Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου; 7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να τον ανακαλύψεις

09:00 5/3/2022 - Πηγή: iPop

Πώς να βρω τον σκοπό της ζωής μου; Ποια είναι η αποστολή μου; Για ποιο λόγο ήρθα σε αυτή τη ζωή; Οι 7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να απαντήσεις αυτήν την πολύ δύσκολη ερώτηση που ταλανίζει τους περισσότερους ανθρώπους. Γιατί ξαφνικά σε κάποιο σημείο της ζωής μας βλέπουμε ότι τελικά μοιάζουν όλα να μην έχουν νόημα και εμείς μοιάζουμε περισσότερο με χάμστερ που τρέχουν σε ένα τροχό συνεχώς παρά με ανθρώπους. Ο άνθρωπος που έχει ανακαλύψει τον σκοπό της ζωής του είναι πολύ τυχερός, αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν έρχεται τυχαία αλλά κατόπιν μεγάλης διερώτησης και καθημερινής έρευνας.

Πώς να βρω τον
σκοπό της ζωής μου;

Δεν ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα και κάποιες ερωτήσεις πραγματικά μπορούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο ώστε να βρεις την άκρη για τη δική σου ζωή. Προσφέροντας τη μοναδική συνεισφορά σου στον κόσμο, πρόκειται να αλλάξεις την τροχιά της ζωής τόσων πολλών ανθρώπων μαζί και τη δική σου. Πιστεύω ότι δημιουργηθήκαμε όλοι έχοντας μια αποστολή και είναι δική μας ευθύνη να την ανακαλύψουμε όσο γίνεται νωρίτερα, ώστε να μην χάνουμε χρόνο.

Ίσως αυτό το τριήμερο που έρχεται μπροστά μας ή οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία για διακοπές και περισυλλογή να είναι ό,τι πρέπει για να μας βοηθήσει να κλείσουμε για λίγο τους διακόπτες και να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς. Σχεδόν ζωτικής σημασίας!

1.Ποιο είναι το σημείο που συναντιέται το ταλέντο με το πάθος και την αποστολή σου;

Μια ξεκάθαρη και πρακτική συμβουλή που θα σε βοηθήσει στο να βρεις το σκοπό της ζωής σου. Το μέρος όπου διασταυρώνονται το ταλέντο, το πάθος και η αποστολή σου. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσεις αυτό που κάνεις καλύτερα για να κάνεις τη δουλειά που αγαπάς και για να παράγεις αποτελέσματα που έχουν σημασία.

Μην μου πεις τη γνωστή ατάκα που λένε όλοι «Δεν έχω κανένα ταλέντο». Κάθε άνθρωπος έχει ένα ταλέντο. Κάθε άνθρωπος έχει ένα πάθος. Όμως το ταλέντο και το πάθος από μόνα τους δεν αρκούν. Αναζητούμε έναν τρόπο να παντρέψουμε τα δύο αυτά και να τα ενώσουμε με τον τρίτο παράγοντα για την ανακάλυψη του σκοπού μας: την αποστολή μας.

Πάμε να ξεκαθαρίσουμε ξεχωριστά το καθένα. Τι είναι το ταλέντο: «Τι κάνεις καλύτερα»;
Το ταλέντο έχει να κάνει με τον εντοπισμό και την κατοχή των φυσικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, αλλά και την εξέλιξη τους. Καθώς περνούν τα χρόνια σιγά σιγά γνωρίζουμε σε τι είμαστε καλοί. Στο σχολείο, τη δουλειά και τα χόμπι, κάπου εκεί θα βρίσκουμε τις πρώτες ενδείξεις.

Πάθος: «Τι είναι αυτό που αγαπάς να κάνεις περισσότερο»;
Δεν αρκεί μόνο να είσαι καλός σε κάτι, πρέπει να αγαπάς αληθινά αυτό που κάνεις. Για να βρεις το πάθος σου, σκέψου τις δραστηριότητες που εκτοξεύουν υψηλά τα επίπεδα συναισθημάτων και αφοσίωσης. Τι είναι αυτό που κάνεις και ξεχνάς να φας ή να ελέγξεις το κινητό σου; Τι είναι αυτό που έχει την αμέριστη προσοχή σου και σε κάνει να νιώθεις συναισθήματα χαράς, εφορίας και ολοκλήρωσης;

Αποστολή: «Ποια είναι τα αποτελέσματα που έχουν σημασία»;
Το τρίτο συστατικό είναι ο καθορισμός της αποστολής σου: Τα αποτελέσματα της δουλειάς σας που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσένα. Αυτό το σημείο είναι λίγο πιο δύσκολο να γίνει απευθείας κατανοητό, οπότε οι διευκρινιστικές ερωτήσεις ίσως βοηθήσουν:

Ποιον θέλω να βοηθήσω;Τι πρόβλημα διορθώνω;Ποιο είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που γεμίζει την καρδιά μου;Σκέψου ξανά μια στιγμή που έκανες τη διαφορά στη ζωή κάποιου. Τι έκανες; Πώς σε έκανε να νιώσεις;Στη συνέχεια, σκέψου ρόλους και τομείς σταδιοδρομίας που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το ταλέντο, το πάθος και την αποστολή σου.2.Τι σου άρεσε να κάνεις ως παιδί;

Σκέψου όταν ήσουν 10 χρονών ποια ήταν τα όνειρα, οι ελπίδες και τα χόμπι σου; Ως παιδιά, βλέπαμε τον κόσμο σαν έναν κενό καμβά γεμάτο δυνατότητες. Ξέραμε τι αγαπούσαμε. Ξέραμε σε τι ήμασταν καλοί. Αλλά καθώς μεγαλώναμε, χάσαμε την αίσθηση του θαύματος. Γίναμε κυνικοί και πληγωθήκαμε, ακούγοντας τις φωνές του φόβου, της αμφιβολίας και της υπερηφάνειας. Προσπαθήσαμε να ταιριάξουμε στο καλούπι που μας έθεσαν οι γονείς, ο πολιτισμός ή η κοινωνία μας.

Τι μου έφερνε χαρά ως παιδί;Τι έκανα με ώρες;Τι έλεγαν οι δάσκαλοι και οι φίλοι μου για τις δεξιότητές μου μεγαλώνοντας;Για τι ήμουν γνωστός;Σε ποιες τάξεις, αθλήματα ή τέχνες διέπρεψα;Τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω; Ποιο είναι το κοινό νήμα μεταξύ τους;3.Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο ή ταινία

Ποια είναι η αγαπημένη μου ταινία, ποιος είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας σε αυτήν την ταινία και γιατί με ελκύουν; Αν το έχεις περισσότερο με τα βιβλία, μπορείς να αντικαταστήσεις την ταινία με ένα βιβλίο.

Οι ήρωες και οι ηρωίδες που θαυμάζουμε αποκαλύπτουν πολλά για το ποιοι είμαστε και πώς θέλουμε να μοιάζει η ζωή μας. Το να έχεις έναν ήρωα προς μίμηση, σου δίνει μια λίστα με συγκεκριμένες δεξιότητες και ιδιότητες που πρέπει να αναπτύξεις στον εαυτό σου καθώς προχωράς στο ταξίδι της ζωής σου.

Κι αν μπορώ να σου εγγυηθώ ότι δεν θα αποτύχεις;

4.Τι σε κρατάει πίσω;

Όταν σκοπεύεις να πετύχεις κάτι ουσιαστικό, πάντα θα βρίσκεις αντίσταση. Σε τρομάζει πιθανόν το να βγεις από το comfort zone σου, γιατί σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις. Και η αλλαγή είναι γεμάτη από το άγνωστο. Αν θες να βρεις τον σκοπό σου, πρέπει να αγκαλιάσεις το άγνωστο. Δεν χρειάζεται να σε τρομάζει. Αντίθετα, μπορεί να σε γεμίζει με το θαύμα της πιθανότητας ,θυμήσου, σκέφτεσαι σαν το 10χρονο εαυτό σου.

Ο εντοπισμός των εμποδίων είναι το πρώτο βήμα για να μάθεις πώς θα τα ξεπεράσεις. Υπάρχουν τρεις εχθροί που θα απειλήσουν να σας κρατήσουν πίσω σε αυτό το ταξίδι: ο φόβος, η αμφιβολία και η υπερηφάνεια.

5.Τι είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις;

Το να ανακαλύψεις γιατί είσαι εδώ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν πρόκειται να κάνει τη ζωή σου ομαλή και χωρίς προβλήματα. Στην πραγματικότητα, η επιλογή να βρεις και να ζήσεις με τον σκοπό της ζωής σου είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα κάνεις ποτέ. Μόλις αναγνωρίσεις την κλήση σου, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να εργαστείς για αυτήν. Ξεκινούν πολλές, δύσκολες ώρες εργασίας, εκμάθηση, εξάσκηση και όξυνση των δεξιοτήτων σου.

Οτιδήποτε αξίζει να κάνεις,απαιτεί χρόνο και υπομονή.

Όσο και αν οι άνθρωποι είμαστε συχνά ερωτευμένοι με το τελικό αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής ζωής. Θαυμάζουμε τους σπουδαίους δασκάλους, αθλητές, συγγραφείς και επιχειρηματίες και θέλουμε αυτό που έχουν. Αλλά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες έπρεπε να πληρώσουν ένα τίμημα. Πρέπει να είσαι πρόθυμος να δουλέψεις σκληρά αν θέλεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη ζωή σου.

Η ερώτηση που κάνω στον εαυτό μου και με βοηθά να ξεκολλήσω όταν δυσκολεύουν τα πράγματα

6.Ποια είναι η εικόνα για μια ολοκληρωμένη ζωή;

Ποιο είναι αυτό το τελικό αποτέλεσμα για το οποίο θα ήσουν διατεθειμένος να εργαστείς; Ποια είναι η άλλη όψη της θυσίας και της σκληρής δουλειάς ώστε να έχεις μια ζωή που είναι όμορφη και ικανοποιητική. Θέλω να σχεδιάσεις μια εικόνα του πώς είναι αυτή η ζωή για σένα.

Η εκπλήρωση είναι πιο πάνω από το να προσγειωθείς στην δουλειά των ονείρων σου. Αυτό αφορά την κοινωνία, την οικογένεια και την κληρονομιά που θέλεις να αφήσεις πίσω σου.

7.Τι θα γινόταν αν έμενες εκεί που είσαι;

Αφού αφιερώσεις χρόνο για να φανταστείς μια ολοκληρωμένη ζωή, κάνε το ακριβώς αντίθετο. Οραματίσου πώς θα μοιάζει η ζωή σου αν μείνεις ως έχει για πάντα. Ίσως είναι άνετο, σίγουρα είναι άνετο και βολικό. Ίσως έβγαζες έναν καλό μισθό. Ίσως έτσι ζούσες σύμφωνα με τις προσδοκίες των γονιών και της κοινωνίας. Όμως αν συνεχίσεις το μονοπάτι της ζωής σου τελικά πώς θα μοιάζει η ζωή σου σε λίγα χρόνια; Θα είσαι ικανοποιημένος με αυτό;

Η αίσθηση του ανεκπλήρωτου και της ζωής δίχως νόημα έρχεται όταν δεν τιμάμε τον σκοπό της άφιξής μας. Και αυτή είναι μια πολύ προσωπική ερώτηση που γνωρίζουμε μόνο εμείς. Θέλει πολλά κότσια να πάρεις το χαρτί, να κάτσεις κάτω και να βρεις τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις. Η απόφαση είναι όλη δική σου!

Γιατί συνεχίζουμε να βάζουμε εμπόδια στον εαυτό μας; Ποιος είναι αυτός που κρατάει τα δεσμά;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου; 7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να τον ανακαλύψεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιος,poios