Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από το Ελληνικό

17:30 2/6/2017 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από το Ελληνικό η οποία είχε ξεκινήσει από τις 6:30 το πρωί.

Οι πρόσφυγες απομακρύνθηκαν απ’ το Ελληνικό, καθώς ήταν σε εξέλιξη απ’ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση των χώρων και των κτηρίων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό από πρόσφυγες και μετανάστες. Η εκκένωση ξεκίνησε στις 6:30 το πρωί, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να έχουν παραταχθεί έξω από τις τρεις δομές.

Με τα τελευταία πούλμαν να αναχωρούν από το γήπεδο του

χόκεϊ με προορισμό τη δομή φιλοξενίας στη Θήβα και ένα λεωφορείο με τρεις οικογένειες για τη δομή φιλοξενίας στην Καβάλα, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από το αεροδρόμιο στο Ελληνικό.

Συνολικά 208 πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν από το γήπεδο του χόκεϊ το οποίο ήταν το τελευταίο που εκκενώθηκε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γιαννέτο Φιλιππάκο, σήμερα Παρασκευή, ολοκληρώνεται μία δύσκολη επιχείρηση που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η σωστή ενημέρωση, ο ανθρωπισμός των αστυνομικών δυνάμεων και ο ορθός τρόπος εφαρμογής των φάσεων του επιχειρησιακού σχεδιασμού είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που τιμά την Ελλάδα γιατί έδειξε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων και τιμά την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Φιλιππάκος τόνισε ότι το σχέδιο ήταν δύσκολο, διότι υπήρχαν ιδιαιτερότητες, δεν είχανε ανοιχτούς χώρους αλλά κτίρια και αυτό εγκυμονούσε κινδύνους. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπήρξαν ελάχιστες αντιδράσεις αλλά καθησυχάστηκαν και δεν δόθηκε συνέχεια.

Παράλληλα είπε χαρακτηριστικά ότι σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες και έπρεπε να προστατεύσουνε την αρχική φάση του σχεδίου.

Επίσης, ο ΓΓ επισήμανε ότι:

Η αστυνομία θα συνεχίσει να φυλάσσει τους χώρους και τις επόμενες ημέρες, στη συνέχεια θα καθαριστούν από το δήμο και θα παραδοθούν με πρωτόκολλο στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλιακμάνης, ανέφερε ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά, η ηγεσία ήταν προετοιμασμένη και είχε στρατηγική η οποία λειτούργησε σωστά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τελειώνει επιτέλους ο γολγοθάς κατοίκων και αστυνομικών.

«Σκεφθείτε ότι εδώ έπαιζαν μικρά παιδιά. Ευτυχώς, που μέχρι τώρα δεν θρηνήσαμε θύματα» πρόσθεσε ο Γιώργος Καλιακμάνης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλη τη διαδικασία βρίσκονταν παρόντες παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Παράλληλα, πηγές της Ύπατης Αρμοστείας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση επιτεύχθηκε με ομαλό τρόπο, χωρίς να συμβούν απρόοπτα και αντιδράσεις και συμπλήρωσε ότι η ομάδα των παρατηρητών παρείχε συμβουλευτική στους πρόσφυγες θέλωντας να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει συνέχεια, παρακολούθηση της κάθε ατομικής περίπτωσης στις δομές όπου θα μεταφερθούν.

The post Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από το Ελληνικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα