Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι η Υπερδνειστερία και γιατί είναι σημαντική για τη Ρωσία;

19:10 26/4/2022 - Πηγή: iPop

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu, συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας μετά από δύο εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές σε ραδιοιστούς της σοβιετικής εποχής στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με έντονες επιθέσεις και βομβαρδισμούς και οι Ρώσοι έχουν «βάλει στο μάτι» ακόμα περισσότερες περιοχές. Τι είναι, όμως, η Υπερδνειστερία, πώς συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και γιατί είναι σημαντική για την Ρωσία;

Τα επεισόδια την Τρίτη, 26/4, σημειώθηκαν

αφού τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν τη Δευτέρα, 25/4, αρκετές εκρήξεις στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας στην πόλη Τιρασπόλ στις 6 μ.μ. την προηγούμενη ημέρα, σε επίσημη αργία για το Ορθόδοξο Πάσχα.

Οι αρχές της Μολδαβίας είναι ευαίσθητες σε οποιοδήποτε σημάδι αυξανόμενης έντασης στην Υπερδνειστερία, μια παραγνωρισμένη λωρίδα γης που υποστηρίζεται από τη Μόσχα και συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ουκρανία, ειδικά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία είχε στρατεύματα μόνιμα εγκατεστημένα στην περιοχή από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Ουκρανία φοβάται ότι η Υπερδνειστερία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο εκτόξευσης για νέες επιθέσεις στο έδαφός της.

H Nastya είναι μια απ’ τις ηρωίδες των ημερών μας. Και ο λόγος είναι απλός

Μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας της Μολδαβίας την Τρίτη, η Πρόεδρος Maia Sandu θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, ανέφερε το γραφείο της σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας είχε δηλώσει ότι «δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο χωριό Maiac, στην περιοχή Grigoriopol: η πρώτη στις 6:40 και η δεύτερη στις 7:05».

Κανένας κάτοικος δεν τραυματίστηκε, αλλά δύο κεραίες ραδιοφώνου που μετέδιδαν ρωσικό ραδιόφωνο χτυπήθηκαν, πρόσθεσε.

Σε μια δήλωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας είπε ότι ορισμένα από τα παράθυρα του κτιρίου ήταν σπασμένα και ότι καπνός φαινόταν από την κατασκευή.

Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι οι επιτιθέμενοι είχαν χρησιμοποιήσει χειροκίνητο αντιαρματικό εκτοξευτή χειροβομβίδων, πρόσθεσε.

Τι είναι η Υπερδνειστερία; Είναι τόσο σημαντική για την Ρωσία;

Η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της Υπερδνειστερίας — η οποία έχει δικό της σύνταγμα, στρατό, νόμισμα και σημαία αλλά δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ από τη διεθνή κοινότητα — θα μπορούσε να παρασυρθεί στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανώτατος Ρώσος στρατηγός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός στοχεύει στον «πλήρη έλεγχο» στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία — και να αποκτήσει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, την περιοχή στη γειτονική χώρα της Μολδαβίας.

Το TASS επικαλέστηκε τον εν ενεργεία διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας Υποστράτηγο Rustam Minnekaev, ο οποίος είπε ότι στόχος ήταν η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ του Ντονμπάς και της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Ουκρανία: Η ιστορία της γιαγιάς με την άνοια που μαθαίνει κάθε μέρα για τον πόλεμο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Υπερδνειστερία:

Ένα αυτονομιστικό κράτος: Η Υπερδνειστερία είναι μια στενή λωρίδα γης με μέγεθος περίπου 1.350 τετραγωνικών μιλίων, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Μολδαβία.

Φιλοξενεί περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρωσόφωνοι.

Λίγη ιστορία: Η Υπερδνειστερία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας μετά από έναν πόλεμο δύο ετών (1990-1992) που ξέσπασε κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι Ρώσοι παρενέβησαν για να στηρίξουν την Υπερδνειστερία, αλλά ποτέ δεν την αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος. Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Μολδαβίας και των αυτονομιστών έληξε με κατάπαυση του πυρός το 1992 — αλλά περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν παραμείνει στην Υπερδνειστερία από τότε.

Η Ρωσία κοιτάζει προς την Υπερδνειστερία: Η δήλωση του υποστράτηγου Minnekaev, που καθόριζε τη στρατηγική της Ρωσίας για τη «δεύτερη φάση» του πολέμου, προκάλεσε άμεσο συναγερμό από τις αρχές της Μολδαβίας, οι οποίες κάλεσαν τον Ρώσο πρεσβευτή.

Οι δηλώσεις για την Υπερδνειστερία είναι «αβάσιμες και έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας.

Προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρεσβευτή, Μολδαβοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι η χώρα είναι «ουδέτερο κράτος και αυτή η αρχή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους τους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Αυτή η είδηση είναι ό,τι πιο συγκινητικό θα διαβάσεις σήμερα

Ρόλος στον πόλεμο: Μερικοί στρατιωτικοί αναλυτές υποπτεύονται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στηριχθεί στην Υπερδνειστερία για υλικοτεχνική υποστήριξη — και να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση, να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας για να καταλάβει το λιμάνι της Οδησσού.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι η Υπερδνειστερία και γιατί είναι σημαντική για τη Ρωσία; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα