Διάβημα – απάντηση της ΠΓΔΜ- Σε αναβρασμό η Ειδομένη- Νέες δηλώσεις Τόσκα

12:41 12/4/2016 - Πηγή: iPop

Σε διάβημα – απάντηση προς το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ως απάντηση στα προφορικά διαβήματα του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας πρέσβη, Θεοχάρη Λαλάκου, σχετικά με τα επεισόδια, την Κυριακή, στην Ειδομένη.

Την ίδια στιγμή στους 53.381 ανέρχονται οι πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα

σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση της Τρίτης σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Ηλεκτρισμένη παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη μια ακόμα μέρα. Πληροφορίες της Δευτέρας τονίζουν ότι διαδίδονται και πάλι μηνύματα- αυτή τη φορά από στόμα σε στόμα- και καλούν τους πρόσφυγες να προχωρήσουν σε νέα διαμαρτυρία στα σύνορα σήμερα, Τρίτη.

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας;

Ο Νίκος Τόσκας δήλωσε την Τρίτη:

Μπορώ να σας πω ότι ο ελληνικός λαός το προσφυγικό πρόβλημα εκτός από κάποιες ακριτικές περιοχές δεν το έχει νιώσει, παρά μόνο μέσω της τηλεόρασης

Και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός δεν το έχει νιώσει στο πετσί του, εννοώ στην καθημερινότητα του. Δηλαδή μέσα στο κέντρο της Αθήνας δεν βλέπουμε πρόσφυγες, μέσα στο κέντρο των μεγάλων πόλεων δεν βλέπουμε πρόσφυγες, μέσα στις εθνικές οδούς δεν βλέπουμε πρόσφυγες, υπάρχει το πρόβλημα, δεν θέλω να πω να το κουκουλώσω, αλλά είναι ελεγχόμενο σε μεγάλο βαθμό και θα γίνει ακόμη πιο ελεγχόμενο τις επόμενες μέρες».

Σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τονίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων «ενήργησαν με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό για την αντιμετώπιση των βίαιων διαμαρτυριών και της επιθετικής απόπειρας μεγάλης ομάδας μεταναστών να διασχίσουν τα ελληνικο-«μακεδονικά» σύνορα, μέσω παραβίασης του προστατευτικού φράχτη».

Παράλληλα η ανακοίνωση τονίζει ότι «προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ζήτησε την ενίσχυση των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα και την έγκαιρη ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών» και επισημαίνει:

«Η αποκατάσταση της έννομης τάξης στη συνοριακή ζώνη και εντός και πέριξ του καταυλισμού της Ειδομένης είναι ουσιώδους σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών περιστατικών».

Η κατάσταση στην Ειδομένη:

Τεταμένο είναι το κλίμα για μια ακόμα μέρα στην Ειδομένη μετά τις πληροφορίες της Δευτέρας ότι διαδίδονται και πάλι μηνύματα- αυτή τη φορά από στόμα σε στόμα- και καλούν τους πρόσφυγες να προχωρήσουν σε νέα διαμαρτυρία στα σύνορα σήμερα, Τρίτη.

Η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε συναγερμό προκειμένου να προλάβει τυχόν επεισόδια μιας και κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει το σκηνικό της Κυριακής.

Σοκαρισμένοι δήλωναν τη Δευτέρα οι πρόσφυγες της Ειδομένης για τη χρήση χημικών από πλευράς της ΠΓΔΜ, ενώ πολλοί αναρωτιόνταν: «Είμαστε ζώα και μας φέρονται έτσι; Δεν έχουν μάνα και παιδιά αυτοί; Δεν ξέρουν πως δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα με όλα αυτά τα δακρυγόνα που έριξαν;».

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα περίπου 300 πρόσφυγες έσυραν ένα βαγόνι τρένου στις ράγες και το έβαλαν μπροστά από τις κλόυβες των ελληνικών αστυνομικών αρχών. Κρατώντας την ελληνική σημαία φώναζαν συνθήματα για το άνοιγμα των συνόρων.

Από την Ειδομένη στον Όλυμπο

Με 4 πούλμαν αναχώρησαν 350 πρόσφυγες από την Ειδομένη με προορισμό τον Όλυμπο. 200 σκηνές έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο φιλοξενίας στην Πέτρα του Ολύμπου, με κάθε σκηνή να είναι χωρητικότητας 8 ατόμων.

1.400 άτομα θα μπορέσουν συνολικά να φιλοξενηθούν στον χώρο.

Από τον Πειραιά στον Σκαραμαγκά

Περίπου 700 άτομα μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα με λεωφορεία του ΟΑΣΑ στο χώρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά από τον Πειραιά.

Δύσκολη η κατάσταση στο Ελληνικό:

Η διοίκηση της «Ελληνικό ΑΕ» με επιστολή της έκκληση εστιάσει στις δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις του ελληνικού.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν ξεπεράσει πλέον τις 6.000.

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν χωράνε να μπουν άλλοι στο εσωτερικό, με πολλούς να έχουν κατασκηνώσει στους εξωτερικούς χώρους.

Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος σε συνέντευξη του την Τρίτης περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν και δήλωσε:

Μέσα στην αίθουσα αφίξεων οι θερμοκρασίες φτάνουν τους σαράντα βαθμούς. Ο χώρος είναι ακατάλληλος. Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ούτε ένα εικοσιτετράωρο μέσα. Χθες ζητούσαν να σπάσουν τα τζάμια γιατί η αίθουσα είναι κλειστή, χωρίς παράθυρα

The post Διάβημα – απάντηση της ΠΓΔΜ- Σε αναβρασμό η Ειδομένη- Νέες δηλώσεις Τόσκα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα