Οδηγός επιβίωσης για το γιορτινό τραπέζι με μικρά παιδιά!

17:57 31/12/2021 - Πηγή: iPop

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι την αλλαγή του χρόνου και ετοιμαζόμαστε για το γιορτινό τραπέζι. Για εμάς που έχουμε παιδιά ειδικά αν συναντηθούν με άλλα παιδιά, υπάρχει η σκέψη στο μυαλό μας ποια θα είναι η συμπεριφορά των παιδιών μας στο γιορτινό τραπέζι. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα στο να μαντέψεις ή να φανταστείς το πώς θα συμπεριφερθούν τα παιδιά σου, αν έχεις κάνει όλα αυτά που πρέπει να κάνεις. Αν γνωρίζουν τα παιδιά τους κανόνες που υπάρχουν όταν καθόμαστε στο τραπέζι του σπιτιού μας, αυτοί οι κανόνες ισχύουν σε όποιο τραπέζι και αν κάτσουμε.

Η συμπεριφορά των παιδιών στο γιορτινό
τραπέζι

Το γιορτινό τραπέζι είναι ιδιαίτερο. Αποτελείται από πολλά άτομα συνήθως και φυσικά είναι αργά, ώρες που τα παιδιά κανονικά δεν τρώνε. Είναι κάτι εκτός της καθορισμένης ρουτίνας τους. Ωστόσο είναι τραπέζι και αυτό όπως το μεσημεριανό μας που τρώμε κάθε μέρα σπίτι μας και οι γενικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς που ισχύουν στο σπίτι μας ισχύουν παντού.

Το challenging της υπόθεσης είναι ότι ίσως υπάρχουν άλλα παιδιά στο τραπέζι και όπως είναι φυσικό, μπορεί να ξεφύγουν κάπως οι καταστάσεις. Θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, γιατί ήμασταν και εμείς κάποτε παιδιά τι και αν έχουν περάσει τόσα χρόνια και οι περισσότεροι γονείς το ξεχνάμε, όταν βρισκόμουν στα γιορτινά τραπέζια με τα ξαδέρφια μου ή με τους παιδικούς φίλους μου, παιδιά φίλων των γονιών μου, χανόταν κάθε όριο και κάθε κανόνας καλής συμπεριφοράς που είχα διδαχθεί στο σπίτι μου, παρασυρόμενη από τα άλλα παιδιά.

Τα 10 διαμαντάκια που δεν πρέπει να λείπουν από την παιδική βιβλιοθήκη του σπιτιού σου

Προετοίμασε το έδαφος από πριν

Μην αφήνεις τίποτα στον αέρα και πριν φύγετε από το σπίτι σας εξήγησε όλα όσα σημαίνει το γιορτινό τραπέζι. Ότι οι κανόνες συμπεριφοράς ισχύουν και στο ξένο σπίτι και ότι πρέπει να σεβόμαστε τους οικοδεσπότες αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους που τρώνε μαζί μας.

Ενημέρωσε την οικοδέσποινα να ορίσει θέσεις εξ αρχής. Δεν χρειάζεται να έχουμε και αυτήν την έννοια και τη βαβούρα πριν φάμε. Όταν είσαι παιδί είναι μεγάλη νίκη το να κάτσεις δίπλα στη διασκεδαστική θεία και όχι δίπλα στον τύπο που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τα παιδιά γιατί μιλάει συνεχώς για τα πολιτικά ή τη μπάλα. Πριν κάτσουμε στο τραπέζι, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε πλύνει τα χέρια μας.Δεν ξεκινάμε το φαγητό μας αν δεν κάτσει και η οικοδέσποινα στο τραπέζι.Δεν μιλάμε την ώρα του φαγητού και δεν διακόπτουμε εκτός αν είναι κάτι πολύ σημαντικό.Δεν πετάμε φαγητό.Δεν μασάμε με ανοιχτό το στόμα.Χρησιμοποιούμε την πετσέτα μας για να σκουπιστούμε και όχι τα ρούχα μας.Δεν παίζουμε με την καρέκλα μας και δεν κάνουμε μπροστά-πίσω γιατί είναι επικίνδυνο.Δεν ρευόμαστε, αν κάτι μας ξεφύγει λέμε «με συγχωρείτε».Σηκωνόμαστε μόνο αν έχουμε τελειώσει το φαγητό μας. Λέμε έναν καλό λόγο στο μάγειρα του γεύματος και δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας για τον κόπο του και την τιμή που έκανε να μας καλέσει.

Ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν από λανθασμένη συμπεριφορά των γονέων

Τα παιδιά είναι παιδιά

Αλλά η λέξη κλειδί εδώ και σε όλα τα πράγματα είναι τα όρια. Δεν εννοώ να έχουμε τα παιδιά μας σαν ρομποτάκια καλοκουρδισμένα, αλλά το να κάτσουν στο τραπέζι να φάνε με άλλους ανθρώπους και να ξέρουν τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, είναι κάτι που μαθαίνετε σε μικρή ηλικία και τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.

Τα παιδιά είναι καλό να γνωρίζουν ότι κάθε ώρα είναι διαφορετική και κάθε δωμάτιο του σπιτιού για διαφορετική χρήση. Το ότι έχουμε ένα πιάτο φαγητό να φάμε δεν είναι δεδομένο για όλους τους ανθρώπους και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε ευγνώμονες και να σεβόμαστε το φαγητό και τη διαδικασία του φαγητού.

Τα παιδιά είναι παιδιά και θα παίξουν και θα γελάσουν. Καλό είναι αν δούμε να ξεφεύγουν από τα όρια που έχουμε θέσει ως οικογένεια, να πάρουμε κάπου το παιδί, χωρίς παρουσία άλλων θεατών και να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι μέσα στο δικό μας οικογενειακό σύστημα. Χωρίς να γίνει θέαμα ή φασαρία, χωρίς κανείς να νιώσει προσβεβλημένος ή υποτιμημένος.

Δεν τάζουμε πράγματα για να φερθεί το παιδί μας σωστά, δεν δίνουμε ανταλλάγματα. Ούτε εξαπωλύουμε τιμωρίες και απειλές, αυτές ήταν τακτικές με τις οποίες μεγαλώσαμε εμείς τριάντα χρόνια πριν και ήταν λάθος. Δεν χρειάζεται να συνεχίζουμε αυτό το λανθασμένο μοτίβο και να το διαιωνίζουμε.

Υ.Γ: Η κλασική ατάκα που παίζει πολύ στους κύκλους των γονιών: «Με κάνεις ρεζίλι» είναι εντελώς περιττή, κανένα παιδί δεν μας κάνει ρεζίλι, κανένας άλλος δεν είναι ικανός να μας κάνει ρεζίλι.

Δείξε το καλό παράδειγμα

Ό,τι χρειαζόταν να πεις και να κάνεις το έχεις κάνει στο σπίτι σου με τα παιδιά σου. Από εκεί και πέρα τα πάντα έχουν να κάνουν με τη δική σου συμπεριφορά. Τι κάνεις όταν πας σε ένα ξένο σπίτι, τι κάνεις όταν κάθεσαι να φας, πώς φέρεσαι στον οικοδεσπότη σου. Πώς τον ευχαριστείς φεύγοντας; Όλα αυτά είναι εικόνες που χαράζονται στο μυαλό του παιδιού σου και όταν περάσουν τα χρόνια και πάει και εκείνο καλεσμένο σε ένα σπίτι χωρίς εσένα θα το θυμάται.

Το μόνο που λέω στα παιδιά μου είναι να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους, από πολύ μικρά, από όταν κατάλαβαν τι θα πει η λέξη σεβασμός. Ελπίζω αυτό να είναι αρκετό.

Αυτή η συμπεριφορά είναι αυστηρώς ακατάλληλη για μωρά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οδηγός επιβίωσης για το γιορτινό τραπέζι με μικρά παιδιά! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οδηγός,odigos