Νέα ομάδα ειδικών για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών απ’ την Frontex- Ο ρόλος της

20:15 10/1/2017 - Πηγή: iPop

Νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων για να ενισχυθεί η επιστροφή των παράνομων μεταναστών απ’ την Ε.Ε. σε τρίτες χώρες ανακοίνωσε η Frontex την Τρίτη.

Η εν λόγω διαδικασία θα αφορά τους μετανάστες που είναι σ’ όλη την Ε.Ε. Οι εμπειρογνώμονες θα προέρχονται απ’ τα κράτη-μέλη τις χώρες που έχουν συνδεθεί με τη ζώνη Σένγκεν.

690 συνολικά συνοδοί, επιβλέποντες και ειδικοί θα αποτελούν την ομάδα. Το μέγεθός της συνάδει με την εμπειρία από επιχειρήσεις

επιστροφής στο παρελθόν, τον αριθμό των επιστροφών που αναμένονται το 2017 αλλά και την ανάλυση του κινδύνου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex δήλωσε σχετικά:

Η στελέχωση της συγκεκριμένης ομάδας, θα συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και στην αναγκαία υποστήριξη των εθνικών αρχών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα και την Ιταλία, η οποία έλαβε αριθμό ρεκόρ των μεταναστών το περασμένο έτος

Θυμίζουμε ότι απ’ τον Δεκέμβρη η Frontex έχει κάνει κάλεσμα για εθελοντική προσφορά. Οι απαντήσεις που έλαβε ο Οργανισμός κάλυπταν το 57% των αναγκών.

Ποιες θα είναι οι αρχικές αρμοδιότητες της ομάδας εμπειρογνωμόνων;

Η αναγνώριση των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ε.Ε., η απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τις προξενικές αρχές των χωρών προέλευσης των μεταναστών που επιστρέφουν.

Οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού θα συντονίζονται απ’ την Frontex, ενώ οι συνοδοί θα βοηθούν τους υπάλληλους της κάθε χώρας.Οι επιβλέποντες απ’ την μεριά τους θα εποπτεύουν ανεξάρτητα τις επιχειρήσεις για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.Οι ειδικοί θα πρέπει να βρίσκουν άτομα που χρειάζονται προστασία και να τα παραπέμπουν στις Αρχές.Παράλληλα, στην ομάδα θα συμμετέχουν και ειδικοί σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Τα προσόντα των ειδικών στις διαδικασίες επιστροφών, τέθηκαν από την Frontex, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές και την Κομισιόν.

Τονίζεται πως το 2016 έγινε η επιστροφή 10.700 μεταναστών σε 232 επιχειρήσεις επαναπατρισμού της Frontex. Η Frontex παράλληλα βοήθησε και την επανεισδοχή 908 ανθρώπων από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι οι ατομικές αποφάσεις επιστροφής εκδίδονται από τις δικαστικές ή διοικητικές αρχές των μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Photo: AFP

The post Νέα ομάδα ειδικών για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών απ’ την Frontex- Ο ρόλος της appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα