Μητσοτάκης: Πήρατε μια χώρα σε ανάπτυξη και την επιστρέψατε στην ύφεση

20:12 10/12/2016 - Πηγή: iPop

Με ευθεία επίθεση προς την Κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι πήρε μια χώρα σε ανάπτυξη και την επέστρεψε στην ύφεση.

«Πριν από 2 χρόνια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 από αυτό το βήμα ο κ. Τσίπρας ζητούσε να φύγει τότε η Κυβέρνηση. Με

την σύμπραξη της Χρυσής Αυγής και την βοήθεια των παρατρεχάμενων του μας έσυρε σε εκλογές. Ήρθε 2 χρόνια μετά να κάνουμε απολογισμό της θητείας σας. Η οπισθοχώρηση της χώρας δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρχή της ομιλίας του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι απ’ την Μεταπολίτευση και μετά καμία άλλη Κυβέρνηση δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει για το ενδεχόμενο επιστροφής σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών κάποια στιγμή μέσα στο 2017 «εκεί που ήμασταν το 2014 αλλά κι αυτό είναι μάλλον το αισιόδοξο σενάριο».

Ο κ. Μητσοτάκης στην συνέχεια της τοποθέτησής του παρουσίασε στοιχεία που κατά την γνώμη αποδεικνύουν την καταστροφή που έχει επιφέρει η Κυβέρνηση:

Το 2014 η χώρα παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από 6 χρόνια ύφεσης.Το 2014 η χώρα πέτυχε για δεύτερη χρόνια σερί πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από αυτό του 2015 και το 2014 είχαμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικα.Το 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου είχαν μειωθεί κατά 6 εκατ. ευρώ.Το 2014 η χώρα είχε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα με τα προβλήματα του. Σήμερα τα capital controls είναι ακόμα εδώ και η αξία των τραπεζών είναι άγνωστη.Το 2016 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων στα χρόνια της κρίσης

Παράλληλα, σημείωσε πως τα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών πολλαπλασιάζονται και «η οικονομία γεμίζει ωρολογιακές βόμβες. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό ενδεχόμενο να καταρρεύσει το καλοκαίρι ενώ οι αστικές συγκοινωνίες καταρρέουν ήδη».

Υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε κατάρρευση και κατάθλιψη. Κρατάτε την χώρα κολλημένη στο παρελθόν ναρκοθετώντας το μέλλον της. Η κοινωνία δεν θα εμπιστευτεί ξανά ένα πολιτικό που έχει κάνει το ψέμα τρόπο ζωής

Ο επικεφαλής της ΝΔ κατηγόρησε στη συνέχεια την Κυβέρνηση ότι είναι η πρώτη Κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά την επόμενη «για τις δικές σας παραλείψεις, γι’ αυτό και είστε μία Κυβέρνηση με μηδενική αξιοπιστία, μία Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί σας. Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η παρακαταθήκη σας».

Τα ψέματα της Κυβέρνησης κατά τον Κ. Μητσοτάκη:

Θα δώσετε τέλος στη λιτότηταΘα διαγράψετε το χρέος λέγατε

«Ό,τι αφορά το τέλος της λιτότητας ανατρέψατε κάθε καταστροφική πρόβλεψη εξαντλήσατε την ελληνική οικονομία. Αποδεχθήκατε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για διάρκεια που ξεπερνάει κατά πολύ το χρονικό πλαίσιο της συμφωνίας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το για πόσα χρόνια θα μας δεσμεύουν τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωσε λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία με σημαία ότι θα καταργήσει τη λιτότητα μ’ ένα νόμο και ένα άρθρο και «επιβάλατε μακρά λιτότητα ναρκοθετώντας την χώρα. Υποσχεθήκατε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και υπογράψατε το τρίτο και το πραγματοποιείται ενώ μονογράψατε το επόμενο».

Για το χρέος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι η Κυβέρνηση ξεκίνησε με διαγραφή του χρέους και κατέληξε μετά από 2 χρόνια σε μια συμφωνία. «Αποτύχατε σημαντικά. Δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται η αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα χρόνια, αντιθέτως αυξάνεται. Αντί η κυβερνηση να επιμείνει και να εξασφαλίσει άμεση ελάφρυνση του χρέους πανηγυρίζετε με μια ρυθμιση με βραχυπρόθεσμο κόστος».

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι αποτυπώνει και συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα και αποδεικνύει ότι «δεν έχετε κανένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

«Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα σας;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας: «Ότι την ώρα που ο γύρω κόσμος εξελισσόταν εσείς ήσασταν απασχολημενοι να διαχειρίζεστε τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, να οραματίζεστε τον Φιντέλ και όταν συγκρουστήκατε με την πραγματικότητα δεν σας έμεινε τίποτα κανένα σχέδιο για την χώρα ή επεξεργασμένο αναπτυξιακό σχέδιο αντιπρόταση στους δανειστές».

Για τους φόρους:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σφοδρή κριτκή στην Κυβέρνηση για τους φόρους που επιβάλλει στον ελληνικό λαό λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους. 2.6 δις νέους φόροιμ, οι πιο πολλοί φόροι είναι έμμεσοι, τους οποίους εσείς χαρακτηρίζατε ως άδικους. Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίνρουν την παιδεία του κ. Φίλη και την υγεία του κ. Πολάκη».

Ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η Κυβέρνηση αφού έκοψε τις συντάξεις, αύξησε τις εισφορές υγείας και έκοψε το ΕΚΑΣ, «δίνει ένα μέτρο στους χαμηΑλοσυνταξιούχους για να τους τα ξαναπάρει με το νέο έτος. Δεν σας πέρασε απ’ το μυαλό ότι η υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος είναι το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό όπλο που έχετε για το μέλλον στα χέρια σας;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η ΝΔ είναι έτοιμη ν’ αναλάβει ευθύνες, χωρίς να φοβάται, ούτε να κοροϊδεύει κανέναν. «Και αν νομίζετε ότι μ’ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη όσων κοροϊδέψατε, πλανάστε. Με τον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει Ελληνίδα κι Έλληνας που δεν έχει σοβαρούς λόγους ν΄ανησυχεί».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως όλοι οι Έλληνες ανησυχούν, «εκτός απ’ τους κομματικούς ευνοούμενους που συνεχίζουν να αυξάνονται, για τους χαμηλόμισθους ουσιαστική προοπτική βελτίωσης εισοδημάτων δεν υπάρχει. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2017 θα είναι εφιαλτικό: 29% φόροι + 100% προκαταβολή + έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Πώς θ’ αντέξουν;».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως «η έννοια του επενδυτή στην Ελλάδα έχει γίνει ανέκδοτο». Αν υπάρχει μια ελπίδα για μικρή ανάκαμψη, συνέχισε ο ίδιος, θα οφείλεται σ΄όλες τις επενδύσεις που εσείς κάποτε πολεμήσατε. «Τα μεγάλα οδικά έργα που εμείς ψηφίσαμε και σώσαμε όταν εσείς τα καταψηφίσατε».

Εμείς εισηγούμαστε ένα μείγμα με μειώσεις στις κρατικές δαπάνες και τους φόρους

Ο επικεφαλής της ΝΔ δήλωσε πως δεν τρέφει αυταπάτες ότι θα χρειαστεί πολύ σοβαρή προσπάθεια, αλλά «δεν έχω αμφιβολία ότι πρέπει να νικήσουμε αντιλήψεις και αδράνειες του χθες, την παραίτηση και την απογοήτευση που δημιούργησε η Κυβέρνηση».

Για τον Κ. Μητσοτάκη, «ο λαός χόρτασε με απάτες και αυταπάτες. Η κοινωνία θέλει αλήθεια και θαρραλέα αναμέτρηση με την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι αυτή που φέρνει την ελπίδα».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι απευθύνεται στους λίγους, σ’ ένα 10% της κοινωνίας, «στους υπόλοιπους δεν λέτε τίποτα πια. Και πόσο μάλλον να εκφράσετε ανθρώπους που που ξέρουν τι είναι να ξεκινάς μια επιχείρηση και την κρατάς ζωντανή. Όταν παλεύουν να κρατήσουν υπαλλήλους, ενώ οι πελάτες εξαφανίζονται».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προκειμένου να γεννηθεί η αισιοδοξία στον τόπο ξανά.

Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει την χώρα, δώστε την ευκαιρία στους Έλληνες να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν μπροστά. Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα του τόπου

Διαβάστε εδώ τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Μητσοτάκης: Πήρατε μια χώρα σε ανάπτυξη και την επιστρέψατε στην ύφεση appeared first on iPop.

Keywords
υφεση, μητσοτακης, χωρα, χρυση αυγη, capital controls, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, βουλη, τσιπρας, εκλογες, τροικα, capital, τραπεζες, δεη, καλοκαιρι, συγκοινωνιες, χρεος, κυβερνηση, ρυθμιση, συριζα, δις, φοροι, ελλαδα, οφείλεται, λύση, photo, nick, ipop, μετρο, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, δεη πληρωμη, ξανα, κοινωνια, ληξιπροθεσμες οφειλες, ipop, βημα, γνωμη, καταθλιψη, οικονομια, πλαισιο, το βημα, υγεια, ψεμα, ψεματα, ωρα, capital, αρθρο, αισιοδοξια, βοηθεια, βομβες, γινει, δις, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εννοια, εργα, επενδυσεις, ετος, ζημια, θετικο, ομιλια, κυβερνηση, κρατικο, λύση, μυαλο, ξερετε, οφείλεται, προβληματα, ρυθμιση, σερι, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, τι ειναι, φορα, ευθεια, ετοιμη, nick, μια φορα, μπροστα, πακετο, σημαια, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα