Οι καλύτερες πηγές σίδηρου που θα θέλεις να φας!

18:32 10/10/2014 - Πηγή: iPop

Γνωρίζεις πως αν έχεις ανάγκη σίδηρο μπορείς να φας συκώτι ή κόκκινο κρέας, αλλά θέλεις κάτι διαφορετικό! Οι καλύτερες πηγές σίδηρου, όμως, είναι τροφές που θα θέλεις να φας!

Ο σίδηρος είναι κρίσιμο συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που αποθηκεύει και μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν τα επίπεδα σίδηρου είναι χαμηλά, δεν παίρνουμε αρκετό οξυγόνο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δυσκολία στη σκέψη μέχρι και καρδιακή ανεπάρκεια. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες

να είναι ελλιπής σε σίδηρο, εν μέρει εξαιτίας της έμμηνου ρύσης.

Στόχος είναι η καθημερινή πρόσληψη 18 mg σίδηρου και το ανώτατο όριο είναι 45 mg, γιατί μια ακραία περίσσεια σίδηρου συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Οστρακοειδή:

Πόσο σίδηρο θα λάβεις: Ανά 85γρ τα στρείδια έχουν 6,2 mg σίδηρου και τα μύδια έχουν 23,8 mg σίδηρου!

Γιατί είναι σημαντικό: 85 γραμμάρια βοείου κρέατος, το οποίο θεωρείται μια αξιοσέβαστη πηγή σιδήρου, έχει 3 mg σίδηρου-που είναι λιγότερο από το ήμισυ του ποσού στα στρείδια, και δεν συγκρίνεται καν με τα μύδια.

Burrito με φασόλια και ντομάτα

Πόσο σίδηρο θα λάβεις: Ένα φλιτζάνι βρασμένα φασόλια έχει περίπου 3 -4 mg σιδήρου.

Γιατί είναι σημαντικό: Ο σίδηρος από φυτικές τροφές δεν απορροφάτε όπως ο σίδηρος από ζωικές πηγές ΄από τα θαλασσινά. Οι φυτικές πηγές σιδήρου, όπως τα φασόλια, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως ντομάτες, μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση του σιδήρου έως και έξι φορές.

Gingerbread cookies με μελάσα

Πόσο σίδηρο θα λάβεις: Μία κουταλιά της σούπας μελάσα έχει 3,5 mg σίδηρο.

Γιατί είναι σημαντικό: Η μελάσα είναι το παχύ καφέ υγρό που απομένει μετά τον τρίτο βρασμό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δημιουργίας της ζάχαρης. Η μελάσα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (κυρίως σίδηρου).

Tofu, κοτόπουλο και σπανάκι

Πόσο σίδηρο θα λάβεις: 3 γρ Tofu έχει περίπου 1-2 mg σίδηρου, το σπανάκι έχει 3,2 mg ανά μισό φλιτζάνι.

Γιατί είναι σημαντικό: Η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών ως μέρος του γεύματος είναι ένας τρόπος για να βοηθήσεις το σώμα σου να απορροφήσει το σίδηρο από τις φυτικές πηγές.

Φακές, καστανό ρύζι και κόκκινες πιπεριές

Πόσο σίδηρο θα λάβεις: Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει 7 mg σιδήρου.

Γιατί είναι σημαντικό: Αυτά τα τρία συστατικά λειτουργούν εξαιρετικά καλά μαζί: Η βιταμίνη C στις πιπεριές ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου που βρίσκουμε στις φακές, και το καστανό ρύζι συνδυάζεται με τις φακές για να λάβεις πληρέστερη πρωτεΐνη.

The post Οι καλύτερες πηγές σίδηρου που θα θέλεις να φας! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα