Πασχαλινά κουλουράκια: Η συνταγή που θυμίζει παλιά Αθήνα!

15:31 19/4/2022 - Πηγή: iPop

Σήμερα θα φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια, μια συνταγή δοκιμασμένη που φτιάχνω κάθε Πάσχα. Η συνταγή αυτή ανήκει σε μια αγαπημένη μου οικογενειακή φίλη η οποία μου τη χάρισε και εκείνης της τη χάρισε η μαμά της. Η συνταγή είναι μια κλασική συνταγή που έφτιαχναν στην Αθήνα του ’60 και έχει μυρωδιά από παρελθόν. Στα κουλούρια είμαι πολύ ιδιότροπη και δεν μου αρέσουν τα πολύ τραγανά ή εκείνα τύπου Σμύρνης που έχουν στο αυγό στην

επιφάνειά τους και γυαλίζουν. Προτιμώ τα σχετικά πιο μαλάκα με βουτυράτες και βανιλένιες γεύσεις. Είναι ένα εντελώς προσωπικό ζήτημα αυτό και κάτι που έχει να κάνει εντελώς με θέμα γούστου. Αν σου αρέσουν και εσένα έτσι τα κουλούρια σου πρέπει να δοκιμάσεις τη συνταγή μας και περιμένω εντυπώσεις σου.

Για τα πασχαλινά κουλουράκια θα χρειαστείτε

Υλικά:

8 αυγά500 γραμ. ζάχαρη1500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του320 γραμ. βούτυρο μαγειρικής 1/2 ποτήρι κρασιού γάλα 3-4 βανίλιες1/2 κ.σ σόδα 1/2 λεμόνι,το χυμό15 γραμ. αμμωνία Ξύσμα από δύο πορτοκάλια (προαιρετικά)

Τα υλικά αυτά βγάζουν περίπου 70-80 κομμάτια.

Εύκολα και γρήγορα πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αυγά!

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε ξεχωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια και τα χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια σε μαρέγκα και τους κρόκους να ενωθούνΠαράλληλα χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει.( Κρατάμε 2 κουταλιές της σούπας από το βούτυρο για αργότερα για το πλάσιμο που μπορεί να χρειαστεί). Ρίχνουμε τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα.Εναλλάξ τα ρίχνουμε στο μείγμα με το βούτυρο μια κουταλιά από τη μαρέγκα και μια κουταλιά από τους κρόκους μέχρι να τελειώσει.Στη συνέχεια διαλύουμε τη σόδα με το χυμό από το μισό λεμόνι ( τα ανακατεύουμε και περιμένουμε να αφρίσει ). Παράλληλα ζεσταίνουμε χλιαρά το γάλα και διαλύουμε την αμμωνία. Τα ρίχνουμε και τα δύο αυτά υγρά μέσα στο μείγμα και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τις βανίλιες και αν θέλουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι, σιγά σιγά όμως γιατί το μίξερ θα κολλάει και δεν θα μπορεί να συνεχίσει την ανάμειξη. Οπότε ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια. Όταν δεν μπορούμε να δουλέψουμε πια το μίξερ, ρίχνουμε και το βούτυρο (για να μην κολλάνε τα χέρια) που έχουμε ξεχωρίσει αρχικά και ζυμώνουμε, ώστε να ανακατευτεί καλά το αλεύρι. Όταν πιάνεται στα χέρια η ζύμη και μπορεί να πλαστεί, είναι έτοιμη. Αφήνουμε για μισή με μία ώρα τη ζύμη σκεπασμένη, να ξεκουραστεί.

Πλάθουμε διάφορα σχέδια, αραδιάζουμε σε απόσταση στο ταψί και ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Στολίζουμε στις πασχαλινές πιατέλες μας αφού κρυώσουν.

Instagram/ibelievergrafei

Συμβουλές:

Αλεύρι βάζουμε όσο πάρει από την τρίτη συσκευασία, μπορεί να μείνει λίγο, θα το καταλάβεις από τη ζύμη σου.Τα ασπράδια τα χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα, σε εντελώς στεγνό μπολ. Έτσι αφρατεύει γρήγορα και εύκολα. Κάποιοι βάζουν λίγο αλάτι. Μην ανησυχείς για τη φρεσκάδα τους, αν τα έχετε καλυμμένα θα διατηρηθούν, σαν να τα έχετε μόλις ψήσει.

Η διαδικασία ήταν εύκολη και ευχάριστη και προτείνω να το δοκιμάσετε. Είναι υπέροχο το συναίσθημα του να φτιάξεις τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλούρια για τους δικούς σου ανθρώπους.

Επίσης αφού θα βγουν τόσα κομμάτια θα μπορούσες να πάρεις πασχαλινά πιάτα ή καλαθάκια και να μοιράσεις κουλουράκια στις φίλες, μαμάδες, γιαγιάδες που τόσο χρόνια σε προμήθευαν με τις δικές τους δημιουργίες. Ευχαριστώ πολύ την αγαπημένη μου Σουλίτσα για τη συνταγή που μοιράστηκε μαζί μου.

Καλή επιτυχία σε όλους! Αν τα δοκιμάσεις θα χαρώ πολύ να μου στείλεις τις εντυπώσεις σου ή φωτογραφίες από τα δικά σου κουλουράκια!

Φέτος το τσουρέκι μας τρώγεται και τη Μεγάλη Εβδομάδα! Είναι αφράτο και 100% νηστίσιμο

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πασχαλινά κουλουράκια: Η συνταγή που θυμίζει παλιά Αθήνα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα