Παρατείνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης- Τι αλλάζει στα κριτήρια συμμετοχής;

17:46 8/12/2016 - Πηγή: iPop

Παρατείνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ακόμα και μετά τον Δεκέμβριο του 2017 για εννέα μήνες, όπως άφησε να εννοηθεί ο Μάριο Ντράγκι κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταβολής των κριτηρίων για συμμετοχή σ’ αυτό.

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ,

κατά το οποίο αποφασίστηκε η παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, «η ΕΚΤ θα επανεκτιμά τις οικονομικές εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού και, αν χρειαστεί, θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις τόσο του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όσο και της ποσότητας των ομολόγων που θα απορροφά από την αγορά».

Αλλάζουν τα κριτήρια συμμετοχής

Η ΕΚΤ πήρε την απόφαση για χαλάρωση τω παραμέτρων για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο τη διεύρυνση της «δεξαμενής» των επιλέξιμων προς αγορά ομολόγων. Έτσι, θα μπορεί πλέον να αγοράζει ομόλογα με ετήσια διάρκεια, ενώ μέχρι πρότινος έπρεπε να είναι τουλάχιστον διετούς διάρκειας.

Παράλληλα, ο πήχης του επιτοκίου των ομολόγων χαλαρώνει και έτσι πλέον η τράπεζα θα μπορεί να προχωράει στην αγορά τίτλων με χαμηλότερη απόδοση απ’ το επιτόκιο καταθέσεων.

«Η απόφαση για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ελήφθη με «ευρεία συναίνεση. Οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρωζώνη το 2017 αυξάνουν την αβεβαιότητα καθώς παρεισφρέει ο πολιτικός κίνδυνος», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Το ευρώ πάντως μετά τις δηλώσεις Ντράγκι υποχώρησε κατά 1%, δείχνοντας την αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα QE θα πρέπει να κλείσει την β’ αξιολόγηση και το χρέος της να καταστεί βιώσιμο.

Όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το 2016 θα διατηρηθεί στο 1,6%, το 2017 θα φθάσει στο 1,7% και το 2018 και 2019 θα επιστρέψει στο 1,6%.

The post Παρατείνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης- Τι αλλάζει στα κριτήρια συμμετοχής; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα