Δημιούργησε νέα έθιμα με την οικογένεια σου και φτιάξτε τις ομορφότερες αναμνήσεις!

13:16 31/12/2021 - Πηγή: iPop

Όσο μεγαλώναμε οι γονείς μας, οι θείοι, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας σύστηναν στα έθιμα και τις οικογενειακές παραδόσεις και στα μάτια μας έμοιαζαν μαγικά… ή και όχι! Στη δική μου οικογένεια τα έθιμα έπαιζαν και παίζουν σοβαρό ρόλο! Δεν διανοούμαστε να μην είμαστε όλοι γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι ή να μην είμαστε όλοι μαζί όταν αλλάζει η χρονιά! Επειδή, όμως, είμαστε και λίγο αντισυμβατικοί έχουμε δημιουργήσει τα δικά μας έθιμα και αυτά περνάνε από γενιά σε γενιά!

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή…

Τι είναι τα έθιμα;

Σύμφωνα με την Wikipedia

έθιμο ορίζουμε: «Το έθιμο είναι άγραφη πηγή δικαίου. Τα έθιμα περιέχουν κανόνες δικαίου που αποκτούν τη δεσμευτικότητά τους, λόγω της μακρόχρονης εφαρμογής τους στα πλαίσια μιας κοινωνίας ή τάξης και της πεποιθήσεως των μελών της ότι είναι δεσμευτικοί.

Παραδείγματα: Δεν υπάρχει γραπτός νόμος που ορίζει ως αργία την 1η Ιανουαρίου (για όλη τη χώρα), την εορτή των Θεοφανείων (για όλη τη χώρα), τις επετείους απελευθερώσεως των πόλεων από τον τουρκικό ζυγό (για κάθε πόλη ξεχωριστά) και τις ημέρες εορτής των πολιούχων αγίων (για κάθε πόλη ξεχωριστά). Οι ημέρες αυτές όμως λόγω δεσμευτικού εθίμου θεωρούνται αργίες (ή ημιαργίες, αναλόγως).Με λίγα λόγια είναι παράδοση».

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με παραδόσεις που είχαν περάσει από την οικογένεια. Ίσως αυτές οι παραδόσεις έχουν ξεπεραστεί κάπως μέσα στο πέρασμα των χρόνων! Όλοι όμως συμφωνούμε ότι τα έθιμα, οι παραδόσεις, μπορούν να φέρουν πιο κοντά την οικογένεια! Γι’ αυτό σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σου κάποια από τα νέα έθιμα που έχουμε δημιουργήσει με την οικογένεια μου!

Φτιάξαμε νέα έθιμα με την οικογένεια! Ποια είναι αυτά;

Projector Movie Nights

Οι Projectors δίνουν στην οικογένειά την ευελιξία να παρακολουθεί τις αγαπημένες της ταινίες οπουδήποτε στο σπίτι ή έξω. Βάζουμε, λοιπόν, ένα λευκό πανί ως οθόνη και καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον βλέπουμε μια ταινία κάτω από τα αστέρια το καλοκαίρι ενώ τον χειμώνα βάζουμε όλα τα μαξιλάρια στο πάτωμα και καθόμαστε όλοι μαζί!

Pexels

Ραντεβού με το κάθε παιδί ξεχωριστά

«Ποιος/α είναι το αγαπημένο σου παιδί;» Αυτή η ερώτηση ακουγόταν συνέχεια στο σπίτι μας! Και έτι οι γονείς μας βρήκαν το χρυσό κανόνα για να υπάρχει η απόλυτη ισορροπία! Ορίσαμε πως η εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι η εβδομάδα των ραντεβού! Έτσι ο κάθε γονιός αφιέρωνε μία μέρα σε ένα από τα παιδιά! Την επόμενη είχε ραντεβού με το άλλο παιδί! Έτσι κατάφεραν να έχουν απόλυτα ποιοτικό χρόνο με όλους μας και ταυτόχρονα να μην μένει κάποιος από εμάς παραπονεμένος!

Η πανσέληνος έχει τη δική της τελετουργία

Για εμάς το φεγγάρι είναι πολύ σημαντικό και σε κάθε πανσέληνο δίνουμε ραντεβού όλοι μαζί! Σαν οικογένεια αγαπάμε να είμαστε έξω και το εκμεταλλευόμαστε σε κάθε ευκαιρία! Έτσι τις νύχτες με πανσέληνο από μικρά μας έπαιρναν οι γονείς μας και κάναμε κάτι διασκεδαστικό όλοι μαζί! Τώρα που έχουμε μεγαλώσει και ο καθένας έχει τη ζωή του είναι μία πολύ όμορφη αφορμή για να μαζευόμαστε όλη η οικογένεια παρέα και να χαζεύουμε το γεμάτο φεγγάρι κάνοντας απολογισμό του προηγούμενου διαστήματος και θέτοντας στόχους μέχρι την επόμενη πανσέληνο!

Η δική μας γιορτή!

Ναι, όπως θα κατάλαβες μέχρι τώρα στην οικογένεια μου ψάχνουμε συνέχεια λόγους για να γιορτάζουμε! Έτσι έχουμε δημιουργήσει τη δική μας γιορτή! Γιατί να γιορτάζουμε μόνο τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά; Εμείς έχουμε τη δική μας «Οικογενειογιορτή» όπου κάνουμε celebrate την αγάπη που τρέφουμε ο ένας για τον άλλον και όλα τα εφόδια που έχουμε πάρει από την οικογένεια! Κάτι σαν thanksgiving που λένε και οι Αμερικάνοι!

Freepik

Η δική μας οικογενειακή συνταγή

Η γιαγιά μας είναι από τις καλύτερες μαγείρισσες του κόσμου (γιαγιά, ίσως είμαι λίγο υπερβολική σ’ αυτό το σημείο!) αλλά ποτέ δεν κατάφερε να μας δώσει μία κανονική συνταγή, πάντα έλεγε ένα τσικ αλάτι και δύο τσακ γαρύφαλλο. Γι’ αυτό αποφασίσαμε πως η συνταγή για το σουφλέ θα είναι μία συγκεκριμένη την οποία θα δημιουργήσουμε όλοι μαζί! Καθίσαμε γύρω από την κουζίνα όλη η οικογένεια, δοκιμάζαμε και βγάζαμε δοσολογίες και πλέον έχουμε μία συνταγή φτιαγμένη από όλους μας και την απολαμβάνουμε όταν καθόμαστε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι!

Book Club

Το να διαβάζουμε βιβλία είναι μία απόλαυση για όλους μας! Το να μπορούμε να τα σχολιάζουμε όλοι μαζί είναι ακόμα πιο απολαυστικό! Έτσι έχουμε φτιάξει το δικό μας book club το οποίο λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μας δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάζουμε για τις απόψεις μας παρέα!

Ό,τι και να επιλέξεις να είναι η οικογενειακή σου παράδοση σημασία έχει να είναι κάτι διασκεδαστικό για όλους και να δέσει ακόμα περισσότερο την οικογένεια! Άλλωστε τα νέα έθιμα φτιάχνονται από εσάς για εσάς και δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις!

Ανυπομονώ να μου πεις στα σχόλια τις σκέψεις σου και τις προσωπικές σας οικογενειακές παραδόσεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δημιούργησε νέα έθιμα με την οικογένεια σου και φτιάξτε τις ομορφότερες αναμνήσεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα