Μυτιλήνη: Παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο η καταστροφή της Βρίσας

16:10 17/6/2017 - Πηγή: iPop

Για τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που δέχτηκε η Μυτιλήνη την περασμένη Δευτέρα, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σε αυτό βρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι έχουν ενεργή δράση τόσο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων

από το σεισμό και την καταστροφή της Βρίσας, όσο και στην προστασία των κατοίκων. Παρευρισκόμενοι ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης.

Εκτενής αναφορά έγινε σε σημαντικά θέματα και κυρίως στην καταστροφή της Βρίσας, η οποία θεωρείται πλέον παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο που θα μελετηθεί το επόμενο διάστημα από τους ειδικούς.

Τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός πως η Βρίσα δέχτηκε σεισμική ενέργεια ισχύος που αντιστοιχεί με 9 της αντίστοιχης κλίμακας, ενώ καμία επιβάρυνση δεν δέχθηκαν άλλες πολύ κοντινές περιοχές.

Στη συνεδρίαση απαντήθηκαν μερικές από τις παρακάτω ερωτήσεις:

Τι προκάλεσε τον σεισμό;

Ο σεισμός προκλήθηκε από ένα υποθαλάσσιο ρήγμα διεύθυνσης βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά μήκους 25 χιλιομέτρων. Άλλες 350 σεισμικές δονήσεις κάτω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης μετά τον κύριο σεισμό. Οι μετασεισμοί προήλθαν όλοι από το ίδιο ρήγμα.

Περιμένουμε νέο μεγάλο σεισμό;

Ο Ευθ. Λέκκας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, «ευχόμαστε, όσο και να φαίνεται παράδοξο, να γένει ένας νέος σεισμός της τάξης των 5,5 με 5,6 ρίχτερ, ώστε να βεβαιωθούμε και επισήμως ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης. Ο σεισμός αυτός θα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον αρχικό σεισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες, γιατί θα είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερος σε ενέργεια».

Υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα;

Ο καθηγητής κ Λέκκας, σε πολύ καθησυχαστικό τόνο, είπε ότι και 350 μετασεισμοί να προέρχονται από το ίδιο σεισμικό ρήγμα, δεν θα υπάρξει καμία διασπορά.

Γιατί η Βρίσα δέχθηκε τόσο μεγάλη ισχύ σεισμικής ενέργειας σε σχέση με τις άλλες περιοχές;

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα στην πολυετή του εμπειρία σε 50 μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο, δεν συνάντησε αντίστοιχο φαινόμενο. Οι βλάβες είναι εντοπισμένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ στη γύρω περιοχή είναι διάσπαρτες και μικρότερης κλίμακας. Επισήμανε μάλιστα, πως η Βρίσα θααποτελέσει παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών και επιστημονικών ερευνών.

Ποιες είναι οι δράσεις που πρέπει να γίνουν για τη συνολική αποκατάσταση των ζημιών;

Οι δράσεις που πρέπει να γίνουν αφορούν την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, των εκκλησιών, των μνημείων, των σχολείων.

Θα γίνει μετεγκατάσταση του οικισμού της Βρίσας σε άλλη περιοχή;

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα καταβληθούν προσπάθειες ο οικισμός να χτιστεί στην ίδια θέση, εκτός αν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο έδαφος.

Διάβασε επίσης:

Με νέο σεισμό ξύπνησε η Λέσβος

The post Μυτιλήνη: Παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο η καταστροφή της Βρίσας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα