Ο ιδρυτής του ίντερνετ αποκαλύπτει: Αυτά πρέπει να γίνουν για να σώσουμε τον παγκόσμιο ιστό

19:44 2/4/2017 - Πηγή: iPop

Έχουν περάσει 24 χρόνια από τότε που ο Tim Berners-Lee υπέβαλε την πρότασή του για τον παγκόσμιο ιστό (www). Όπως δηλώνει ο ίδιος, το είχε οραματιστεί σαν μια ανοικτή πλατφόρμα, που θα επέτρεπε στον καθένα να μοιραστεί πληροφορίες, να έχει πρόσβαση σε ευκαιρίες και να είναι δυνατή η συνεργασία πέρα από γεωγραφικά και πολιτισμικά σύνορα.

Από πολλές απόψεις, το όραμα επέζησε και ενισχύθηκε μάλιστα μέσα από συνεχείς προσπάθειες και μάχες. Τους τελευταίους 12 μήνες όμως, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για τρεις νέες τάσεις που λίγο

πολύ όλοι τις αναγνωρίζουμε ως αρνητικές, οι οποίες πρέπει να εμποδιστούν με σκοπό να παραμείνει ο ιστός ένα εργαλείο που θα υπηρετεί την ανθρωπότητα. Ποια είναι αυτά τα λάθη όμως που απειλούν την επιβίωση του εργαλείου που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας;

Χάσαμε τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων μας

Το πρώτο πολύ σημαντικό λάθος που έχει γίνει σύμφωνα με τον Tim Berners-Lee είναι η ανύπαρκτη προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Το ισχύον επιχειρηματικό μοντέλο προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες για πολλά sites, με αντάλλαγμα τα προσωπικά μας δεδομένα. Πολλοί από μας συμφωνούν σ’ αυτό, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να συμφωνήσουμε σε κείμενα που περιέχουν μακροσκελείς και πολύπλοκες προϋποθέσεις και όρους που δεν μπαίνει κανένας μας στον κόπο να διαβάσει.

Οι πληροφορίες αυτές καταχωρούνται σε ειδικές βάσεις δεδομένων και από εκεί και πέρα δεν έχουμε πια τη δυνατότητα απ’ ευθείας ελέγχου τους. Δεν έχουμε επίσης τη δυνατότητα επιλογής, ποιές από τις πληροφορίες θέλουμε να μοιραστούμε και ποιές όχι, αφού οι όροι και προϋποθέσεις είναι «όλα ή τίποτα».

Αυτή η διασπορά των προσωπικών δεδομένων επιτρέπει επίσης στις κυβερνήσεις, με τη συνεργασία ή τον εκβιαστικό εξαναγκασμό των εταιρειών, να παρακολουθούν σχεδόν τα πάντα online, περνώντας παράλληλα νόμους που καταπατούν τα δικαιώματά μας για προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Σε καταπιεστικά καθεστώτα είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τη ζημιά που προκαλείται (Bloggers συλλαμβάνονται και σε ειδικές περιπτώσεις εκτελούνται, πολιτικοί αντίπαλοι παρακολουθούνται κ.λ.π.). Ακόμη όμως και σε χώρες που πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα του πολίτη, η συνεχής παρακολούθηση δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα για την ελευθερία της έκφρασης και εμποδίζει το web από το να αποτελεί μέσο εξερεύνησης σημαντικότατων θεμάτων..

Είναι πολύ εύκολη η διάδοση παραπληροφόρησης στο ίντερνετ

Ένα άλλο μεγάλο φαινόμενο που βιώνουμε σήμερα είναι αυτό της παραπληροφόρησης. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, ενημερώνονται και πληροφορούνται από μερικά social media και από ακόμα λιγότερες μηχανές αναζήτησης.

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν, οποιοσδήποτε έχει επιρροή σε αυτά τα εργαλεία να παραπληροφορεί τον κόσμο για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους. Από τα πιο αθώα fake news που θυσιάζονται στο βωμό του clickbait, μέχρι τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για χρηματιστηριακές προβλέψεις και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης για πολιτικούς λόγους.

Η online πολιτική διαφήμιση απαιτεί διαφάνεια και κατανόηση

Αυτό το τρίτο στοιχείο είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των δύο παραπάνω. Εξελιγμένοι αλγόριθμοι που έχουν σχεδιαστεί να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες και να δημιουργούν fake news για τους διαφορετικού χαρακτήρα χρήστες, χρησιμοποιούνται κατά κόρον κυρίως στις ΗΠΑ για πολιτικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα ο καθένας ψηφοφόρος ξεχωριστά να βλέπει τη θετική είδηση για τον υποψήφιο που σκέφτεται να ψηφίσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά της διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του 2016 περισσότερες από 50.000 διαφορετικές παραλλαγές διαφημίσεων, εντός και εκτός ΗΠΑ, χρησιμοποιούνταν ανήθικα για να κατευθύνουν ψηφοφόρους να ψηφίσουν ή όχι κάποιο υποψήφιο. Η στοχευμένη πολιτική διαφήμιση στο ίντερνετ επιτρέπει σε μια πολιτική καμπάνια να πει διαφορετικά και συχνά αντικρουόμενα πράγματα σε διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων. Σίγουρα αυτές οι επικοινωνιακές εκστρατείες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως δημοκρατικές.

Αυτά είναι σύνθετα προβλήματα και θα πρέπει σε συνεργασία με τις εταιρείες να επικρατήσει ισορροπία στη χρήση προσωπικών δεδομένων και να επιστραφεί ένα μέρος του ελέγχου τους στους χρήστες. Επίσης θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά επιχειρηματικά μοντέλα, όπως οι συνδρομές η μικροπληρωμές.

«Θα πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον της προσπάθειας των κυβερνήσεων να περάσουν αυστηρότερους νόμους παρακολούθησης των προσωπικών δεδομένων μας ακόμη και με την προσφυγή στη δικαιοσύνη», τονίζει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του ίντερνετ.

Photo/πηγή: theguardian.com

The post Ο ιδρυτής του ίντερνετ αποκαλύπτει: Αυτά πρέπει να γίνουν για να σώσουμε τον παγκόσμιο ιστό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα