Νέες έρευνες αποκαλύπτουν τις επιπλοκές του κορονοϊού σε πνεύμονες και νευρικό σύστημα

13:15 12/12/2020 - Πηγή: iPop

Ο εφιάλτης της πανδημίας μαίνεται ακόμα και κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάτι καινούριο, είτε καλό όπως είναι ενδεχομένως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, είτε κακό όπως είναι οι επιπλοκές του κορονοϊού σε πνεύμονες και νευρικό σύστημα σύμφωνα με νέες έρευνες.

Επιπλοκές του κορονοϊού σε πνεύμονες και νευρικό σύστημα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, και πιο συγκεκριμένα από την Ιατρική Σχολή, φέρνουν στο φως σημαντικά στοιχεία για τον ιό και τον τρόπο με τον οποίο προσβάλει τους ανθρώπινους πνεύμονες. Ο καθηγητής

βιοχημείας, Andrew Emili, εξήγησε πως όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσπαθεί να “πιάσει” το μικρόβιο του κορονοϊού αυτό μετακινείται από κύτταρο σε κύτταρο αχρηστεύοντας το ένα μετά το άλλο. Αυτή είναι η πιθανή αιτία της σημαντικής βλάβης που εμφανίζουν οι πνεύμονες ανθρώπων που έχουν νοσήσει.

Ο ιός χρησιμοποιεί αυτούς τους πόρους για να πολλαπλασιαστεί ενώ αποφεύγει την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζονται νέοι ιοί που στη συνέχεια εξέρχονται από το εξαντλημένο και βίαια κατεστραμμένο κύτταρο του πνεύμονα, αφήνοντάς τους να αυτοκαταστραφούν. Αυτοί οι νέοι ιοί μολύνουν στη συνέχεια άλλα κύτταρα, όπου επαναλαμβάνεται ο ίδιος κύκλος

Fusion Medical Animation/Unsplash

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αλλαγές στα πνευμονοκύτταρα σε διάφορα χρονικά όρια από την μόλυνση τους από τον κορονοϊό και στη συνέχεια τα σύγκριναν με άλλα υγιή. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας ο κορονοϊός προσβάλει τα πνευμονοκύτταρα από την πρώτη κιόλας ώρα. Ωστόσο όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Υπάρχουν σημαντικά βιολογικά χαρακτηριστικά ειδικά για τα κύτταρα των πνευμόνων που δεν αναπαράγονται από άλλους τύπους κυττάρων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μελέτη ιογενούς λοίμωξης. Η μελέτη του ιού στο πλαίσιο του τύπου κυττάρου που είναι περισσότερο κατεστραμμένος σε ασθενείς είναι πιθανό να αποδώσει πληροφορίες που δεν θα μπορούσαμε να δούμε σε άλλα μοντέλα συστημάτων

Συμπερασματικά, υπάρχουν 18 φάρμακα που ενδεχομένως να φανούν αποτελεσματικά ενάντια του κορονοϊού.

Ακόμα μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology: Clinical Practice από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, φέρνει στην επιφάνεια επιπλοκές του κορονοϊού και στο νευρικό σύστημα όπως εγκεφαλικά επεισόδια, κρίσεις και διαταραχές της κίνησης. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Pria Anand, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας δήλωσε συγκεκριμένα:

Οι ιδιαίτερες επιπλοκές του Covid, και οι νευρολογικές διαταραχές γενικότερα, αφορούν στην ικανότητά σας να αλληλεπιδράτε ουσιαστικά με τον κόσμο. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα μοναδικά και καταστροφικά πράγματα για αυτόν τον ιό

Σύμφωνα με τη μελέτη ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση σε μεγάλο αριθμό ασθενών, υπάρχουν επίσης πιο σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να απαιτήσουν εξειδικευμένη διαχείριση από νευρολόγους. Ωστόσο τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής οι ερευνητές με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αλλάξουν καθώς στηρίζονται σε πορίσματα αυτών των εννέα μηνών που η πανδημία μαστίζει τον κόσμο.

Αυτές είναι οι επιπλοκές του κορονοϊού σε πνεύμονες και νευρικό σύστημα σύμφωνα με τις νέες έρευνες του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Νέες έρευνες αποκαλύπτουν τις επιπλοκές του κορονοϊού σε πνεύμονες και νευρικό σύστημα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα