Πες μου πόσες φορές κάηκες από τον ήλιο, να σου πω τις πιθανότητες να πάθεις μελάνωμα

18:32 25/8/2014 - Πηγή: iPop

Όλοι ξέρουν ότι η πιθανότητα να πάθεις μελάνωμα, τον πιο σοβαρό καρκίνο του δέρματος, σχετίζεται με το πόσες ώρες κάθεσαι στον ήλιο. Αυτό που δεν ήξερες ότι οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει πώς σχετίζεται η έκθεση στον ήλιο και κυρίως πόσες φορές κάηκες σε βαθμό φουσκάλας και γιαουρτιού. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention της American Association for Cancer Research.

Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι οι πιθανότητες να πάθεις μελάνωμα

αυξάνονται ειδικά όταν νεαρές γυναίκες εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο και όχι τόσο ενήλικες.

«Οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά, αυξημένο αριθμό ελιών και τάση να παθαίνουν εγκαύματα, θα έπρεπε να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους», αναφέρουν επίσης.

Πόσο πιθανό είναι πάθεις μελάνωμα βάσει της έρευνας;

Η μελέτη έγινε από το τμήμα Δερματολογίας του Warren Alpert Medical School of the Brown University και το Rhode Island Hospital in Providence σε άτομα ηλικίας 25-42 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σχετικά με τον αριθμό των ελιών που είχαν, τα εγκαύματα που είχαν πάθει στις ηλικίες 15 και 20, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

Περίπου το 24% των συμμετεχόντων είχαν πάθει εγκαύματα ως παιδιά ή έφηβοι, το 10% είχαν περισσότερα από πέντε εγκαύματα στις ηλικίες μεταξύ 15 και 20 και περίπου το 24% είχε κάνει solarium.

Όσοι είχαν τουλάχιστον 5 άσχημα εγκαύματα στις ηλικίες 15-20 ετών, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητας να εμφανίσουν την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, δηλαδή μελάνωμα.

«Οι γονείς θα έπρεπε να δίνουν προσοχή στην προστασία των παιδιών τους στα πρώτα στάδια της ζωής τους για να μειώσουν την πιθανότητα να πάθουν μελάνωμα όταν μεγαλώσου, αναφέρει ο Δρ Qureshi.

Ποιοι είναι οι 3 τύποι καρκίνου του δέρματος;

- Μελάνωμα: Είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Στους άνδρες, συχνά βρίσκονται στο δέρμα του κεφαλιού, στο λαιμό, ή μεταξύ των ώμους και των γοφών. Στις γυναίκες, βρίσκονται στο κάτω μέρος των ποδιών ή μεταξύ των ώμων και των γοφών. Είναι σπάνιο σε άτομα με σκούρο δέρμα.

- Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Προκύπτει μετά από την έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε ανοιχτόχρωμα δέρματα.

- Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Επηρεάζει πιο σκουρόχρωμα δέρματα και εμφανίζεται συνήθως σε σημεία που δεν βλέπει ο ήλιος, όπως τα πόδια και οι πατούσες. Στα ανοιχτόχρωμα δέρματα, εμφανίζεται συνήθως στο κεφάλι (πρόσωπο, αυτιά, λαιμό).

The post Πες μου πόσες φορές κάηκες από τον ήλιο, να σου πω τις πιθανότητες να πάθεις μελάνωμα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα