκινο, πρησμένο, κλειστό ή φαίνεται θολό ξαφνικά.Εάν η γάτα σoυ δεν μπορεί να κουνήσει τα πόδια της ή φαίνεται να έχει σπάσει ένα κόκκαλο.Εάν γνωρίζεις ή πιστεύεις ότι η γάτα σου έχει φάει κάτι δηλητηριώδες (κρίνος, σοκολάτα, κρεμμύδια, σκόρδο κ.λπ.)Εάν η γάτα σου φαίνεται ότι πονάει πολύ.Εάν η γάτα σου βιώνει θερμικό στρες ή θερμοπληξία.Εάν η γάτα σου έχει έντονους εμετούς ή διάρροια.Εάν η γάτα σου αρνείται να φάει ή να πιει για 24 ώρες ή περισσότερο.Εάν η γάτα σου είναι αναίσθητη, τρελαίνει ή φαίνεται να έχει επιληπτικές κρίσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνεις την γάτα σου στον κτηνίατρο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσο,poso