Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο

15:45 12/2/2016 - Πηγή: iPop

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζητά περικοπή συντάξεων και λήψη μέτρων από την Ελλάδα συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, έρχεται σχετική απάντηση από του ευρωπαϊκούς Θεσμούς σε σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Πμράιτχαρτ,

σχολίασε σε πρόσφατες δηλώσεις της σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών Θεσμών πως: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο».

Έχοντας ως βάση την παραπάνω δήλωση, ουσιαστικά το σχετικό άρθρο του Πολ Τόμσεν, μένει «ξεκρέμαστο» από την Ευρώπη, καθώς οι θέσεις που διατυπώνονται περί λήψης επιπρόσθετων μέτρων συνολικού ύψους 9.5 δισ. ευρώ στο συγκεκριμένο άρθρο, απέχουν σημαντικά από τα συμφωνηθέντα μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών μέτρα.

Υπενθυμίζουμε πως στο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύθηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Πόλ Τόμσεν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το Ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις».

Από την άλλη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έπειτα από την ολοκλήρωση του Eurogroup, το βράδυ της Πέμπτης, σημείωσε πως βασικά αγκάθια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, παραμένουν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, δημοσιονομικά ζητήματα και το ταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται πως θέση της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με το περιεχόμενο του αμφιλεγόμενου αυτού δημοσιεύματος του Πολ Τόμσεν, είναι πως δεν απευθύνεται στην Ελλάδα, αλλά στους ίδιους του Θεσμούς, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Σε σχετική του ανακοίνωσή, το Ποτάμι αφήνει αιχμές απέναντι στους χειρισμούς της ελληνικής Κυβέρνησης, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας, πως με βάση το άρθρο του Πολ Τόμσεν «προκύπτουν τεράστιες διαφορές». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ποταμιού: «Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ μιλάει για την ανάγκη δραστικών περικοπών στις συντάξεις και ταυτόχρονα για τη λήψη μέτρων ύψους 4-5% του ΑΕΠ ως το 2018. Επειδή και πέρυσι ακούγαμε διαρκώς ότι κλείνει η συμφωνία που ποτέ δεν έκλεινε, καλούμε την κυβέρνηση (αν μπορεί) να μιλήσει έστω μια φορά με ειλικρίνεια για το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Τον εφιάλτη του 2015 ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε να τον ξαναζήσουμε».

The post Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα