Οξεία ηπατίτιδα: Tον πρώτο θάνατο παιδιού ανακοίνωσε ο ΠΟΥ – Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς

11:00 24/4/2022 - Πηγή: iPop

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω αύξησης των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία μεταξύ ανηλίκων επιβεβαιώνοντας τον πρώτο θάνατο. Την ίδια στιγμή ο οργανισμός έχει ενημερωθεί για 169 κρούσματα σε 12 χώρες.

Πού μπορεί να οφείλεται η έξαρση ηπατίτιδας στα παιδιά; Οι τρεις πιθανές εκδοχές που αναφέρουν οι πνευμονολόγοι

ΠΟΥ: Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος από οξεία ηπατίτιδα

Σύμφωνα με τον οργανισμό, μέρος του συστήματος

του ΟΗΕ, ως την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών. Τα 17 κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Δεν αποκαλύπτεται καμία λεπτομέρεια για το παιδί που υπέκυψε, ούτε πού καταγράφηκε ο θάνατος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό· τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές και άλλα κράτη μέλη και εταίρους του για τα κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο, καλώντας τους παιδίατρους να επαγρυπνούν για περιπτώσεις ηπατίτιδας σε ανήλικους, που πιθανόν συνδέονται με έναν ιό της γρίπης, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για τα ανεξήγητα κρούσματα οξείας φλεγμονής του ήπατος σε παιδιά.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτώμενος για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς, Καθώς τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά αυξάνονται παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει καταγραφεί ανάλογη περίπτωση στην χώρα μας προς το παρόν, ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο πρώτο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς.

«Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να κάνει μία ηπατίτιδα, είναι πολλαπλά. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο γονιός, για να δει στο παιδί του, είναι ο ίκτερος» είπε. Εξήγησε πως ο ίκτερος θα παρατηρηθεί στο μάτι του ανηλίκου, αρχικά. «Στο ασπράδι. Όταν ο ίκτερος είναι 1 – 1,5 μονάδα είναι στο μάτι» συμπλήρωσε, αναφέροντας πως «στις 7 – 10 μονάδες είναι στο δέρμα».

Συμβούλευσε, ακόμα, να εξετάζουν τα παιδιά στο φως της ημέρας και όχι κάτω από φως λάμπας καθώς κάτω από το «ηλεκτρικό μπορεί να έχει μία υποκίτρινη χροιά το μάτι, ψευδώς».

Άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι τα εξής: κόπωση, κνησμός, διάρροια, εμετοί.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οξεία ηπατίτιδα: Tον πρώτο θάνατο παιδιού ανακοίνωσε ο ΠΟΥ – Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα