Ο τυφώνας Μάθιου «χτύπησε» την πολιτεία της Φλόριντα

18:12 7/10/2016 - Πηγή: iPop

Έφθασε την Παρασκευή στην Φλόριντα των ΗΠΑ ο τυφώνας Μάθιου, ο οποίος στο πέρασμά του στην Αϊτή άφησε πίσω του 842 θύματα. Ο τυφώνας «χτύπησε» την πολιτεία της Φλόριντα με βροχοπτώσεις και ανέμους. Πλέον έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία 3. Προειδοποίησης για άνοδο των υδάτων από Ομπάμα.

Οι άνεμοι έφθασαν τα 120 μίλια/ ώρα, ενώ στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις. Ο τυφώνας εντοπίστηκε κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Φλόριντα

λίγο νωρίτερα.

Τουριστικά θέρετρα όπως το World Disney World και το SeaWorld, καθώς και τα στούντιο της Universal έχουν κλείσει.

Να τονίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Αμερικής, Μπάρακ Ομπάμα, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τρεις Πολιτείες. Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα οι οποίες βρίσκονται στο «μονοπάτι» του Μάθιου.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο. Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων, αλλά και η άνοδος των υδάτων

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους, όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές», επισήμανε ο κ. Ομπάμα από το Οβάλ γραφείο και συμπλήρωσε: «Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές».

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τους ανέμους, η ένταση των οποίων συνεχώς ανεβαίνει. Ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων υπάκουσε στις προειδοποιήσεις μας και ανησυχούμε ιδιαίτερα γι΄αυτούς που δεν το έκαναν», τόνισε στο CNN ο Ντέρικ Χένρι, δήμαρχος της παραθαλάσσιας περιοχής Ντεϊτόνα.

Δείτε εικόνα απ’ την Φλόριντα όπως μεταδόθηκε Live από το CNN:

600.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα σύμφωνα με τον Ρικ Σκοτ, κυβερνήτη της πολιτείας. Μετά την επέλαση του τυφώνα φώτα των δρόμων έσβησαν, ενώ εκκενώθηκε και ένας αυτοκινητόδρομος.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός θέλει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, 22.000 να έχουν βρει καταφύγιο στα κέντρα που φρόντισε να διαθέσει η πολιτεία, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 145.

Οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους, ότι ο φονικός τυφώνας Μάθιου μπορεί να αλληλεπιδράσει με την τροπική καταιγίδα Νικόλ, που έχει αναπτυχθεί ανατολικότερα στον Ατλαντικό. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, η Νικόλ ήταν στην κατηγορία 2.

Ο τυφώνας Μάθιου στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 572 ανθρώπων στην Αϊτή στην καταστροφική βόρεια πορεία του, μέσω της Καραϊβικής.

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν επίσης στη Δομινικανή Δημοκρατία, όταν ο τυφώνας σάρωσε την Καραϊβική την Τρίτη και Τετάρτη.

O διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Τυφώνων προειδοποιήσει τους κατοίκους της Φλόριντα για την επικινδυνότητα του Μάθιου, απευθύνοντας έκκληση σε όσους διαμένουν στη ζώνη που αναμένεται να περάσει να εγκαταλείψουν την περιοχή και να απευθυνθούν στα διαθέσιμα καταφύγια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει στην πολιτεία βοήθεια εξασφαλίζοντας τροφή, νερό, μουσαμάδες, γεννήτριες, κουβέρτες, κούνιες, ομάδες ερευνών και διάσωσης, όπως και ομάδες καταγραφής των υλικών ζημιών.

Ο τυφώνας από το πιλοτήριο αεροσκάφους

Pilots endure serious turbulence as they head for the center of Hurricane Matthew https://t.co/n3MwsrIK34 pic.twitter.com/6K8fMfxrhm

Daily Mail US (@DailyMail) October 7, 2016

Εργοστάσια και εταιρείες στην Φλόριντα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, 2 εκατ. τόνοι ζάχαρης και 2 εκατ. στρέμματα βαμβακιού απειλούνται απ’ το πέρασμα του τυφώνα.

Photo:Gaston De Cardenas/Agence France-Presse — Getty Images

The post Ο τυφώνας Μάθιου «χτύπησε» την πολιτεία της Φλόριντα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα