Παρελθόν όσα γνωρίζαμε για το Λύκειο και την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ- Διαβάστε αναλυτικά όσα αλλάζουν

08:34 5/10/2016 - Πηγή: iPop

Στον Υπουργό Νίκο Φίλη υποβλήθηκε το υπόμνημα του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου, σχετικά με την Παιδεία. Σύμφωνα με το υπόμνημα, μεγάλες είναι οι αλλαγές τόσο στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, όσο και στην εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τέσσερα χρόνια το Γυμνάσιο

Το Γυμνάσιο, όπως είναι άλλωστε ήδη γνωστό, προτείνεται να είναι τετραετές και στη συνέχεια να γίνεται εισαγωγή στο Λύκειο.

Επιστροφή της Τράπεζας
Θεμάτων

Ο κ. Λιάκος προτείνει την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων για τις εξετάσεις της πρώτης Λυκείου.

«Τα θέματα των εξετάσεων της Α’ Λυκείου θα ορίζονται κατά ένα μέρος από τους διδάσκοντες και κατά ένα μέρος θα αντλούνται από τράπεζα θεμάτων. Τα θέματα, αρχικά τουλάχιστον και ως μεταβατική φάση, θα ορίζονται από μία κεντρική επιτροπή εξετάσεων για όλη την Ελλάδα, για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων. Στα επόμενα χρόνια θα είναι εφικτόνα είναι διαφοροποιημένα για κάθε σχολείο ή περιφέρεια, με διασφάλιση φυσικά του αδιάβλητου και της στάθμισής τους. Αυτό θα γίνεται με χρήση κεντρικής τράπεζας θεμάτων και αλγορίθμου για την παραγωγή των διαγωνισμάτων. Η τράπεζα θεμάτων θα εμπλουτίζεται διαρκώς με θέματα που θα κατατίθενται από όλους τους διδάσκοντες στην Ελλάδα και θα είναι υπό την παρακολούθηση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού (ταξινόμηση κατά θέμα, συγγραφέα, δυσκολία, λέξεις κλειδιά, έλεγχο μοναδικότητας, έλεγχο πνευματικών δικαιωμάτων κλπ)».

Εθνικό Απολυτήριο και εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ο κ. Λιάκος προτείνει να θεσπιστεί το Εθνικό Απολυτήριο, με βάση το οποίο θα γίνεται και η εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Συνεπώς, οι μαθητές δεν θα καλούνται να συμπληρώσουν μηχανογραφικό, ούτε θα υπάρχει βαθμός πρόσβασης.

Για την απόκτηση εθνικού απολυτηρίου, θα είναι υποχρεωτική η συγγραφή διπλωματικής εργασίας στην τελευταία τάξη του Λυκείου, συμμετοχή σε προγράμματα φυσικής αγωγής και σε προγράμματα δημιουργικότητας, εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς.

Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα θέτουν κριτήρια ανά μαθήματα για το 20% της αξιολόγησης των υποψηφίων και το υπόλοιπο 80% θα προκύπτει από το Εθνικό Απολυτήριο.

Σημειώνεται πως για σχολές υψηλής ζήτησης το 99% θα προέρχεται απ’ το Εθνικό Απολυτήριο.

Πιστοποιητικό Σπουδών

Πιστοποιητικό Σπουδών θα λαμβάνουν όσοι μαθητές δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις παραπάνω υποχρεώσεις. Στο πιστοποιητικό θα αναφέρεται το τί έχει επιτύχει ο μαθητής και θα αντιστοιχεί σε ορισμένο αριθμό Ακαδημαϊκών Πιστωτικών Μονάδων του ευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης προσόντων. Με αυτό οι υποψήφιοι θα μπορούν να διεκδικήσουν εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εάν ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτει, αλλά και να σπουδάσουν σε ιδρύματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, σε επαγγελματικά ινστιτούτα κτλ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το υπόμνημα για την Παιδεία.

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Παρελθόν όσα γνωρίζαμε για το Λύκειο και την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ- Διαβάστε αναλυτικά όσα αλλάζουν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα