Πόρισμα Εξεταστικής Επιτροπής: Τρίγωνο διαπλοκής κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζών

22:13 16/1/2017 - Πηγή: iPop

Τρίγωνο διαπλοκής κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζών αποκαλύφθηκε σύμφωνα με το εισηγητικό πόρισμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έχει αναλάβει την διερεύνηση της

νομιμότητας των δανείων που χορηγήθηκαν απ’ τις τράπεζες στα κόμματα και τα ΜΜΕ.

«Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία περί ύπαρξης και λειτουργίας του τριγώνου διαπλοκής αλλά και ενδείξεις, τεκμήρια και αποδεικτικό υλικό από τα προσκομισθέντα έγγραφα», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στο κείμενο γίνεται λόγος για «κραυγαλέες περιπτώσεις παραβάσεων των τραπεζικών κανονισμών», ενώ υπογραμμίζεται ότι οι δανειακές συμβάσεις βρίθουν από παραβάσεις κανόνων: τυπικών νόμων, κανονισμών τραπεζών, τραπεζικής πρακτικής και κοινής λογικής.

«Ο δανεισμός κομμάτων και ΜΜΕ, με τους όρους που γινόταν, υπήρξε ζήτημα κατ’ εξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται», τονίζει η πλειοψηφία των μελών.

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης;

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, το προσχέδιο του πορίσματος είναι ένα κείμενο, το οποίο επιχειρεί να αποτυπώσει μια πληθώρα παραβιάσεων και αδικημάτων σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αρκετές περιπτώσεις δανείων:

Παρακάμφθηκαν οι παγιωμένες και αναγκαίες εξασφαλίσεις των Τραπεζών και χαρίζονταν εγγυήσεις σε μη συνεπείς δανειολήπτες.Παρακάμφθηκε η ανάγκη παρακολούθησης και ελέγχου της ροής των προϊόντων του δανείου.Γίνονταν δεκτές ως αληθείς δηλώσεις, καταφανώς ψευδείς, όπως ότι συγκεκριμένες κρατικές επιχορηγήσεις κομμάτων έχουν εκχωρηθεί σε άλλες Τράπεζες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ευνοούνται σκανδαλωδώς και απροκάλυπτα:

Πρώτον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης. Στο πόρισμα εντοπίζονται σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας του δανεισμού εκ μέρους των κομμάτων αυτών με διπλές και τριπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών χορηγήσεων, τις οποίες μάλιστα, εντελώς αυθαίρετα, προσδιόριζαν στο ίδιο ύψος με την περίοδο πριν την κρίση και ενώ -και αυτό είναι το απολύτως επιλήψιμο- ήδη είχε αρχίσει η εκλογική κατάρρευσή τους.Δεύτερον, τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, που επωφελούνταν σκανδαλωδώς με δάνεια που δεν είχαν εξασφαλίσεις, τα οποία δίνονταν για την εξαγορά μετοχών επιχειρήσεων που ανήκαν ήδη στη δανειοδοτούμενη επιχείρηση ή/και στους ίδιους μετόχους (φαινόμενο «μπάμπουσκα») ή δίνονταν για αναχρηματοδότηση τόκων, πράγμα που απαγορεύεται.

The post Πόρισμα Εξεταστικής Επιτροπής: Τρίγωνο διαπλοκής κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα