Τι μπορεί να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα στο σκύλο σου και πώς θα το αντιληφθείς

12:09 12/12/2020 - Πηγή: iPop

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα τόσο για σένα όσο και για τον αγαπημένο σου φίλο. Τα ηπατικά προβλήματα στο σκύλο σου μπορεί να εμφανιστούν και μπορεί να εντοπιστούν τόσο μέσα από τις αιματολογικές εξετάσεις όσο και από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει. Το καλό με το συκώτι είναι ότι έχει εξαιρετικές αναπλαστικές ιδιότητες και λόγω αυτού μπορείς να κάνεις πολλά ώστε να προστατεύσεις το κατοικίδιό σου από ηπατικά προβλήματα.

Όσα πρέπει να γνωρίσεις για τα ηπατικά προβλήματα στο σκύλο σου

Το συκώτι βοηθά στην πέψη και την πήξη του αίματος και αφαιρεί τις τοξίνες από το

σύστημά του σκύλου σου. Εάν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να κάνει τον αγαπημένο σου φίλο άρρωστο. Ωστόσο η ηπατική νόσος μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί.

Artem Beliaikin/PexelsΠοια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα των ηπατικών προβλημάτων είναι παρόμοια με αυτά που γενικά θα σου υποδείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να επισκεφθείς τον κτηνίατρο σου. Τα συμπτώματα του σκύλου σου μπορεί να περιλαμβάνουν:

Απώλεια όρεξηςΑπώλεια βάρουςΈμετος ή διάρροιαΑυξημένη δίψαΈνας ασταθής περίπατοςΑυξημένη ανάγκη να κατουρήσειΣύγχυσηΚίτρινα μάτια, γλώσσα ή ούλα (ίκτερος)Σημάδια αδυναμίαςΑίμα σε ούρα ή κόπραναΕπιληπτικές κρίσειςΣυσσώρευση υγρού στην κοιλιά

Εάν η ηπατική νόσος του σκύλου σου δεν γίνει αντιληπτή νωρίς, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εγκεφαλική κατάσταση που ονομάζεται ηπατική εγκεφαλοπάθεια.

Τι προκαλεί ηπατικά προβλήματα στο σκύλο σου

Μερικές φορές η ηπατική νόσος μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Άλλες φορές μπορεί να είναι γενετικό. Αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από μόλυνση ή τραύμα στην περιοχή. Ορισμένες ασθένειες και φάρμακα μπορούν να βλάψουν το συκώτι του σκύλου σου. Άλλες αιτίες ηπατικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μερικά φυτά και βότανα όπως το ragwort, ορισμένα μανιτάρια και γαλαζοπράσινα φύκιαΛεπτοσπείρωση, μια βακτηριακή ασθένεια που μπορούν να έχουν οι σκύλοι μέσω άμεσης επαφής με ούρα από μολυσμένα ζώα ή μέσω νερού, εδάφους ή τροφής μολυσμένων με τα ούρα τουςΑνεπιθύμητα καρδιακά σκουλήκιαΔιαβήτηςΖητήματα με το πάγκρεαςΧρήση παυσίπονωνΠαχυντικά φαγητά

Εάν ο σκύλος σου έχει κάποια συμπτώματα ηπατικών προβλημάτων, ο κτηνίατρός σου μπορεί να σε ρωτήσει για τη διατροφή και τα φάρμακά του. Ο κτηνίατρος μπορεί να θέλει να κάνει εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες ή υπερήχους για να πάρει μια εικόνα του τι συμβαίνει με το συκώτι του σκύλου σου. Μπορεί επίσης να θέλει να κάνει βιοψία – να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα ιστού για βιοψία.

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή που μπορείς να ακολουθήσεις

Η θεραπεία του σκύλου σου θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και τι το προκάλεσε. Ένας κτηνίατρος θα πρέπει να δει πόση ζημιά υπάρχει στο ήπαρ.

Οι αλλαγές στη διατροφή συχνά βοηθούν. Ο σκύλος σου μπορεί να χρειαστεί μια ειδική διατροφή για να βεβαιωθείς ότι παίρνει τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που απαιτούνται για να βοηθήσει το συκώτι του.
Συμπληρώματα όπως SAM-E ή γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσουν το ήπαρ να ανακάμψει.
Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για λοιμώξεις του ήπατος. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αλλάξεις τα άλλα φάρμακα του σκύλου σου ή να μειώσεις το ποσό που παίρνουν.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή για σκύλους με όγκους ή κύστες.

Καλό είναι να συνεργαστείς στενά με τον κτηνίατρό σου για τη διαχείριση της νόσου και την αποφυγή ηπατικής ανεπάρκειας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι μπορεί να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα στο σκύλο σου και πώς θα το αντιληφθείς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
σκυλια με προβλημα στο συκωτι,
Τυχαία Θέματα