Ποια είναι η Μάγια, ο πρώτος κλωνοποιημένος λύκος;

17:18 22/9/2022 - Πηγή: iPop

Με την πάροδο των χρόνων παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερα άγρια ζώα, όπως είναι οι λύκοι, απειλούνται με εξαφάνιση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο άνθρωπος έχει παρέμβει με ποικίλους τρόπους στο περιβάλλον στο οποίο κατοικούν με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν τροφή και πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί ο πληθυσμός τους. Έτσι μια εταιρεία γενετικής από το Πεκίνο δημιούργησε την Μάγια, που είναι ένας κλωνοποιημένος λύκος που ενδεχομένως να βοηθήσει

στην διατήρηση των ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Μανούλα έγινε η πρώτη κλωνοποιημένη κατσίκα!

Η διαδικασία της γέννησης της Μάγια

Η Sinogene Biotechnology αποκάλυψε τον λύκο που ονομάζεται Μάγια εκατό ημέρες μετά τη γέννησή της στις 10 Ιουνίου. Ο κλωνοποιημένος λύκος δημιουργήθηκε με την ίδια τεχνική που γεννήθηκε και η Ντόλι το πρόβατο, που ήταν το πρώτο θηλαστικό, που δημιουργήθηκε με την μέθοδο της κλωνοποίησης, στη Σκωτία το 1996.

Η διαδικασία, που ονομάζεται πυρηνική μεταφορά σωματικών κυττάρων, επέτρεψε στους ερευνητές να πάρουν υλικό από έναν άλλο λύκο και να κυοφορήσουν το έμβρυο της Μάγιας στη μήτρα ενός σκυλιού ράτσας μπιγκλ, που είναι ουσιαστικά και η παρένθετη μητέρα της Μάγια.

Twitter/China Science

Όπως δήλωσε ο Zhao Jianping, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Sinogene, η Μάγια μπορεί να είναι λύκος αλλά δεν έχει την δυνατότητα να κοινωνικοποιηθεί εύκολα με άλλους λύκους, για τον απλούστατο λόγο ότι έχει ζήσει με σκύλους και όχι με λύκους. Παράλληλα, υποστήριξε ότι όσο πιο νωρίς γίνει η κοινωνικοποίηση για τους κατοικίδιους σκύλους ή γάτες που έχουν υποστεί κλωνοποίηση, τόσο πιο χρήσιμη θα αποδειχθεί για την μελλοντική τους ανάπτυξη.

VIDEO: Ten months after an Arctic wolf died at a zoo in northern China, a new cub was born through cloning technology. Using a beagle dog as the gestational carrier, Beijing-based Sinogene Biotechnology claim they have cloned an Arctic wolf, the “world’s first” of its kind. pic.twitter.com/dFdLmRZhnD

AFP News Agency (@AFP) September 22, 2022 Ο σκοπός της εταιρείας

Οι λύκοι της Αρκτικής, γνωστοί και ως «πολικοί λύκοι» ή «λευκοί λύκοι», δεν θεωρούνται είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, επειδή είναι απομονωμένοι σε μέρη μακριά από τον άνθρωπο. Ωστόσο, άλλες ράτσες λύκων ανήκουν στην κατηγορία των ειδών υπό εξαφάνιση.

Έτσι λοιπόν, ο σκοπός της εταιρείας είναι να εξετάσει το κατά πόσο είναι εφικτό, να προστατέψει ζώα που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαφανιστούν από ότι οι πολικοί λύκοι. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του προγράμματος υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ακόμα αρκετός χρόνος για να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Εξάλλου, θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να κλωνοποιηθούν σκύλοι και γάτες.

Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες στο συγκεκριμένο τομέα, προσθέτοντας ότι επόμενος στόχος τους είναι να κλωνοποιήσουν σπάνια είδη άγριων ζώων, που ενδεχομένως να αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα σε σχέση με τις γάτες και τους σκύλους.

Παράλληλα, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την υγεία των κλωνοποιημένων ζώων και αν η κλωνοποίηση είναι ικανή να επηρεάσει την βιοποικιλότητα. Τέλος, όσον αφορά την Μάγια, θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε κατάσταση αιχμαλωσίας, επειδή δεν έχει την δυνατότητα να κοινωνικοποιηθεί με άλλους λύκους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποια είναι η Μάγια, ο πρώτος κλωνοποιημένος λύκος; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα