Πως θα μιλήσεις στο παιδί σου για τα κιλά του

20:00 24/11/2014 - Πηγή: iPop

Ζούμε σε μία εποχή όπου ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών είναι αντιμέτωπα με την παχυσαρκία. Ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με αυτό το πρόβλημα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το πώς θα κουβεντιάσουμε αυτό το πρόβλημα με το παιδί μας!

Πως θα μιλήσεις στο παιδί σου για τα κιλά του; Με μεγάλη προσοχή, καθώς λέγοντας το λάθος πράγμα για το βάρος ενός παιδιού μπορεί να το στιγματίσεις για την υπόλοιπη ζωή του οδηγώντας το είτε σε ακραίες μεθόδους απώλειας βάρους είτε σε αύξηση των κιλών του!

Ποια είναι όμως η καλύτερη προσέγγιση;

Πρόσφατες

καμπάνιες που στοχεύουν στη παιδική παχυσαρκία έχουν δοκιμάσει μια προσέγγιση «σκληρής αγάπης» η οποία όμως απέτυχε θεαματικά. Έρευνες έχουν δείξει πως το να κάνεις το παιδί σου να ντραπεί για την εμφάνιση του ή να το κατηγορήσεις για το βάρος του καθιστά πιο πιθανό να τρώει ακατάσχετα, να αποφεύγει την άσκηση, να παρατάει τις προσπάθειες για δίαιτα και να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων.

Απέφυγε τις κατηγορίες: Μερικές φορές οι γονείς στη προσπάθεια να βοηθήσουν το παιδί τους να χάσει κιλά χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως «Αν θέλεις να χάσεις βάρος πρέπει να σταματήσεις να τρως….» ή «Δεν πρόκειται να χάσεις κιλά αν βλέπεις τηλεόραση αντί να κάνεις γυμναστική». Ενώ οι δηλώσεις αυτές μπορεί να είναι καλοπροαίρετες, ρίχνουν το φταίξιμο στο παιδί ή τον έφηβο. Αντ “ αυτού, θα πρέπει εσύ να το βοηθήσεις έμμεσα , υγιεινά τρόφιμα για τα γεύματα, ισορροπημένες θερμίδες χωρίς στερήσεις είναι ένας τρόπος! Αντί να πιέζεις το παιδί σου να γυμναστεί, μπορείς να βρεις έξυπνους και διασκεδαστικούς τρόπους με τους οποίους θα γυμναστεί το παιδί μαζί με την οικογένεια χωρίς να είναι αγγαρεία!

Σκέψου το γενετικό σχεδιάγραμμα – Ως γονείς, μπορεί να μην έχετε πρόβλημα με το βάρος αλλά μπορεί το υπέρβαρο παιδί σας να μην έχει διαφορετικές διατροφικές συνήθειες αλλά να έχει διαφορετική γενετική σύνθεση. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι περίπου 50-70% γενετήσιο πρόβλημα, είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να το εξηγήσεις αυτό στο παιδί σου και να προσπαθήσετε να είναι υγιές και όχι αδύνατο!

Μην επικεντρωθείς σε νούμερα: Ακόμα και αν το παιδί σου έχει περισσότερα κιλά από το κανονικό εσύ δεν πρέπει να το ανεβάσεις σε μία ζυγαριά και να του πεις «κανονικά θα έπρεπε να σε ανεβάσω σε πλάστιγγα». Αντί να το βάλεις στην λογική των αριθμών, προσπάθησε να του μάθεις να ζει με υγιεινές παραμέτρους. Πες του «Δεν έχει σημασία πόσο ζυγίζεις, αλλά πόσο υγιές είναι το σώμα σου. Τι πιστεύεις πς πρέπει να δουέψουμε σαν οικογένεια για να είμαστε όλοι πιο υγιείς;»

Δώσε θάρρος και υποστήριξε το: Δείξε πως ανησυχείς για το βάρος του αλλά μην ασκήσεις κριτική. Μην αφήσεις όμως αυτό το θέμα να γίνει κυρίαρχο στην μεταξύ σας σχέση. Προσπάθησε να του δείξεις πως δεν τον χαρακτηρίζεις ανάλογα τα κιλά του και πως τον στηρίζεις στην απόφαση του! Άμα χάσει έστω και ένα κιλό δώστου συγχαρητήρια και προσπάθησε να τον ενθαρρύνεις να συνεχίσει!

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Πως θα μιλήσεις στο παιδί σου για τα κιλά του appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα