Μουζάλας : Μην πανικοβάλλεστε, το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο

14:46 2/3/2016 - Πηγή: iPop

Την αισιοδοξία του για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΝΠΕ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις της προσφυγικής κρίσης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται

η Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση» .

Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως η κατάσταση με το προσφυγικό θα διαρκέσει περίπου 2 έως 3 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ωστόσο υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση, έως ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση, η Ελλάδα οφείλει να φροντίσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπογράμμισε πως με βάση την εμπειρία του «όπου αποκαθίσταται η έννοια του κράτους, η κατάσταση μπαίνει σε τάξη», χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφερθεί στη σημαντική συνδρομή των ΟΤΑ και άλλων κοινωνικών φορέων, χωρίς την οποία, η ελληνική Κυβέρνηση δε θα μπορούσε να διαχειριστεί επαρκώς το προσφυγικό. Όπως ο ίδιος δήλωσε :«Στηριζόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση και μαζί με την κοινωνία θα τα καταφέρουμε».

Οι αντιδράσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Οι περιφερειάρχες, δήλωσαν από τη μεριά τους πως πρόκειται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η προσφυγική κρίση, παρά τα όποια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.

Αναφερόμενοι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι περιφερειάρχες στάθηκαν ιδιαίτερα στην έλλειψη προσωπικού και στα γραφειοκρατικά προσκόμματα που συναντούν, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, να προτείνει τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος της Εθνικής Οδού, τονίζοντας πως η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες διαχείρισης του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων που καταφτάνουν στην περιοχή.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει οικονομικά την χώρα, αφού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα έχει διαθέσει περίπου 1,8 δισ. ευρώ, μη έχοντας λάβει αρκετά κονδύλια από την Ε.Ε.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΝΠΕ, έγινε σχετική πρόταση για τη σύσταση εθνικού συντονιστικού κέντρου, προκειμένου να είναι σαφής οι αρμοδιότητες ανάμεσα στα υπουργεία και να είναι αποτελεσματική και άμεση η διαχείριση οποιουδήποτε ζητήματος προκύπτει σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στις επιμέρους περιφέρειες της χώρας.

photo:Menelaos Myrillas / SOOC

The post Μουζάλας : Μην πανικοβάλλεστε, το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα