«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει για το ΕΚΑΣ

10:10 18/5/2016 - Πηγή: iPop

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως φρένο μπαίνει στο ΕΚΑΣ και πως θα επιστραφούν τα ποσά του τα οποία έλαβαν χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι από τη στιγμή που ο νόμος ορίζει αναδρομική περικοπή του επιδόματος. Η εν λόγω είδηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τον Αλ. Μητρόπουλο να τονίζει πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο.

Να σημειωθεί πως το κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέψευσαν τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ 6 μηνών από συνταξιούχους. Αλλά μέχρι

στιγμής δεν έχει βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τις οποίες πρώτα μεταδόθηκαν από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, συζητάτε η απόλυση των 9 ή ακόμη και των 12 δόσεων για την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους περίπου 70.000 με 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Η διακοπή του ΕΚΑΣ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου και θα αφορά τις συντάξεις Ιουλίου.

Βέβαια, από την ίδια ημερομηνία και μέσα σε μικρό διάστημα το οποίο θα καθοριστεί με εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι θα χάσουν το επίδομα ενώ επίσης θα πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά, τα χρήματα τα οποία έλαβαν από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τον τρέχοντα μήνα.

Το Υπουργείο φαίνεται να μελετά την έκδοση εγκυκλίου που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Τι προβλέπεται;

Ο συγκεκριμένος νόμος, επισημαίνει πως θα υπάρξουν συνταξιούχοι οι οποίοι θα χάσουν το σύνολο του επιδόματος αλλά υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι θα πέσουν κατηγορία.

Πλέον δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα θεωρούνται μόνο όσοι έχουν:Ποσά από συντάξεις έως 8.472,09 ευρώΑτομικό φορολογητέο εισόδημα που φτάνει τα 9.884,11 ευρώΟικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 15.380,90 ευρώΤα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το 2016:Ποσά από συντάξεις έως και 7.972 ευρώΑτομικό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 8.884 ευρώΟικογενειακό φορολογητέο εισόδημα που φτάνει 11.000 ευρώ

Τι δήλωσε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, Αλέξης Μητρόπουλος;

Ο Αλ. Μητρόπουλος χαρακτηρίζει παράνομο το κόψιμο του ΕΚΑΣ και ζητά από την Κυβέρνηση με σχετική ανακοίνωση «να σεβαστεί την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και το κράτος δικαίου, να μην προχωρήσει στην αναδρομική αναζήτηση των παροχών, σεβόμενη την αντικειμενική αδυναμία των χαμηλοσυνταξιούχων να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις βιοτικές τους ανάγκες, να προβεί στην άμεση τροποποίηση της Νομοθεσίας με τροπολογία στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, αποδεικνύοντας -όπως οφείλει- την κοινωνική της ευαισθησία αλλά και εκπληρώνοντας την κοινωνική της υποχρέωση απέναντι στους συνταξιούχους και τέλος να εφαρμόσει τη Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (1179/1993, 2488/1993, 1917/1993, 237/2000), σύμφωνα με την οποία δεν επιστρέφονται οι παροχές από τους οφειλέτες σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας επιστροφής των αχρεωστήτων παροχών».

Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται πως «το γεγονός αυτό αναμένεται να περικόψει ακόμα περισσότερο τις χορηγούμενες συντάξεις για τους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, για τα υπόγεια της Κοινωνικής Ασφάλισης, που σε πολλές περιπτώσεις διαβιώνουν κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας».

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post «Πόλεμος» έχει ξεσπάσει για το ΕΚΑΣ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα