Τσίπρας: Θα καταθέσουμε πρόταση για Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία

10:13 17/3/2017 - Πηγή: iPop

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον τομέα της Υγείας προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός απ’ το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Β. Λεβέντη για την Υγεία στην «ώρα του Πρωθυπουργού» το πρωί της Παρασκευής. Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και τις

ΜΕΘ, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για «παράδεισο», όμως, υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με το παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η Υγεία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα απ’ το 2010 έως το 2014. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, η Κυβέρνηση παρέλαβε τη δημόσια δαπάνη στο 4,7%, «δεν μας παραξενεύει το γεγονός ότι ήταν χαμηλότερη απ’ τα ίδια τα Μνημόνια, όταν εκείνη την περίοδο υπήρχε διαγωνισμός για το ποιοι είναι αυτοί που θα πάρουν τη δόξα των «μεταρρυθμίσεων» οι δανειστές, ο κ. Thomsen ή άνθρωποι από τα υπουργεία».

Ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η Κυβέρνηση παρέλαβε την Υγεία σ’ ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής ασφυξίας, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε ν’ ανεβάσει άμεσα μέσα στο 2015 την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ και για πρώτη φορά «αυξήσαμε μέσα στην περίοδο της κρίσης».

Για τον Πρωθυπουργό, η Κυβέρνηση κατάφερε ν’ αντιμετωπίσει ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. «Τον Δεκέμβρη του 2014 είχαν έλλειμμα 936 εκατ. ευρώ, σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη και τα παλιά χρέη αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβριο 2016 τα νοσοκομεία είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η Κυβέρνηση παρέλαβε χρεοκοπημένα νοσοκομεία και τα έφερε σε κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς επιπλέον περικοπές.

«Δεν είμαστε ούτε θαυματοποιοί, ούτε μάγοι, ούτε τετραγωνίσαμε τον κύκλο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως αυτό η Κυβέρνηση το κατάφερε με επίμονη οικονομική πολιτική για εξοικονόμηση.

«Καταφέραμε ένα μεγάλο κατόρθωμα μέσα στην περίοδο της μνημονιακής πειθαρχίας να εντάξουμε 2.5 εκατ. ανασφάλιστους στο ΕΣΥ», συμπλήρωσε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να στερείται την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

«Από αυτούς τους πολίτες, τα 2,5 εκατ., το 1/3 έχει επίσημη δημόσια συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται. Αυτή η αυτονόητη ενέργεια ήταν αδιανόητη ακόμα και πριν από τα μνημόνια!».

Κενά στα νοσοκομεία

Παραλάβαμε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά, στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010 έως και το τέλος του 2014. Για 5 χρόνια είχαμε μονάχα απολύσεις. 6.256 προσλήψεις έχουν γίνει από τότε που αναλάβαμε. 2.600 εξ αυτών είναι μόνιμο προσωπικό.Έχουν προκηρυχθεί 1.974 θέσεις και προκηρύσσονται άλλες 3.200 θέσεις εκ των οποίων οι 2.350 μόνιμες, συμπληρώνονται οι 3100 θέσεις για τις τοπικές μονάδες υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες του ΕΚΑΒ και λοιπό προσωπικό

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε τονίζοντας πως έχουν καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις και προγραμματίζονται να καλυφθούν άλλες 12.000 θέσεις. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα γίνουν παράδεισος τα νοσοκομεία».

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Το 2015, σημείωσε ο Α. Τσίπρας, υπήρχαν 457 κλίνες στις ΜΕΘ. Ο μεγαλύτερος αριθμός ο οποίος λειτούργησε ήταν 514 κλίνες την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σήμερα, συνέχισε ο ίδιος, υπάρχουν 568 κλίνες. «Όχι μόνο περισσότερες από όσες παραλάβαμε αλλά περισσότερες από ποτέ. Ο προγραμματισμός είναι να φθάσουν τις 670 μέχρι τον Ιούνιο».

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια στράφηκε εναντίον των ΜΜΕ και των δελτίων ειδήσεων, λέγοντας πως φτιάχνουν βιντεάκια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

«Αυτό που με ενοχλεί δεν είναι να γίνει κριτική γιατί υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Αυτό που με ενοχλεί είναι τα 5 χρόνια οι ίδιοι που βυθιζόταν το ΕΣΥ δεν έκαναν τίποτα».

Για τα ΕΚΑΒ

Μιλώντας για τα ΕΚΑΒ, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε πως 90 ασθενοφόρα έχουν παραδοθεί στις περιφέρειες της χώρας, προσθέτοντας ότι προκηρύσσεται διαγωνισμός για ακόμα 120 ασθενοφόρα. «Δώσαμε για 6 μήνες 50 διασώστες στα νησιά για να μειωθεί η επιβάρυνση της προσφυγικής και ανοίξαμε την αεροπορική βάση στη Σύρο για να μεταφέρονται πάνω από 25 επείγοντα περιστατικά τον μήνα μειώνοντας κατά 35 πολύτιμα λεπτά την μεταφορά σώζοντας ζωές».

Ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου λέγοντας πως η λίστα των προγραμματισμένων χειρουργείων θα αναρτάται στην ιστοσελίδα χωρίς να δημοσιοποιούνται τα ονόματα.

Παράλληλα, μίλησε για τα γραφεία προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών. «Εκεί θα ενημερώνονται οι ασθενείς, θα κάνουν παράπονα.
Γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να γίνουν αυτά;».

Προφανώς δεν θα σταματήσουμε εδώ, τόνισε ο Α. Τσίπρας, και συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε σχέδιο για μεγάλα μεταρρυθμιστικά βήματα αλλά αυτές οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έχουν μπει μπροστά
τα επόμενα βήματα θα είναι στον τομέα των φαρμάκων».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, θα προχωρήσει και η συγκρότηση διαφανούς συστήματος για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε όμως ο Πρωθυπουργός και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπου αλλάζει ολοκληρωτικά την εικόνα του ΕΣΥ. «Στόχος να αντιστοιχεί μια τέτοια μονάδα ανά 10.000 κατοίκους. θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και σταθερό προσωπικό».

Ο Α. Τσίπρας εξηγώντας τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων σημείωσε πως κάθε μονάδα θα παρακολουθεί συνολικά την πορεία της υγείας των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής, θα οργανώνει την θεραπεία και την πρόληψη.

Η λειτουργία τους θα αποσυμφορήσει τα μεγάλα νοσοκομεία ώστε να απασχοληθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά με τα σοβαρά περιστατικά ως τον Ιούνιο θα έχουμε 50 τέτοιες μονάδες σε αστικές περιοχές και μέχρι το τέλος του 2017 άλλες 239

Σκοπός είναι να έχουν καλυφθεί 3 εκατομμύρια πολίτες σε αστικά κέντρα. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παραπάνω κίνηση ως μεγάλη τομή στην περίοδο της κρίσης.

«Δεν είναι έγνοιά μας να στήσουμε πελατειακά δίκτυα»

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτιθέμενος στις προηγούμενες Κυβερνήσεις, οι οποίες δεν βελτίωσαν το σύστημα υγείας, τόνισε πως «δεν είναι έγνοιά μας να στήσουμε πελατειακά δίκτυα, ούτε να κάνουμε το χατίρι των δανειστών».

«Όταν μας ζήτησαν να διατηρήσουμε το 5ευρω των νοσοκομείων συγκεντρώσαμε τον έλεγχο του αίματος μόνο σε 4 κέντρα. Εξοικονομήσαμε 15 εκατ ευρώ. όσο χρειαζόταν για να καταργήσουμε αυτή την επιβάρυνση από τους πολίτες».

Γιατί οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν έφτιαξαν τη λίστα χειρουργείων κατά τον Πρωθυπουργό:

«Γιατί παράγοντες των κομμάτων που κυβερνούσαν πριν είχαν αναπτύξει δίκτυα αλληλοεξυπηρετήσεων, κομματάρχες και κολλητοί υπουργών αλώνιζαν στα χειρουργεία και αντάλλασσαν ψήφους. γι αυτό δεν ξήλωναν τα δίκτυα διαφθοράς.Γιατί πολλά στελέχη των προηγούμενων Κυβερνήσεων δεν είχαν το μυαλό στη δουλειά αλλά στον πλουτισμό και τα σκάνδαλα».«Δεν είναι παράδεισος το σύστημα Υγείας, όμως, υπάρχουν σημαντικές διαφορές»

«Δεν ισχυρίζομαι ότι το σύστημα Υγείας έχει γίνει παράδεισος αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές», τόνισε ο Πρωθυπουργός απ’ το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση εργάζεται για την ηθικοποίηση του συστήματος που είναι προϋπόθεση για να γίνει σταθερό και αξιόπιστο το σύστημα.

Εμείς μπορούμε να κάνουμε βαθιές αλλαγές γιατί βάλαμε ανθρώπους με τεχνοκρατική επάρκεια, δεν είμαστε δεμένοι με καμία εξουσία, όσα αλλάζουμε εμείς είναι το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα για την Υγεία ο κόσμος, τα λαϊκά στρώματα η μεγάλη πλειοψηφία που δεν έχει την δυνατότητα να πάει σε ιδιωτικά νοσοκομεία το αναγνωρίζει εμείς είμαστε εδώ γι αυτούς γιατί η υγεία είναι ο χώρος που η ταξικότητα εκεί μετριέται όχι στην ποιότητα ζωής αλλά το προσδόκιμο ζωής. Εμείς θα είμαστε επιτυχημένοι όταν ο κάθε πολίτης που ασθενεί να μην βαρυγκωμά με την ιδέα του νοσοκομείου

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως η Κυβέρνηση δεν χαρίζει κάτι στον λαό, αλλά διασφαλίζει πώς θα μπορεί να έχει κάποια ανταποδοτικότητα, να χαίρεται «όσα με το δικό του αίμα χτίζονται. Σε σύντομο διάστημα ο ελληνικός αλός θα το κρίνει, θα το επικροτήσει και θα αρχίσει να φαίνεται η διαφορά στα δημόσια νοσοκομεία».

Για τα σχολικά γεύματα

Αναφερόμενος στα σχολικά γεύματα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν είναι ανούσια, ούτε περιττά, αλλά αντιθέτως έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την απόδοση των μαθητών.

Δεν είναι ανούσια, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που τα χρόνια της κρίσης η φτώχεια πολλαπλασιάστηκε στην χώρα μας και ακόμα και σήμερα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ενός πλήρους πρωινού

Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πιλοτική εφαρμογή για χιλιάδες μαθητές γευμάτων στα σχολεία. «Είναι πολύ ουσιαστική παρέμβαση, μακάρι να φθάσουμε σ’ ένα σημείο που θα είναι όντως περιττά».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απόφαση για επέκταση των προγραμμάτων όχι μόνο απ’ το 2019 όποτε θα εφαρμοστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα, «θα φθάσουμε στους 300.000 μαθητές (το μισό πληθυσμό των μαθητών δημοτικού) είναι σημαντική παρέμβαση».

Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε υποδομές, όχι πυροτεχνήματα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας πως μειώθηκε λίγο ο ΦΠΑ , «ακόμα και να τον μειώσουμε, δεν θα πάει στον καταναλωτή».

Η Κυβέρνηση, κατά τον Πρωθυπουργό, επιθυμεί υποδομές οι οποίες να έχουν αξία για την κοινωνία.

Εκεί όπου γίνονταν απολύσεις, γίνονται προσλήψεις, σημείωσε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας η Κυβέρνηση παλεύει μέρα με τη μέρα, φέρνοντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο στη Σαντορίνη, «το οποίο κάποιοι δεν το ανοίγανε -έτοιμο κτήριο- γιατί θέλανε να βοηθήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μάχη δίνουμε και μάχη θα δώσουμε για να μάθει ο ελληνικός λαός όσα συνέβαιναν όλα αυτά τα χρόνια».

Κεφάλαιο σκάνδαλα κι απόδοση Δικαιοσύνης

Μιλώντας για την δικογραφία του κ. Παπαντωνίου, ο Πρωθυπουργός διατύπωσε την άποψη ότι «δεν μπορούμε να την βάλουμε στο συρτάρι», αλλά αντίθετα, πρόσθεσε, «την φέραμε στη Βουλή και προς τιμή τους συμφώνησαν όλα τα κόμματα».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε παράλληλα πως εάν ήταν Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του περνούσαν από προανακριτική, τότε θα υπήρχε θέμα. «Δεν θα πήγαινα στους Δελφούς να δίνω συμβουλές».

Συνεχίζοντας να μιλάει στην υπόθεση του κ. Παπαντωνίου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «απ’ όσο ξέρω είναι στο εξωτερικό, ο γιος του είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και όταν είπαμε ότι θα περάσει από προανακριτική επιτροπή έκανε δήλωση και σχολίασε ότι βαράτε το ΠΑΣΟΚ».

Αυτή η Κυβέρνηση έχει δώσει μια δέσμευση, ότι δεν θα αφήσει ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω. Το πάρτι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Υγεία θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο και οι ευθύνες, όπου υπάρχουν είτε ποινικές είτε πολιτικές, δεν μας ενδιαφέρει το θέμα της διαγραφής. Είναι ένας άθλιος νόμος που πρέπει να διαγραφεί. Πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη

Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο τομέα της Υγείας.

Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και τα χαμογελάκια και οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, αλλά εδώ δημόσια και μπορεί τα χαμογελάκια θα χαθούν όταν θα αρχίσουν να γίνονται οι ερωτήσεις

Η ερώτηση του Β. Λεβέντη:

O Βασίλης Λεβέντης μιλάει για ασαφείς αλλαγές στον τομέα της Υγείας και καλεί τον Α. Τσίπρα να διευκρινίσει τα εξής:

Αν οι ανασφάλιστοι τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.Αν οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν ελεύθερα ή δεσμεύονται με πίνακα φαρμάκων.Πόσοι από τους αξονικούς τομογράφους που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν.Πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και πόσο καιρό χρειάζεται να είναι στη λίστα αναμονής ο ασθενής.Αν θα γίνουν προσλήψεις ιατρών που διαθέτουν ιδιωτικά ιατρεία με περιορισμένες ώρες απασχόλησης, για να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

The post Τσίπρας: Θα καταθέσουμε πρόταση για Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία appeared first on iPop.

Keywords
τσιπρας, υγεια, εξεταστικη, αλέξης τσίπρας, ολυμπιακοί αγώνες, εν λόγω, βουλη, παραιτηση λεβεντη, αεπ, νέα, συμμετοχή, εκαβ, μμε, ηλεκτρονική, σχολεια, ΦΠΑ, υπουργοι, ΠΑΣΟΚ, συριζα, ipop, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, 600 δις, τελος του κοσμου, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, ipop, ηλεκτρονική, το θεμα, αεπ, βημα, δουλεια, εκαβ, θεμα, μμε, νησια, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, πυροτεχνηματα, σαντορινη, το βημα, φτωχεια, αιμα, ασθενοφορα, γεγονος, γινει, γινονται, γιατροι, γραφεια, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δοξα, δωσει, δικτυα, εγινε, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ενεργεια, εν λόγω, επρεπε, ετοιμο, ζωης, ιδεα, ιδια, υπηρχαν, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κινηση, λεβεντης, λειτουργια, μηνες, μυαλο, νοσοκομεια, παιδια, ποιοτητα, προβληματα, προσληψεις, πρωι, συνεχεια, συμμετοχή, συρο, σχεδιο, τιμη, τομη, φαρμακα, φορα, ωρες, βηματα, εφαρμογη, ειπαμε, ελληνικα, χωρα, νοσοκομειο, θεσεις, υγειας, χαιρεται
Τυχαία Θέματα