Ο δρόμος προς την ποσοτική χαλάρωση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα

12:33 17/6/2017 - Πηγή: iPop

Μπορεί η συμφωνία να έκλεισε, όμως, ο δρόμος προς την ποσοτική χαλάρωση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα… Η ΕΚΤ προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο QE και να βγει η χώρα μας ξανά στις αγορές θέλει αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος, κάτι το οποίο δεν έγινε στο Eurogroup της Πέμπτης.

Μέσα στους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα όταν πλησιάζει το διάστημα προς την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού

προγράμματος, οι διαπραγματεύσεις θα κορυφωθούν και αναμένονται δύσκολες καθώς θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν οι δεσμεύσεις, οι οποίες αναλήφθηκαν στο περιθώριο του Eurogroup.

Η συμφωνία για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αλλά και χειρότερη, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση προς το παρόν δηλώνει ικανοποιημένη με όσα πήρε.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε απ’ την ΕΚΤ να ξεκαθαρίσει εάν και πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν είναι αρκετές γι’ αυτό το βήμα, όμως, ο Mario Draghi ενδεχομένως να τολμήσει να εντάξει τη χώρα μας στο QE, ακόμα κι αν όσα αποφασίστηκαν δεν τον καλύπτουν 100%.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ σε δηλώσεις του στο Reuters την Παρασκευή είπε:

Χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια ως προς το τι είδους ελάφρυνση χρέους θα λάβει η Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές της, εάν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Παράλληλα, μίλησε για ένα πολύ θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας πως χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά το χρέος στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα δούμε, όμως, και τις κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών και το κατά πόσον θα τολμήσει απ’ την πλευρά του μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του EuroWorking Group εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις αγορές:

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές. Το Φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018 οι επενδυτές θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα. Αρχικά η Ελλάδα θα πληρώσει στην αγορά κεφαλαίων σίγουρα ορισμένα ασφάλιστρα κινδύνου και θα πρέπει να αποδεχτεί συντομότερους χρόνους αποπληρωμής, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος

The post Ο δρόμος προς την ποσοτική χαλάρωση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα