Οι Ταλιμπάν παραμορφώνουν εικόνες γυναικών σε μαγαζιά στους δρόμους του Aφγανιστάν – Στα ύψη η τιμή της μπούρκας

16:46 19/8/2021 - Πηγή: iPop

Λίγες μόνο μέρες μετά την δήλωση εκπροσώπου των Ταλιμπάν πως θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών, το γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες γυναικών σε μαγαζί στο Αφγανιστάν παραμορφωμένες και καλυμμένες με μαύρο σπρέι. Πρόκειται για εικόνες που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ακολουθούν προηγούμενες φωτογραφίες που εμφανίζουν άντρα να καλύπτει με μπογιά την πρόσοψη μαγαζιού που εμφάνιζε γυναίκες ντυμένες νύφες.

Τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν; Η ιδεολογία των Ταλιμπάν και οι νόμοι που ισχύουν για τις γυναίκες

Φωτογραφίες γυναικών σε μαγαζί
στο Αφγανιστάν

Συγκεκριμένα, η ισλαμιστική ομάδα σε δήλωση της είχε δεσμευτεί υπερ των δικαιωμάτων των γυναικών λέγοντας: “Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των γυναικών … η πολιτική μας είναι ότι οι γυναίκες θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, θα φορούν χιτζάμπ”. Πρόσθεσε ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, οι γυναίκες “θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία” και θα μπορούν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους χωρίς ανδρική συνοδεία.

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα οι Ταλιμπάν επέστρεψαν κάνοντας αυτό για το οποίο είναι γνωστοί: εικόνες γυναικών στους δρόμους, διαφημιστικές πινακίδες έχουν καλυφθεί ή βανδαλιστεί από την ισλαμιστική ομάδα. Μια άλλη εικόνα έδειξε επίσης έναν Ταλιμπάν με όπλο να περπατά μπροστά από το ίδιο σαλόνι ομορφιάς κάνοντας περιπολία με τις εικόνες των γυναικών που έχουν υποστεί ζημιά στο βάθος.

Εν τω μεταξύ, καθώς οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, αναφορές υποδηλώνουν ότι η πώληση μπούρκας έχει εκτοξευθεί στα ύψη στη χώρα. Με τις Αφγανές γυναίκες να παρακολουθούν την αναζωπύρωση των θηριωδιών και της καταπίεσης υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, οι τιμές της μπούρκας σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αυξηθεί στο δεκαπλάσιο στη χώρα.

Το βίντεο ενός μικρού κοριτσιού περιγράφει τον εφιάλτη που επικρατεί στο Αφγανιστάν

The facade of a beauty saloon with images of women is defaced with spray paint in Shar-e-Naw in Kabul, Afghanistan.

UK warns Taliban will be judged on its “actions rather than by its words” : https://t.co/BIdWtMRtb5 pic.twitter.com/viXfxuGcjp

AFP News Agency (@AFP) August 19, 2021 Οι νόμοι των Ταλιμπάν για τις γυναίκες

Όταν η ομάδα κυβέρνησε για τελευταία φορά το Αφγανιστάν, οι γυναίκες ζούσαν κάτω από ένα πολύ περιορισμένο καθεστώς. Δεν μπορούσαν να εργαστούν, δεν επιτρεπόταν στα κορίτσια να πάνε σχολείο και οι γυναίκες έπρεπε να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και να συνοδεύονται από έναν άντρα συγγενή τους αν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Εκτός από αυτό, δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να φορούν ψηλά τακούνια επειδή οι άντρες δεν έπρεπε να ακούσουν τα βήματα των γυναικών. Τα παράθυρα ήταν καλυμμένα για να εμποδίζουν τις γυναίκες να φαίνονται από έξω και αποθαρρύνονταν να μιλήσουν δυνατά σε περίπτωση που ακουστούν. Δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να εμφανίζονται στην τηλεόραση ή να δημοσιεύονται φωτογραφίες τους και εκείνες που παραβίασαν τους κανόνες υπέστησαν ταπείνωση και δημόσιους ξυλοδαρμούς από τη θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν υπό την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από την ομάδα. Σημειώθηκαν επίσης τότε αναφορές για αναγκαστικούς γάμους και σεξουαλική βία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι Ταλιμπάν παραμορφώνουν εικόνες γυναικών σε μαγαζιά στους δρόμους του Aφγανιστάν – Στα ύψη η τιμή της μπούρκας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ταλιμπάν, Aφγανιστάν –,taliban, Afganistan –