Πώς είναι στην πράξη το να χωρίζω με αξιοπρέπεια από έναν άνθρωπο που αγάπησα

19:33 27/9/2022 - Πηγή: iPop

Σε κάποιες σχέσεις έρχεται μία μέρα που οι δύο λένε αντίο. Ο χωρισμός με αξιοπρέπεια είναι σαφώς ένας στόχος. Το ότι χωρίζουν οι δρόμοι μας δεν σημαίνει ότι είστε εχθροί ή ότι έχετε να χωρίσετε κάτι. Ίσως οι ανάγκες σας να άλλαξαν, να έπαψε η σχέση να χαρίζει ευτυχία, να βαρεθήκατε, να θέλετε κάτι άλλο από τη ζωή σας. Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός είναι βασικές αξίες και δείχνουν πολιτισμό και παιδεία γενικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής ακόμα και στον χωρισμό.

Χωρισμός με αξιοπρέπεια

Κανείς δεν ξεκινά μια σχέση

σκεπτόμενος το τέλος. Όλοι στην αρχή έχουμε ενθουσιασμό, έρωτα, πάθος και είμαστε δεσμευμένοι 100% στον άλλον. Και η σχέση προχωράει, με τα ωραία της και τα άσχημα και εξελίσσεται καθώς εξελίσσονται οι δύο και μεγαλώνουν. Είτε παντρευτείτε, είτε όχι, ο χωρισμός είναι το ίδιο, το μόνο που αλλάζει είναι όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση, το οποίο είναι ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο από μόνο του.

Όταν το μαζί πονάει, όταν δεν προσφέρει χαρά, σεβασμό, έρωτα, αλλά βαρεμάρα, ανία και συνήθεια, κάπου εκεί μπαίνει το σποράκι της εξόδου από τη σχέση. Το θέμα ξεκινά όταν αυτό το συναίσθημα δεν είναι αμοιβαίο και υπάρχει πόνος, επειδή ο ένας θέλει να φύγει ενώ ο άλλος έχει ακόμα συναισθήματα για τον άλλο. Ο πόνος είναι κακός σύμβουλος, από την άλλη αν έρθει το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τον βιώσεις.

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι από σήμερα η ζωή μου θα συνεχιστεί χωρίς εσένα μέσα της». «Και τώρα τι; Πήγαν τόσα χρόνια χαμένα;» «Πώς θα συνεχίσει η ζωή μου μετά απ’ αυτό», «Όσοι χωρίζουν είναι αποτυχημένοι». Αυτά είναι κάποια πράγματα τα οποία συχνά ακούμε στους χωρισμούς. Είναι εσωτερικές σκέψεις ανθρώπων που χωρίζουν, ή μπορεί να είναι και η άποψη της κοινής γνώμης που μας ακολουθεί.

Ξεπερνώντας το πρώτο σοκ, ας τα βάλουμε σε μια σειράΤο γεγονός ότι χωρίσατε μετά από κάποια χρόνια σχέσης, δεν σημαίνει ότι τα χρόνια σου πήγαν χαμένα. Μην κολλάς με τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες από μια ηλικία και μετά να μένει στο «ράφι». Δεν υπάρχει ράφι, δεν υπάρχει εμπόδιο και ακόμα και αν είναι ένα θέμα το ηλικιακό σε συνάρτηση με την μητρότητα, δεν μένουμε σε μια σχέση για να κάνουμε παιδί μόνο. Δεν είναι η γέννηση του παιδιού αυτοσκοπός. Δεν είναι αποτυχία το ότι μετράς χωρισμούς στη ζωή σου. Δεν είμαστε με ανθρώπους για να μην έχουμε τη ρετσινιά του αποτυχημένου; Και στο φινάλε για τον καθένα ο ορισμός του αποτυχημένου είναι άλλος. Εγώ μπορεί να θεωρώ αποτυχία το να μην προσπαθήσω, ενώ εσύ το να χάσεις. Βρες τον δικό σου ορισμό και μην κολλάς στις απόψεις των άλλων.Η ζωή συνεχίζεται. Ακόμα και όταν έρχονται χειρότερα πράγματα στη ζωή μας. Όχι επειδή έφυγε ο λεγάμενος. Εδώ χάνουμε ανθρώπους από τη ζωή μας, δεν τους ξαναβλέπουμε ποτέ και όμως μετά από πολύ κόπο και πόνο αποφασίζουμε ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε ξανά τη ζωή μας στα χέρια μας χωρίς εκείνους γύρω μας. PexelsΚι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

Μην δώσεις τα κλειδιά στον πόνο. Μην τον αφήσεις να κάνει εκείνος κουμάντο και να σε κάνει ό,τι θέλει. Δείχνει συναισθηματική ωριμότητα, παιδεία και σεβασμό στον άνθρωπο που αφιέρωσες τα χρόνια σου και τη ζωή σου, για όσο κράτησε το μαζί.

Άλλωστε αυτά τα πράγματα φαίνονται πολύ πριν πείτε το αντίο. Το αντίο είναι απλά η επισφράγιση ότι οι δρόμοι σας χωρίζουν. Δεν έρχονται οι χωρισμοί από τη μια μέρα στην άλλη. Όταν φύγει η απογοήτευση και τα αρνητικά συναισθήματα ξεθυμάνουν, θα δεις ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή για σας. Δεν γίνεται να είσαι με έναν άνθρωπο που δεν θέλουν όλα του τα κύτταρα να είστε μαζί.

Τακτοποίησε το παρελθόν και συνέχισε παρακάτω

Αν σήμερα πονάς, πενθείς για το τέλος μιας σχέσης που δεν προχώρησε, να ξέρεις ότι λυπάμαι και το μόνο που μπορώ να σε διαβεβαιώσω είναι ότι και αυτό θα περάσει. Δώσε χρόνο στο να επουλώσεις τις πληγές σου, να πενθήσεις για τη σχέση που πέθανε και συνέχισε τη ζωή σου παρακάτω με αξιοπρέπεια. Όλα αυτά που ζήσατε μαζί σου προσφέρουν όμορφες αναμνήσεις ίσως όμως και μαθήματα για το μέλλον.

Μην βγαίνεις εδώ και εκεί να κατηγορείς τον άνθρωπο που επένδυσες το χρόνο σου, ακόμα και αν δεν στάθηκε αντάξιος των προσδοκιών σου, είναι πάντα μια επιλογή σου, οπότε είναι σαν κοροϊδεύεις εσένα πρώτα και μετά όλους τους άλλους.

Αν είχες λοιπόν μια όμορφη σχέση που τελείωσε, ο χωρισμός με αξιοπρέπεια είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός. Πάμε παρακάτω όταν περάσει ο πόνος, όταν είσαι έτοιμη και θες να προχωρήσεις τη ζωή σου και κράτα τα μαθήματα που πήρες για το μελλον.

Ρίχνοντας τους τίτλους τέλους στη μακροχρόνια σχέση. Πώς είναι η επόμενη μέρα;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς είναι στην πράξη το να χωρίζω με αξιοπρέπεια από έναν άνθρωπο που αγάπησα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα