Πώς είναι να ζεις σε έναν κόσμο που μιλάει μια γλώσσα διαφορετική από τη δική σου;

11:58 19/11/2022 - Πηγή: iPop

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι να ζεις σε έναν κόσμο που κανείς δεν σε καταλαβαίνει; Να παρακολουθείς μια παράσταση και όλοι γύρω σου να γελούν, αλλά εσύ να μην μπορείς να ακούσεις το αστείο; Πώς είναι άραγε να μην έχεις πρόσβαση στην πληροφορία;

Ο κωφός, ζώντας σε ένα περιβάλλον χωρίς ήχους και κυρίως χωρίς τους ήχους της ομιλίας έχει προσαρμοστεί στο περιβάλλον αυτό και χρησιμοποιεί µια άλλη γλώσσα, την οπτική. Μια γλώσσα δηλαδή που δεν βασίζεται σε ήχους. Η ανάγκη των κωφών για µια γλώσσα προσαρμοσμένη στις δικές τους οπτικές ανάγκες είναι

αυτή που τους καθιστά πολιτισμική ομάδα και όχι η απώλεια της ακοής τους.

Η κοινότητα των κωφών θεωρείται κομμάτι της κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα και μία γλωσσική μειονότητα με γνωρίσματα και μοναδικά χαρακτηριστικά. Για τους κωφούς η νοηματική γλώσσα, είναι μια γλώσσα που συνεχώς εμπλουτίζεται, μεταλλάσσεται και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, όπως κάθε άλλη ομιλούμενη γλώσσα.

Για πρώτη φορά ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος στη νοηματική γλώσσα μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο

Η νέα διαφήμιση της ΔΕΗ που μας αφήνει χωρίς λόγια

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής είναι πολλά, ιδιαίτερα όταν γίνεται λόγος για υπηρεσίες και ημερήσιες δραστηριότητές που περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση, με τους κωφούς να τίθενται τελικά στο περιθώριο.

Η ΔΕΗ λοιπόν, θέλοντας να επεκτείνει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών και προς τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής κυκλοφόρησε μία νέα διαφημιστική καμπάνια διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει για έναν υπέροχο σκοπό.

Ο Πάνος Κατσής, ηθοποιός και stand-up comedian από το Θέατρο Κωφών Ελλάδος και το κοινό της παράστασης, στο οποίο συμμετέχουν αποκλειστικά άτομα από την κοινότητα των κωφών, δείχνουν μέσα σε ένα μόλις λεπτό, την εμπειρία που έχουν οι κωφοί συνάνθρωποι μας, όταν δεν κατανοούν μια επικοινωνία γιατί απευθύνεται μόνο σε ακούοντες.

Πώς είναι λοιπόν να ζεις σε έναν κόσμο που δεν μιλάει τη γλώσσα σου;

Χάρη στη νέα υπηρεσία της ΔΕΗ, «Εξυπηρέτηση για όλους» οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να επικοινωνήσουν το ζήτημά τους. Πρόκειται για μια υπηρεσία που επιτρέπει σε κωφά και βαρήκοα άτομα να εξυπηρετηθούν από απόσταση.

Αυτό γίνεται, με βιντεοκλήση, παρουσία διερμηνέα της νοηματικής γλώσσας και ο εκπρόσωπος εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ μπορεί να τους εξυπηρετήσει για οποιοδήποτε αίτημα έχουν.

Ενημερώσου σωστά: Μάθε όλα όσα πρέπει (και όλα όσα δεν πρέπει) να κάνεις για να βοηθήσεις έναν τυφλό συνάνθρωπό σου!

Παρακολούθησε εδώ τη συγκινητική διαφημιστική καμπάνια:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς είναι να ζεις σε έναν κόσμο που μιλάει μια γλώσσα διαφορετική από τη δική σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα