Παύση των διαπραγματεύσεων- Αντίπαλος και ο χρόνος- Συμφωνία για τα ενεργειακά

13:01 12/4/2016 - Πηγή: iPop

Χωρίς να βγει λευκός καπνός πραγματοποιείται παύση στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε η ελληνική πλευρά δια στόματος Τσακαλώτου οι συζητήσεις προσωρινά σταματούν και θα συνεχιστούν μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Την ίδια στιγμή θολό παραμένει το τοπίο γύρω από το ασφαλιστικό, ενώ επιτεύχθηκε συμφωνία με στα ενεργειακά.

Το ζήτημα των ενεργειακών

Σε συμφωνία

για τον ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος, κατέληξε η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε:

«Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ η οποία θα αποζημιωθεί. Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο»

Και πρόσθεσε:

«Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες».

Να τονισθεί πως η παύση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι της καθιερωμένης άτυπης κυβερνητικής σύσκεψης στη Βουλή υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία υπουργών και στενών του συνεργατών.

Ποιες είναι οι επόμενες κρίσιμες για τη χώρα μας ημερομηνίες;

15-17 Απριλίου: Τότε πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του Ταμείου. Στόχος της Κυβέρνησης είναι οι συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν να βοηθήσουν τη χώρα να φτάσει σε συμφωνία.
22 – 23 Απριλίου: Το Eurogroup έγινε συνεδρίαση στο Άμστερνταμ. Εκεί η Ελλάδα θα αποτελέσει κύριο ζήτημα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κατά τις τελευταίες μέρες έγινε πρόοδος. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσακαλώτο, στα δύο κείμενα που ετοιμάστηκαν- ένα με την Ε.Ε. και ένα με το ΔΝΤ- υπάρχει κατά 95% συμφωνία, ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν ορισμένες διαφορές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει να υποστηρίζει ότι τα μέτρα δεν θα φέρουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.Πιέσεις φαίνεται να ασκεί και για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, παρόλο που εκ πρώτης όψεως φαινόταν ότι οι δύο πλευρές «τα έχουν βρει».«Αγκάθι» παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις.Όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια» πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να δίνει παράταση 7-8 μήνες στην προστασία τους, δηλαδή μέχρι το Δεκέμβριο του 2016.

Σημειώνεται ότι η Ντ. Βελκουλέσκου αναχωρεί το πρωί για την Ουάσινγκτον, οι Ευρωπαίοι το απόγευμα, την Τετάρτη ο κ. Σταθάκης και ο κ. Τσακαλώτος και η υπόλοιπη ελληνική αποστολή πετάνε την Πέμπτη.

Η δήλωση του κ. Τσακαλώτου μετά την προσωρινή παύση των διαπραγματεύσεων:

«Αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε παύση των συζητήσεων για να μεταβούμε όλοι στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά τη Σύνοδο για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Θα καταλήξουμε στο stuff level agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο stuff level agreement σε αυτή τη φάση».

Τι συμβαίνει με το ασφαλιστικό;

Θολό εξακολουθεί να είναι το τοπίο γύρω από το ασφαλιστικό, παρά τους κυβερνητικούς παράγοντες που δηλώνουν ότι παρουσιάστηκε πρόοδος σε βασικά ζητήματα.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας κάνουν λόγο για σχετική σύγκλιση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για 380.000 δικαιούχους από την 1η Ιουνίου 2016, ενώ η κατάργηση θα αφορά το 20% εκείνων με τα υψηλότερα εισοδήματα.

photo:Nick Paleologos / SOOC

The post Παύση των διαπραγματεύσεων- Αντίπαλος και ο χρόνος- Συμφωνία για τα ενεργειακά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα