«Πονάνε» τα μάτια σου όταν βλέπεις γραμματικά και ορθογραφικά λάθη; Δες τι σημαίνει!

09:35 4/7/2017 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Εκείνοι οι οποίοι είτε χρησιμοποιούν σωστά, είτε λάθος τη γλώσσα δεν ενοχλούνται όταν βλέπουν τρανταχτά λάθη σ’ ένα κείμενο κι εκείνοι οι οποίοι νιώθουν ότι «πονάνε» τα μάτια τους όταν βλέπουν λάθη στη γραμματική ή την ορθογραφία! Τώρα μια έρευνα εξηγεί τι σημαίνει αυτό για την τελευταία κατηγορία ανθρώπων!

Εάν ψάχνεις κι εσύ σε κάθε κείμενο να βρεις το λάθος και ειδικά στους κοντινούς σου θα πεις ευθέως ότι «δεν γράφεται έτσι ανορθόγραφε», τότε ίσως είσαι λιγάκι εσωστρεφής!

Η

συγκεκριμένη άποψη δεν είναι ένα στερεότυπο, αλλά βασίζεται στα ευρήματα μιας έρευνας.

Μια μελέτη του 2016, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, διαπίστωσε ότι ορισμένοι τύποι προσωπικότητας ήταν πιο εξοργισμένοι με τα λάθη γραμματικής από άλλους.

Στο πλαίσιο της μελέτης ζητήθηκε από 83 εθελοντές να αξιολογήσουν 12 απαντήσεις σε μια αγγελία στο Διαδίκτυο.

Ορισμένες απαντήσεις περιείχαν λάθη και εκείνοι που συμμετείχαν στη μελέτη είδαν μία έκδοση κάθε email – είτε με σωστή χρήση της γλώσσας, είτε με ορθογραφικά λάθη, είτε με αξιοσημείωτα λάθη γραμματικής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα λάθη είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην πιθανότητα να λάβει θετική απάντηση ο αποστολέας του email, ενώ οι εσωστρεφείς έτειναν να είναι πολύ πιο αυστηροί με τα λάθη σε σύγκριση με τους εξωστρεφείς.

Επιπλέον, οι λιγότερο ευχάριστοι άνθρωποι ήταν σκληρότεροι με τα γραμματικά λάθη.

Οι συντάκτες της μελέτης, η Julie E. Boland και ο Robin Queen, δήλωσαν:

Η πρωταρχική συμβολή της παρούσας μελέτης είναι η διαπίστωση ότι τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας επηρεάζουν τις αντιδράσεις μας σε γραπτά λάθη

Photo: ISTOCK/GETTY IMAGES/EDITED BY INDY100

The post «Πονάνε» τα μάτια σου όταν βλέπεις γραμματικά και ορθογραφικά λάθη; Δες τι σημαίνει! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα