Πλήρως αποκατεστημένος παραδίδεται ξανά ο Πανάγιος Τάφος | Ο Τσίπρας στην Ιερουσαλήμ (Videos)

09:51 22/3/2017 - Πηγή: iPop

ΠαραδίδεταιΠανάγιος Τάφος | ξανά στους προσκυνητές ο Πανάγιος Τάφος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος αποκαταστάθηκε πλήρως από Έλληνες επιστήμονες. Στην τελετή παράδοσης δίνει το παρών ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύεται απ’την Λυδία Κονιόρδου. Στα Ιεροσόλυμα βρίσκονται κι άλλα πολιτικά στελέχη, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας,

ο καθηγητής στο ΑΠΘ Γιάννης Παντής, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Η αναστήλωση του μοναδικού μνημείου έγινε μέσα σε επτά μήνες, συνεχόμενων και λεπτών εργασιών. 3 εκατομμύρια ευρώ ήταν η συνολική δαπάνη, η οποία καλύφθηκε από ένα κοινό ταμείο, στο οποίο συμμετείχαν όλες οι θρησκευτικές Κοινότητες οι οποίες σχετίζονται με τον Πανάγιο Τάφο, όπως επίσης κι άλλοι χορηγοί.

Στην συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού συμμετείχαν συγκεκριμένα οι εξής: Ελληνορθόδοξη κοινότητα, Ρωμαιοκαθολική (Φραγκισκανική), Αρμενική, Συριακή, Αιθιοπική και Κοπτική. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ, των Παλαιστινίων και της Μίκα Ερτεγκούν.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Παλαιά Πόλη από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Στην είσοδο της Παλαιάς Πόλης είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Εν συνεχεία, ο Πρωθυπουργός με τους δύο πατριάρχες μετέβησαν στον Πανάγιο Τάφο για την τελετή παράδοσης.

Η σημασία της αναστήλωσης

Η αναστήλωση του Παναγίου Τάφου έγινε από 50 Έλληνες επιστήμονες, ενώ συμμετείχαν επίσης και δύο συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού.

Η διασφάλιση της ομοφωνίας για την αναστήλωση ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες αποτελεί «άθλο», καθώς οι παραπάνω κοινότητες βρίσκονται σ’ έναν συνεχόμενο ανταγωνισμό για τα δικαιώματα νομής του Παναγίου Τάφου.

Η ιστορία του Παναγίου Τάφου, όπως την παρουσιάζει το υπουργείο Πολιτισμού:

Το Ιερό Κουβούκλιο που περιβάλλει τον τάφο του Ιησού βρίσκεται στο κέντρο του κυκλικού Ναού της Αναστάσεως (Ροτόντα) ο οποίος θεμελιώθηκε μαζί με μια βασιλική, το 336 μ.Χ. από την Αγία Ελένη στον χώρο όπου μαρτύρησε ο Ιησούς. Και πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο για τη χριστιανοσύνη -και όχι μόνο. Ο τάφος του Ιησού αρχικά είχε τη μορφή των ιουδαϊκών μνημείων που ήσαν λαξευμένα σε βράχο. Ο βράχος αυτός ισοπεδώθηκε, και το οικοδόμημα που τον περιέκλειε κατέρρευσε όταν έγινε η μεγάλη καταστροφή του Ναού της Αναστάσεως από τον Αλ Χακίμ το 1009-1012 μ.Χ. Με την αποκατάσταση του Ναού επί Κωνσταντίνου του Μονομάχου (1042-1048), ένα καινούργιο οικοδόμημα κτίστηκε γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το ιερότερο προσκύνημα του χριστιανικού κόσμου.

Η σημερινή εξωτερική μορφή του συγκροτήματος του Ναού της Αναστάσεως είναι κατασκεύασμα των Σταυροφόρων (12ος αιώνας), εσωτερικά όμως διατηρεί αρκετά στοιχεία από τη παλαιοχριστιανική και μεταβυζαντινή περίοδο. Όπως είναι σήμερα, η μορφή του Ιερού Κουβουκλίου χρονολογείται από το 1810 , οπότε, μετά από μια πυρκαγιά, ανακαινίστηκε και ο Ναός της Αναστάσεως από τον αρχιτέκτονα Κομνηνό Κάλφα τον Μυτιληναίο. Περιλαμβάνει δύο τμήματα, τον Προθάλαμο (που λέγεται και Άγιος Λίθος ή Παρεκκλήσιο του Αγγέλου) και τον κυρίως νεκρικό θάλαμο που είναι ο θάλαμος του Πανάγιου Τάφου, λαξευμένος σε βράχο, όπου εισέρχεται κανείς από μια χαμηλή είσοδο. Στο Ιερό Κουβούκλιο πραγματοποιείται καθημερινά από τους Ορθόδοξους, Θεία Λειτουργία κατά την οποία ο Πανάγιος Τάφος χρησιμοποιείται ως αγία Πρόθεσις και ο άγιος Λίθος ως αγία Τράπεζα. Γι’ αυτό και οι σωστικές εργασίες της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ γίνονταν μετά τη δύση του ηλίου.

The post Πλήρως αποκατεστημένος παραδίδεται ξανά ο Πανάγιος Τάφος | Ο Τσίπρας στην Ιερουσαλήμ (Videos) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα