Ο μυθιστοριογράφος Ζωρζ Περέκ στο σημερινό Google Doodle (Video)

08:53 7/3/2016 - Πηγή: iPop

Τον μεγάλο μυθιστοριογράφο Ζωρζ Περέκ τιμάει σήμερα η Google με το doodle της που είναι αφιερωμένο σε εκείνον.

Ο Ζωρζ Περέκ (1936-1982) ήταν μυθιστοριογράφος, δημιουργός ταινιών, δοκιμιογράφος και τεκμηριωτής βιβλιοθηκόνομος.

Για τα σπουδαία έργα του είχε βραβευτεί τέσσερις φορές.

Ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο έργο του είναι το «La disparition». Ποια είναι η ιδιαιτερότητά του; Ότι αν και 300 σελίδων βιβλίο δεν περιέχει

πουθενά το γράμμα «e»!

Το γνωστότερο μυθιστόρημά του, το La Vie mode d’emploi (Ζωή: Οδηγίες χρήστη), εκδόθηκε το 1978. Η σελίδα του τίτλου το περιγράφει ως «μυθιστορήματα», στον πληθυντικό, και οι λόγοι γίνονται εμφανείς με την ανάγνωση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο και πλούσιο έργο, ένα υφαντό διασυνδεδεμένων ιστοριών αλλά και ιδεών, όπως και λογοτεχνικών και ιστορικών υπαινικτικών αναφορών, που βασίζονται στις ζωές των κατοίκων μιας φανταστικής πολυκατοικίας των Παρισίων.

Γράφηκε επιπλέον σύμφωνα με ένα πολύπλοκο πρότυπο περιορισμών, και αποτελείται κυρίως από αρκετά στοιχεία, το καθένα από τα οποία προσθέτει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας. Τα 99 του κεφάλαια (600 σελίδες στην πρώτη έκδοση) κινούνται όπως ένας αξιωματικός που κάνει τον γύρο μιας σκακιέρας γύρω από το σχέδιο δωματίων του κτηρίου, περιγράφοντας τα δωμάτια και τα κλιμακοστάσια, και αφηγούμενος τις ιστορίες των κατοίκων τους. Στο τέλος αποκαλύπτεται ότι ολόκληρο το έργο λαβαίνει χώρα σε μία και μόνη στιγμή, με μία τελική ανατροπή που αποτελεί παράδειγμα «κοσμικής ειρωνείας». Κάποιοι κριτικοί το φέρουν ως παράδειγμα μεταμοντέρνας λογοτεχνίας.

Πηγή: Wikipedia

The post Ο μυθιστοριογράφος Ζωρζ Περέκ στο σημερινό Google Doodle (Video) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα