Μουσική ή καφές για να μείνεις «ξύπνιος» στο αμάξι;

16:30 2/10/2014 - Πηγή: iPop

Είσαι στο αμάξι και γυρνάς σπίτι κουρασμένος από τη δουλειά. Τα βλέφαρα κλείνουν, οι δυνάμεις σου σε εγκαταλείπουν και όλα σου δείχνουν ότι χρειάζεσαι κάτι να σε αναζωογονήσει. Μουσική ή καφές; Συνήθως επιλέγεις κάτι από τα δύο για να σε ξυπνήσει εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Οι επιστήμονες έρχονται να απαντήσουν με στοιχεία στο δίλημμα.

Οι ερευνητές ShiXu Liu, Shengji Yao και Allan Spence σχεδίασαν μια μελέτη προσομοίωσης οδήγησης που μέτρησε τα επίπεδα κόπωσης του οδηγού κατά τη χρήση καφεΐνης, μουσικής

και χωρίς διεγερτικό. Η μελέτη τους θα παρουσιαστεί στο Σικάγο τον Οκτώβριο.

Είκοσι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τρεις συνεδρίες 120 λεπτών οδήγησης σε ένα διάστημα τριών ημερών, την ίδια ώρα κάθε μέρα και στη συνέχεια αξιολόγησαν τα επίπεδα κόπωσής τους σε ένα ερωτηματολόγιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν είτε καφεΐνη είτε μουσική ως διεγερτικό αισθάνθηκαν λιγότερο κουρασμένοι. Οι ερευνητές σημείωσαν, ωστόσο, ότι όσοι ήπιαν ρόφημα με καφεΐνη για να μείνουν ξύπνιοι εκτέλεσαν τα καθήκοντα οδήγησης πολύ καλύτερα από εκείνους που άκουγαν μουσική.

«Ακόμα και αν τόσο η καφεΐνη όσο και η μουσική κρατά τους οδηγούς ξύπνιους, η καφεΐνη προσφέρει επιπλέον καλύτερες οδηγικές επιδόσεις,» είπε ο Δρ Liu. «Η μουσική, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των οδηγών, κάτι που εξηγεί γιατί οι επιδόσεις οδήγησης δεν βελτιώθηκαν σημαντικά».

The post Μουσική ή καφές για να μείνεις «ξύπνιος» στο αμάξι; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα