Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Τα 5 επικρατέστερα σενάρια

11:55 5/3/2022 - Πηγή: iPop

Καθώς συμπληρώνουμε δύο εβδομάδες από την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, τα νέα συνεχίζουν να είναι δυσάρεστα. Οι εχθροπραξίες δεν φαίνεται να σταματούν και τα σενάρια για το πώς θα λήξει ο πόλεμος έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές κάνουν τις δικές τους υποθέσεις στο διεθνές μέσο BBC για το πότε και κυρίως το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας με τα περισσότερα σενάρια να είναι δυσάρεστα.

Τι

είναι τα χάπια ιωδίου και πώς μπορούν να σε προστατέψουν από μία πυρηνική επίθεση;

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας; Τα 5 πιθανά σενάρια

Θα τελειώσει σύντομα

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Ρωσία κλιμακώνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις. Υπάρχουν περισσότερες αδιάκριτες επιθέσεις πυροβολικού και ρουκετών σε όλη την Ουκρανία. Η ρωσική αεροπορία -η οποία έπαιξε ρόλο χαμηλών τόνων μέχρι στιγμής- εξαπολύει καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές. Τεράστιες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σαρώνουν την Ουκρανία, με στόχο βασικές εθνικές υποδομές. Διακόπτονται οι προμήθειες ενέργειας και τα δίκτυα επικοινωνιών. Χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν.

Παρά τη γενναία αντίσταση, το Κίεβο πέφτει μέσα σε λίγες μέρες. Η κυβέρνηση αντικαθίσταται με ένα καθεστώς μαριονέτας που τάσσεται υπέρ της Μόσχας. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είτε δολοφονείται είτε καταφεύγει, στη δυτική Ουκρανία ή ακόμα και στο εξωτερικό, για να δημιουργήσει μια εξόριστη κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Πούτιν κηρύσσει τη νίκη και αποσύρει ορισμένες δυνάμεις, αφήνοντας αρκετά πίσω για να διατηρήσει κάποιο έλεγχο. Χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να φεύγουν δυτικά. Η Ουκρανία προσχωρεί στη Λευκορωσία ως κράτος-πελάτης της Μόσχας.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου αδύνατο, αλλά θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες που αλλάζουν: οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καλύτερες επιδόσεις, περισσότερες από αυτές τις δυνάμεις αναπτύσσονται και το εξαιρετικό μαχητικό πνεύμα της Ουκρανίας εξασθενεί. Ο Πούτιν μπορεί να επιτύχει την αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο και το τέλος της δυτικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας. Αλλά οποιαδήποτε φιλορωσική κυβέρνηση θα ήταν παράνομη και ευάλωτη στην εξέγερση. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα παρέμενε ασταθές και η προοπτική να ξεσπάσει ξανά η σύγκρουση θα ήταν υψηλή.

Unsplash/John Cameron

Ένας πόλεμος με διάρκεια

Ίσως το πιο πιθανό σενάριο είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος. Ίσως οι ρωσικές δυνάμεις να βαλτώσουν, να παρακωλύονται από το χαμηλό ηθικό, την κακή επιμελητεία και την ανίκανη ηγεσία. Ίσως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τις ρωσικές δυνάμεις για να εξασφαλίσουν πόλεις όπως το Κίεβο των οποίων οι υπερασπιστές πολεμούν από δρόμο σε δρόμο. Ακολουθεί μακρά πολιορκία. Οι μάχες έχουν τον απόηχο του μακροχρόνιου και βάναυσου αγώνα της Ρωσίας τη δεκαετία του 1990 να καταλάβει και να καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό το Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας.

Και ακόμη και όταν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει κάποια παρουσία στις πόλεις της Ουκρανίας, ίσως δυσκολεύονται να διατηρήσουν τον έλεγχο. Ίσως η Ρωσία να μην μπορεί να παράσχει αρκετά στρατεύματα για να καλύψει μια τόσο τεράστια χώρα. Οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας μετατρέπονται σε μια αποτελεσματική εξέγερση, με καλά κίνητρα και υποστηριζόμενη από τους τοπικούς πληθυσμούς.

Η Δύση συνεχίζει να παρέχει όπλα και πυρομαχικά. Και μετά, ίσως μετά από πολλά χρόνια, με ίσως νέα ηγεσία στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις τελικά εγκαταλείπουν την Ουκρανία, υποκλινόμενες και αιμόφυρτες, όπως οι προκάτοχοί τους έφυγαν από το Αφγανιστάν το 1989 μετά από μια δεκαετία πολεμώντας κατά των ισλαμιστών ανταρτών.

Ευρωπαϊκός πόλεμος

Είναι δυνατόν αυτός ο πόλεμος να διαρρεύσει έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας; Ο Πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει να ανακτήσει περισσότερα τμήματα της πρώην αυτοκρατορίας της Ρωσίας στέλνοντας στρατεύματα σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία, που δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Ή μπορεί απλώς να υπάρξει λάθος υπολογισμός και κλιμάκωση. Ο Πούτιν θα μπορούσε να δηλώσει ότι οι προμήθειες όπλων από τη Δύση στις ουκρανικές δυνάμεις είναι μια πράξη επιθετικότητας που δικαιολογεί αντίποινα. Θα μπορούσε να απειλήσει να στείλει στρατεύματα στα κράτη της Βαλτικής – που είναι μέλη του ΝΑΤΟ – όπως η Λιθουανία, για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο με τον ρωσικό παράκτιο θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και θα διακινδύνευε πόλεμο με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού της στρατιωτικής συμμαχίας, μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων. Αλλά ο κ. Πούτιν μπορεί να πάρει το ρίσκο αν ένιωθε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να σώσει την ηγεσία του. Αν, ίσως, αντιμετώπιζε ήττα στην Ουκρανία, μπορεί να μπει στον πειρασμό να κλιμακωθεί περαιτέρω. Γνωρίζουμε τώρα ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι πρόθυμος να παραβιάσει τα μακροχρόνια διεθνή πρότυπα. Αυτή η ίδια λογική μπορεί να εφαρμοστεί και στη χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Οι περισσότεροι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι αυτό σημαίνει ότι η χρήση τους είναι πιθανή ή επικείμενη. Αλλά ήταν μια υπενθύμιση ότι το ρωσικό δόγμα επιτρέπει την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης.

Aris Messinis/AFP/Getty

Διπλωματική λύση

Μπορεί, παρ’ όλα αυτά, να υπάρχει ακόμα μια πιθανή διπλωματική λύση; “Τα όπλα μιλάνε τώρα, αλλά ο δρόμος του διαλόγου πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτός”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σίγουρα ο διάλογος συνεχίζεται. Ο Πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας μίλησε με τον Πρόεδρο Πούτιν στο τηλέφωνο. Διπλωμάτες λένε ότι οι αισθήσεις εκτείνονται στη Μόσχα. Και Παραδόξως, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν για συνομιλίες στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ίσως να μην είχαν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αλλά, συμφωνώντας στις συνομιλίες, ο Πούτιν φαίνεται ότι τουλάχιστον έχει αποδεχθεί την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Unsplash

Ο Πούτιν διώκεται

Και τι γίνεται με τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Όταν ξεκίνησε την εισβολή του, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε αποτέλεσμα». Αλλά τι θα γινόταν αν αυτό το αποτέλεσμα ήταν να χάσει την εξουσία; Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο. Ωστόσο, ο κόσμος έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες και τέτοια πράγματα πλέον σκέφτονται. Ο καθηγητής Sir Lawrence Freedman, ομότιμος καθηγητής Πολεμικών Σπουδών στο Kings College του Λονδίνου, έγραψε αυτή την εβδομάδα: «Είναι πλέον τόσο πιθανό να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Τα 5 επικρατέστερα σενάρια εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Ουκρανία,pos, oukrania