Ο εξωδικαστικός μηχανισμός με απλά λόγια | Συζήτηση και ψήφιση του ν/σ στην Ολομέλεια

07:57 27/4/2017 - Πηγή: iPop
| Συζήτηση

Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη, απ’ την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Το σχέδιο νόμου εισάγεται στη Βουλή μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές.

O εξωδικαστικός μηχανισμός αφορά βιώσιμες επιχειρήσεις και τους δίνει τη δυνατότητα για διαπραγμάτευση με το σύνολο των πιστωτών τους σε μια μόνο διαδικασία.

Σύμφωνα

με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται η συμμετοχή τόσο του Δημοσίου όσο και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ως πιστωτών με τους ίδιους όρους που συμμετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές, συνεπώς επιτρέπεται μια ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, προσαρμοσμένη στη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης.

Μικρές, μεσαίες, μεγάλες αλλά κι ατομικές επιχειρήσεις θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα χρέη τους συνολικά και προς όλους τους πιστωτές τους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ο κάθε επιχειρηματίας δηλαδή θα προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία με βάση τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης, αφού καθίσει στο ίδιο τραπέζι με Τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο ορίζονται και νέες προϋποθέσεις, οι οποίες προωθούν ευκαιρίες για συνεννόηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο οφειλέτης μπορεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού να επιτύχει μειώσεις επιτοκίου, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών.

To Δημόσιο μπορεί να προσφέρει ως πιστωτής κατά περίπτωση μέχρι και 120 δόσεις.

Στόχος του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι η διάσωση επιχειρήσεων με υγιή χαρακτηριστικά με στόχο να συνεχίσουν να λειτουργούν σε καλύτερες βάσεις, διασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας, όμως, παράλληλα το τραπεζικά χαρτοφυλάκια και τα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται πως η ένταξη μιας επιχείρησης στον μηχανισμό γίνεται μόνο εφόσον κάλυπτε τα τρέχοντα έξοδά της, σε τουλάχιστον μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις, παρουσιάζοντας θετικά καθαρά αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων.

Παράλληλα, στο μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις που έχουν συνολικές οφειλές σε καθυστέρηση που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ μέχρι 31/12/2016.

Όμως, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα προσφέρουν σε επιχειρήσεις που έχουν οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ και τους ελεύθερους επαγγελματίες ρυθμίσεις ανάλογες μ’ αυτές που παρέχονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Τονίζεται πως στην αρμόδια επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράραξη, η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

The post Ο εξωδικαστικός μηχανισμός με απλά λόγια | Συζήτηση και ψήφιση του ν/σ στην Ολομέλεια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα