Οι ΗΠΑ προειδοποιούν: Πιθανή η χρήση χημικών όπλων απ’ το ΙΚ στην Μοσούλη

08:17 19/10/2016 - Πηγή: iPop

Στην εκτίμηση ότι το ΙΚ θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην μάχη για να διατηρήσει προπύργιο του στην Μοσούλη, εξέφρασαν οι ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν ανεπεξέργαστα χημικά όπλα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η οργάνωση έχει περιορισμένη ικανότητα για την παρασκευή τους.

Αμερικανός αξιωματούχος σημειώνει πως «πριν την επίθεση, οι αμερικανικές δυνάμεις

είχαν αρχίσει να περισυλλέγουν σε τακτικά διαστήματα υπολείμματα όλμων για να τα εξετάσουν για χημικά στοιχεία, δεδομένης της χρήσης από το Ι.Κ. τους προηγούμενους μήνες δραστικής χημικής ουσίας, παράγωγου της μουστάρδας».

Παράλληλα, άλλος αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη παραγώγου θείου και μουστάρδας σε θραύσματα πυρομαχικών των τζιχαντιστών στις 5 Οκτωβρίου.

Την ίδια άποψη για τα χημικά όπλα εξέφρασαν ακόμα η η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Ωστόσο, επισημαίνεται από αμερικανικές πηγές ότι το ΙΚ δεν έχει καταφέρει να παρασκευάσει χημικά όπλα που είναι θανατηφόρα. Τα χημικά όπλα που κατασκευάζει μέχρι στιγμής μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και τα πνευμόνια, αλλά σε μικρές δόσεις είναι δύσκολο να οδηγήσουν στον θάνατο.

Στο Ιράκ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Περισσότεροι απ’ τους 100 έχουν ενσωματωθεί σε δυνάμεις ιρακινές και Κούρδων Πεσμεργκά στην επίθεση της Μοσούλης. Ο ρόλος τους είναι σύμβουλοι διοικητών αλλά και βοήθεια στην εστίαση των αεροπορικών επιδρομών.

The post Οι ΗΠΑ προειδοποιούν: Πιθανή η χρήση χημικών όπλων απ’ το ΙΚ στην Μοσούλη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα