Μουζάλας: Ο δήμος Χίου και η ΝΔ παρεμποδίζουν τις λύσεις για τους πρόσφυγες

10:43 24/11/2016 - Πηγή: iPop

Την κατηγορία ότι δημιουργούν εμπόδια στην αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στη Χίο με τους πρόσφυγες επέρριψε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προς το Δήμο της Χίου και τη η Νέα Δημοκρατία. Την κατηγορία αυτή, όμως, απέρριψαν ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και ο βουλευτής ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σε συνέντευξή

του στον ΣΚΑΙ, ο Υπουργός κατηγόρησε τον Δήμο ότι δημιουργεί εμπόδια στην κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή ΧΑΔΑ, παρόλο που στην αρχή είχε συμφωνήσει μ’ αυτό, ενώ κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία υποκινεί ενέργειες που υπονομεύουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά. Τόνισε, βέβαια, ότι η στάση που κράτησε ο Δήμος, φανέρωνε ότι είχε επηρεαστεί από τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, λόγω της «συστηματικής δουλειάς» ακροδεξιών και ρατσιστικών στοιχείων.

Απάντηση στις καταγγελίες του Υπουργού, θέλησε να δώσει από τη μεριά του ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, διαψεύδοντας όσα δήλωσε. Διευκρίνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει υπαναχωρήσει από οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά αντίθετα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.

Και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, παρεμβαίνοντας θέλησε να δώσει μια απάντηση στην κατηγορία ότι η ΝΔ εμποδίζει την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης. Όπως δήλωσε, η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν επιβάλει την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Στα όσα ακούστηκαν ο κ. Μουζάλας τόνισε, ότι η μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι δυνατή βάσει της συμφωνίας, καθώς αυτή είναι η ερμηνεία που έχουν επιλέξει τόσο η Κομισιόν όσο και η Άγκυρα.

Παράλληλα, επεσήμανε τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρόκειται να δεχτούν νέο κύμα χιλιάδων προσφύγων από τη γείτονα χώρα.

Τόνισε, μάλιστα, ότι ο χώρος φιλοξενίας στο ΧΑΔΑ θα είχε κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, όμως οι τοπικές Αρχές αντιστάθηκαν, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι, προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Στο ΣτΕ οι κάτοικοι της Χίου

Την ίδια ώρα, κάτοικοι και επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της Χίου οδηγήθηκαν στο Συμβούλιο Επικρατείας, προκειμένου να κάνουν αίτηση ακύρωσης της απόφασης για τη λειτουργία του hot spot της ΒΙΑΛ. Η αίτηση ακύρωσης θα εκδικασθεί στις 7 Φεβρουαρίου του 2017.

Σε ανακοίνωσή του, το Τοπικό Τμήμα Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην προσχωρήσει στην κατασκευή νέων προσφυγικών – μεταναστευτικών δομών στη Χίο.

Όποιοι ανυπομονούν να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων προσφυγικών – μεταναστευτικών δομών στο νησί της Χίου, νομίζουμε ότι θα ήταν λογικό να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση Σύστασης του Κέντρου

Τον Ιανουάριο του 2016, από κοινού οι Υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών αποφάσισαν «Σύσταση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

Τι περιλαμβάνει η αίτηση ακύρωσης:

Η αίτηση ακύρωσης ζητά όχι μόνον να μη δημιουργηθεί καμία απολύτως άλλη νέα υποδομή υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων στο νησί, αλλά και να εξαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα η Χίος από τόπος υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων, οικονομικών μεταναστών, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων προσώπων εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν καταχρηστικά τις ιδιότητες αυτές.

Επισημαίνεται,επίσης, η ανάγκη τήρησης της αναλογικότητας και προστασίας της νησιωτικότητας σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, όπως η Χίος. Το Τοπικό Τμήμα Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών αναφέρει:

«Για τη μετατροπή του κτηρίου και του χώρου της ΒΙΑΛ σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής δεν εκδόθηκε καμία άδεια, πέραν των οικοδομικών αδειών που υπήρχαν (ετών 1980 και 1982), και αφορούσε το αρχικό Βιομηχανικό Κτίριο. Επομένως, δεν έχει εκδοθεί άδεια αλλαγής χρήσης, ούτε άδεια δόμησης, ούτε άδεια μικρής κλίμακας, ούτε έχει συνταχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε καν μελέτη πυρασφάλειας και προφανώς δεν έχει γίνει κανένας χωροταξικός σχεδιασμός».

The post Μουζάλας: Ο δήμος Χίου και η ΝΔ παρεμποδίζουν τις λύσεις για τους πρόσφυγες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα